Unul dintre cele mai vizitate obiective din Alba Iulia este Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Mihail", cel mai bine păstrat vestigiu sacral medieval din Europa Centrală.

Singura dintre catedralele episcopiilor ctitorite de către regele Sfântul Ștefan al Ungariei rămasă pentru posteritate în forma sa originală, medievală, aceasta este vizitată anual de zeci de mii de turiști de diverse religii din zeci de țări. Dovadă în acest sens stă cartea de impresii amplasată la intrarea în catedrală, unde și-au exprimat numai anul trecut admirația față de lăcașul de cult vizitat, a cărei valoare artistică este inestimabilă, turiști din 19 țări, inclusiv din Asia și America.

Catedrala a servit și ca loc de filmare pentru mai multe producții, inclusiv străine.

În Catedrala Romano-Catolică, în colaterala sudică, în apropierea scării renascentiste, se află și sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei care, în 22 iulie 1456, la Belgrad, a obținut o mare victorie împotriva otomanilor, prin care a fost oprită invazia turcilor spre Europa Centrală pentru 70 de ani. În amintirea acestei victorii, în toate bisericile de rit catolic din lume, bat clopotele zilnic, la ora 12,00.

Printr-o bulă papală, emisă pe 6 august 1456, în ziua în care papa a aflat de izbânda lui Iancu de Hunedoara, s-a decretat ca, în fiecare zi, “până la sfârșitul veacurilor”, la ora 12,00, în bisericile catolice să se tragă clopotele pentru a marca astfel marea victorie antiotomană. 

Voievodul transilvan a murit însă la câteva zile după victorie, pe 11 august 1456, în tabăra de la Zemun, din cauza ciumei. Mormântul acestuia se află în catedrală, iar pe sarcofagul de piatră al voievodului sunt ilustrate scene de luptă.

Există voci care susțin că locul în care se află înmormântat în catedrală voievodul nu ar coincide cu cel unde este amplasat în prezent sarcofagul, care a fost mutat de mai multe ori de-a lungul secolelor.

Alături de monumentul funerar al lui Iancu de Hunedoara se află cele ale fratelui său, Ioan, mort la 1442, și al fiului său, Laszlo, decedat la 1458, pe al cărui sarcofag este inscripționată stema Huniazilor.

IMG_3928

În catedrală se găsesc și sarcofagele reginei Izabella și al fiului ei, principele Janos Zsigmond, cioplite în jurul anului 1570, precum și al principelui Bethlen Gabor.

Începuturile catedralei se regăsesc înainte de anul 1000. Catedrala a fost construită în secolele XII-XIII, pe locul unei biserici mai vechi. Primă catedrală, construită în secolul al XI-lea, cunoscută doar din săpăturile arheologice, a fost o bazilică trinavală, având o sinură absidă în formă de semicerc. În prezent, doar o fâșie de culoare diferită a pardoselii din navele laterale marchează zidurile de temelie ale acestei clădiri.

Arhitectura acesteia îmbină elemente aparținând stilurilor romanic târziu și gotic timpuriu, fiind creația mai multor ateliere de meșteri din Europa Central-Vestică, în special de origine franceză.

-..-IICManager-Upload-IMG--Bucarest-AlbaIuliaCint

SURSA: agerpres.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus