Începând din această săptămână Hunedoara Liberă vă prezintă bilanțul a doi ani din legislatura actuală pentru principalele primării din județ și, evident, Consiliul Județean. Astăzi – municipiul Deva.

 

Începând din această săptămână Hunedoara Liberă vă prezintă bilanțul a doi ani din legislatura actuală pentru principalele primării din județ și, evident, Consiliul Județean. Astăzi – municipiul Deva.

Reședința de județ a trecut în doi ani prin două rânduri de alegeri și a schimbat trei primari. Astăzi, Deva are un buget mai mic decât Hunedoara, e în urma reședințelor de județ din zonă și se luptă să atragă fonduri europene, deși întotdeauna a fost mult mai avantajată decât celelalte localități ale județului fiind pol de dezvoltare urbană pentru că e reședință de județ.

Să ne reamintim

În 2016, după ce a rătăcit un mandat prin Camera Deputaților, ajungând să bifeze 5 partide în cariera politică, din care 3 doar în mandatul de parlamentar, Mircia Muntean, de la PSRo, intră în competița electorală pentru Primăria Deva. Contracandidat – Petru Mărginean de la PNL, pentru că PSD a decis să-și țină candidatul, pe Emil Stoica Mariș, cu capul la cutie. Ceilalți 5 candidați au făcut doar figurație.

Condamnat definitiv cu suspendare la 4 ani de închisoare pentru treburi primărești (un schimb ilegal de terenuri) și obligat de instanță să plătească aproximativ 3,5 milioane de lei pentru că a prejudiciat fix Primăria pentru care candida și trimis în judecată pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice, Mircia Muntean îi seduce iar pe deveni, obținând 9.027 de voturi, cu aproximativ 2.700 mai multe decât contracandidatul său principal – Petru Mărginean.

Nici nu s-a uscat bine tușul pe buletinele de vot că Muntean a primit o a doua condamnare (la 5 zile după ce a fost ales a cincea oară), deocamdată pe fond, pentru conducerea unui autoturism pe drumurile publice, sub influența băuturilor alcoolice. O condamnare ce arăta că, de fapt, era doar o chestiune de timp până când devenii vor fi chemați din nou la urne.

Așa a început al cincilea mandat de primar al lui Mircia Muntean. Unul catastrofal din punct de vedere administrativ. Conștient că mai are doar câteva luni la dispoziție, Mircia Muntean lasă treburile Primăriei în special în mâinile lui Răzvan Mareș, ales ca viceprimar în urma înțelegerii cu PSD, formațiune care a primit celălalt mandat de viceprimar al urbei. Cu Mareș la butoane, reprezentanții PSRo ajung în fruntea bucatelor pe la diverse societăți aflate în subordinea Consiliului Local, dar ocupă și posturi cheie în Primărie. Practic, primarul de facto al Devei a fost în toată perioada Răzvan Mareș.

Rezultate zero, promisiuni fără număr

De la centrale termice la parcări supraterane și subterane și până la alte „avioane”, au curs promisiunile. E drept că Mircia Muntean și-a respectat o promisiune – a readus în centru, aproape de statuia lui Decebal, pe cea a cowboy-ului – un kitsch ce place doar celor cu gusturi absolut îndoielnice. Dar cum poporul român se trage din daci, romani și cowboy, iată că pentru nici un an de mandat, Muntean a bifat o „realizare”, iar locuitorii Devei pot dormi liniștiți.

Din iunie 2016 și până în aprilie 2017, Deva a pierdut timp prețios, dar și bani. Lucrările curente ce s-au făcut în oraș s-ar fi realizat și fără ca orașul să aibă în tot acest timp primar. În schimb, pentru proiecte, reședința de județ trebuia să aibă primar de-adevăratelea, nu pe unul cu un picior în închisoare și cu un înlocuitor ce s-a îngrijit mai mult să planteze în posturi diverși prieteni și membri ai obscurului PSRo.

În 24 aprilie 2017 a venit și sentința definitivă pentru Mircia Muntean – 6 ani cu executare. Deva intra astfel în clubul „select” al localităților cu primar în funcție trimis la închisoare.

Crezându-se pe cai mari, Răzvan Mareș a visat că poate deveni primar interimar. Cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, Ovidiu Moș (PSD) a devenit primar interimar al reședinței de județ. Altă distracție, alți angajați, de această dată apropiați de PSD. Cum era de așteptat, fiind interimar, și să se fi legat în lanțuri de porțile ministerelor, Ovidiu Moș nu prea avea ce să facă. De altfel, el nici nu este o persoană cu prea mare trecere la șefii săi de partid. Prin urmare, alte luni pierdute pentru Deva – vreo 8 la număr.

Apoi, de când a dat căldura, în Deva a început campania electorală, deși nimeni nu anunțase măcar data alegerilor parțiale. Așa se face că devenii au fost asediați de politicieni, fiecare promițând și povestindu-le verzi și uscate.

Dansul anticipatelor

În sfârșit, a venit și momentul anunțării datei alegerilor – 5 noiembrie 2017. Locuitorii Devei au mai fost obligați suplimentar să asiste la scandalul din PSD, unde dintre 3 candidați s-a ales al patrulea – Petru Mărginean.

Și a început dansul. Zi de zi, locuitorii Devei au fost sub asediu. Dacă la Deva n-a fost în vizită un membru al Guvernului, atunci sigur a ajuns vreun lider PNL sau vreun primar al acestei formațiuni politice. Colac peste pupăză, au mai apărut și foste glorii ale sportului românesc să-l susțină pe Marius Blendea, ce a candidat ca independent susținut de formațiunea lui Victor Ponta. Dar cine n-a fost la Deva în acele zile? Dar cine a mai lucrat pentru deveni în acele zile? Desigur că nimeni. Așa se face că Deva are aprobate vreo 3 amărâte de proiecte prin PNDL 2.

A venit și ziua cea mare și Nicolae Florin Oancea (PNL) a câștigat detașat alegerile. A promis că reconstruiește Deva. Nimic de zis – campania de imagine e bună, doar că mandatul a început cam prost. Fără să-și negocieze alianțe în Consiliul Local, Oancea abia instalat în fotoliul de primar a sărit la gâtul lui Răzvan Mareș, cel cu care bătuse palma pentru, ați ghicit!, reconstrucția Devei. E bine totuși că și-a dat seama că Mareș și PSRo nu voiau decât să continue să conducă, așa cum au făcut-o de la instalarea lui Mircia Muntean în Primărie. Era foarte comod ca Oancea să fie marioneta lor. Nu le-a ieșit! Cum nu a fost o mișcare prea înțeleaptă nici încercarea de a-l „executa” și pe Ovidiu Moș. În final, pupat toți, revenit la sentimente mai bune, după ce am asistat la o confruntare între Oancea și Mareș, în care primarul spune despre viceprimar că l-a amenințat că-l omoară. Se mai aude ceva despre asta? Bineînțeles că nu.

Între timp, primarul Devei a început „decapitarea” unora dintre  apropiații PSRo, s-a făcut audit pe la diverse servicii, au fost arătate unele probleme, s-a făcut și o vizită la Oradea ca să vadă presa cam cum stau lucrurile pe acolo, a trecut de votul Consiliului Local Deva noua organigramă, au mai „zburat” niște polițiști locali, ca un făcut doar apropiați ai PNL sau membri ai acestei formațiuni politice au dat examene pe niște posturi (concursuri nu se pot numi că e nevoie să participe mai multe persoane) și toată lumea-i mulțumită.

Primarul Devei are deocamdată noroc că nu se arată un contracandidat puternic pentru 2020 și dacă nu face gafe prea mari va câștiga și atunci alegerile. Altfel, în Deva, e drept a și avut puțin timp la dispoziție, dar suficient pentru războaie, nu s-a întâmplat nimic spectaculos. Să-mi ziceți că o parcare, niște ghivece așezate pe-o stradă sau cearta părintească pentru niște oameni certați cu bunul simț sunt suficiente pentru ca oamenii să-l aplaude și încurajeze.

Nicolae Florin Oancea a condus Deva câțiva ani, din postura de viceprimar, dar ca primar informal, timp în care reședința de județ avea mult mai mulți bani la dispoziție. Acum, Deva a pierdut deja 2 ani degeaba, nu-și mai poate permite să piardă alți doi!

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus