Muzeul Comunismului a fost inaugurat, la sfârșitul anului trecut, la fosta unitate militară de la Gara Târgoviște, unde au fost împușcați soții Ceaușescu în 1989. Încă de la acel moment televiziuni din străinătate au dorit să filmeze locul execuției pentru a face reportaje sau documentare.

”Au fost televiziuni din aproape toate țările din Europa, din Franța au venit mai multe canale TV, de asemenea din Rusia, agențiile mari de presă din Europa, din Asia, a fost agenția de presă chineză, de asemenea agenția de presă niponă, New York Times la momentul inaugurării și ulterior, chiar prin șeful biroului de la Bruxelles. Am avut mai multe transmisiuni în direct la radioul public din Israel. Interesul a fost foarte mare din partea opiniei publice. Mare parte au fost curioși să vadă locul, apoi erau interesați dacă vom folosi asta, în special am fost întrebat de France-Presse și France 2, au fost interesați dacă vom folosi într-un fel sau altul imaginea lui Nicolae Ceaușescu pentru a face turism aici și, mai apoi, evident, au fost interesați și de modul în care regimul comunist din România a căzut, de faptul că suntem singura țară din blocul comunist unde conducătorul a sfârșit prin a fi executat, asta i-a interesat în special pe cei din televiziunea rusă”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească, Ovidiu Cârstina.

Încăperile muzeului au fost amenajate ca să arate ca în decembrie 1989. Astfel a fost amenajat Biroul comandantului, care a servit în dimineața zilei de 25 decembrie 1989 ca spațiu pentru vizita medicală obligatorie, anterioară procedurilor judiciare care aveau să aibă loc în acea zi. O altă cameră amenajată este sala în care cuplul Ceaușescu și-a petrecut ultimele patru zile și trei nopți, începând cu 22 decembrie, când la 19.30 au fost aduși sub escortă de la Inspectoratul de Miliție Dâmbovița și până în ziua procesului și a punerii în aplicare a sentinței. Vizitatorii pot vedea și camera în care au fost judecați soții Ceaușescu. În fața fiecărei camere este o plăcuță cu aceste explicații.

masa pat proces 1 proces 2 hol

De asemenea, se poate vizita zidul unde au fost împușcați soții Ceaușescu. Directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, Ovidiu Cârstina, a precizat că la începutul anilor ’90 acest zid a fost tencuit, dar restauratorii complexului muzeal au decopertat o porțiune din zid și se pot vedea urmele gloanțelor trase în 1989.

zid locul executiei

Denumirea oficială a Muzeului Comunismului este ”Metamorfozele unui loc al memoriei” și funcționează ca punct muzeal al Complexului Curtea Domnească Târgoviște.

”Într-adevăr zidul, unde s-a pus în practică sentința completului de judecată în 25 decembrie 1989, a suferit niște modificări în timp, în sensul că, la un moment dat, nu știu exact perioada sau cine, s-a tencuit acel zid și, de asemenea, imediat după anul 1990, 1991 dacă nu mă înșel, la Târgoviște s-a filmat o parte din pelicula ‘Revoluția, punctul zero’ avându-l ca regizor pe Sergiu Nicolaescu și atunci, în momentul filmărilor, intervenindu-se asupra zidului, în anumite zone fiind introduse capse care au explodat pentru a se da veridicitate momentului execuției”, declara anul trecut, pentru AGERPRES, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, Ovidiu Cârstina. Acesta mai spus că la momentul când s-a filmat pelicula regizată de Sergiu Nicolaescu, zidul era deja tencuit.

Prețul biletului pentru vizitarea acestui punct muzeal este de șapte lei. De la inaugurare, din septembrie 2013, Muzeul Comunismului a fost vizitat de peste 1.300 de persoane. Conform directorului Complexului Muzeal Curtea Domnească, Ovidiu Cârstina, cei care vin să viziteze acest loc sunt în special străinii.

SURSA: Agerpres

SURSA foto: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus