Locuitorii Țării Hațegului și cei ai zonei din jurul Orăștiei ar putea fi obligați să străbată drumuri mult mai lungi pentru a-și rezolva problemele în justiție. O propunere a Guvernului vizează reducerea numărului de judecătorii din țară, iar cele de la Hațeg și din Orăștie se află pe lista neagră.

Parlamentul a luat în discuție proiectul Guvernului, iar deputații din comisia juridică au ascultat marți argumentele reprezentanților zonelor care ar putea fi afectate de această măsură.

Potrivit unui comunicat de presă al PSD Hunedoara, deputații Laurenţiu Nistor şi Natalia Intotero, au pledat pentru păstrarea celor două Judecătorii de la Haţeg şi Orăştie. Argumentele lor au avut în vedere „numărul de locuitori care beneficiază de acest serviciu public, condiţiile dificile de deplasare între localităţi în zona de deal şi munte, posibilitatea rearondării unor localităţi pentru a echilibra încărcarea cu dosare a judecătorilor de aici şi, nu în ultimul rând, tradiţia actului de justiţie.”

Invitat la dezbaterea organizată de comisia juridică a Camerei Deputaților, primarul comunei Sălașu de Sus a susținut cauza locuitorilor Țării Hațegului. Sorin Marica le-a transmis parlamentarilor de ce nu ar trebui închisă Judecătoria din Hațeg. “Părerea mea e că sunt mii, dacă nu chiar zeci de mii de dosare pe legea fondului funciar, unde sunt implicaţi mii de ţărani, oameni de vârsta a treia. Cred că ar trebui să ţinem cont de ei. Şi nu cred că numărul dosarelor va scădea în următorii ani, dimpotrivă. Şi cred că trebuie să ţinem cont de aceşti bătrâni, care se vor judeca mulţi ani de acum înainte pentru o palmă de pământ”, a declarat Sorin Marica.

Parlamentarii din Comisia Juridică au decis că acest proiect de lege nu este în favoarea cetăţenilor şi că răspunsul cel mai corect este respingerea lui, pentru a respecta dreptul fundamental al cetăţeanului de a avea acces liber la actul de justiţie.

Camera Deputaţilor a votat prelungirea termenului de dezbatere a proiectului, de la 45 la 60 de zile, acesta fiind inclus în categoria legilor de complexitate deosebită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus