„Deva trebuie să câștige!”

Duminică, după numărarea voturilor, vom afla cine este noul primar al municipiului Deva pentru un mandat scurt, de doi ani și jumătate, până în vara anului 2020.

Am asistat la o campanie intens polarizată, dar mediocră sub aspectul competiției pe proiecte de dezvoltare pentru oraș. Spațiul public a fost din nou inundat de invective și de acuzații – mai mult sau mai puțin argumentate. Ni s-a îmbogățit cultura generală cu „informații picante” despre unii dintre candidați, dar am selectat extrem de puține idei valoroase care pot schimba în bine soarta devenilor.

Așadar, ce s-a văzut și ce nu s-a văzut, ce s-a spus și, mai ales, ce nu s-a spus despre candidați și despre campania electorală, într-o sinteză a campaniei electorale marca Hunedoara Liberă, în care actorii principali sunt cei 9 candidați la funcția de primar al Devei.

Dacă ar fi să ne luăm după sondajele realizate înaintea startului campaniei electorale, Petru Mărginean (PSD) a pornit în această competiție din postura de favorit.

Fost subprefect, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, președinte al Asociației Salvital SMURD, primar al Devei în mandatul 2012-2016, Petru Mărginean a câștigat detașat campania electorală în ceea ce privește notorietatea susținătorilor veniți la Deva pentru a-i sprijini candidatura. De altfel, acest lucru era de așteptat – de vreme ce candidează din partea PSD, partid aflat la butoanele guvernării.

Însuși premierul României, Mihai Tudose, a venit la Deva în două rânduri pentru a fi alături de Mărginean. În campanie am avut aproape ziua și ministrul: s-au îngrămădit cu toții în județ și ne-au umplut de promisiuni că vor rezolva toate problemele urbei. Am sesizat o dată în plus cât de harnici și de omenoși sunt politicienii în campanie electorală, cât de bine ne cunosc nevoile și cât de pricepuți sunt să găsească soluții la orice. Am avut mare noroc cu campania asta electorală – astăzi toți miniștri din Guvern sunt la curent cu problemele din Deva și promit „măsuri urgente”. Vedem ce o fi de luni încolo.

DRAGNEA TUDOSE (1)

PSD a mai punctat la capitolul imagine și prin prezența Gabrielei Firea (primar general al Bucureștiului) sau a lui Raed Arafat, fondatorul SMURD – ambii aflați în topul sondajelor care măsoară notorietatea și încrederea în rândul alegătorilor români.

GABRIELA FIREA PETRU MARGINEAN

ARAFAT PRIMA PAGINA

S-au bătut trei pesediști și-a câștigat un fost liberal venit de la PC

Una din principalele probleme ale campaniei PSD a venit din telenovela desemnării candidatului. Ceea ce părea o competiție internă în trei (Ovidiu Moș, Emil Stoica Mariș și Radu Barb) s-a terminat cu o lovitură de teatru care a surprins pe toată lumea. Să ne reamintim. La începutul verii, când era deja cert că vom avea alegeri anticipate, dintre potențialii candidați ai PSD s-au detașat cei trei amintiți mai sus. Cum știau prea bine că partidul îl va nominaliza pe cel mai bine clasat în sondajul din toamnă, toți trei s-au străduit să convingă pe cât mai multă lume că merită șansa de a se bate pentru fotoliul de primar. Nu li se poate reproșa că nu au muncit, de vreme ce refrenul verii la Deva a fost „Ce bine am duce-o dacă ar fi campanii electorale în fiecare an…”.

Datele sondajului au fost însă nemiloase pentru cei trei aspiranți. Niciunul dintre ei nu avea vreo șansă să câștige alegerile în fața lui Petru Mărginean (independent) sau Florin Oancea (PNL). Cum Mărginean era candidatul cel mai bine cotat, decizia de a-i propune o candidatură din partea PSD era cât se poate de firească. Petru Mărginean a spus „da”, iar restul e istorie.

PSD era cândva un partid unit și disciplinat…

Se va reține că în această campanie de la Deva, doi dintre foștii președinți naționali ai PSD, ambii foști candidați la președinția României, „lucrează” împotriva partidului sub steagul căruia au defilat. Mircea Geoană este astăzi președintele PSRo (care susține candidatura lui Florin Oancea), iar Victor Ponta e la Pro România (susținător al doctorului Marius Blendea).

La rândul lor, supărați că nu sunt ei candidați la primărie, Ovidiu Moș, Radu Barb și Emil Stoica Mariș au rupt rândurile tocmai când partidul avea mai mare nevoie de implicarea lor în campanie. Cât va cântări în ecuația finală a votului această criză internă din PSD, vom afla duminică seară. Cert este că, pentru a da un răspuns pe măsura contestatarilor, atât Laurențiu Nistor, cât și Liviu Dragnea, s-au implicat în acestă campanie la turație mărită. 

Un alt Petru Mărginean

Față de anul trecut, Mărginean nu a schimbat doar partidul, ci s-a reinventat din multe puncte de vedere. Dacă în 2016 Petru Mărginean a fost mereu în ofensivă, din postura de primar în funcție, acum a dus o campanie neobișnuit de „cuminte”, încasând fără să riposteze loviturile sub centură primite de la adversari.

Anul trecut a pierdut din două motive mari și late: pentru că i-a exasperat pe deveni cu șantierele care brăzdau Deva și pentru că l-a atacat (prea) dur pe Mircia Muntean – omul față de care devenii nutresc un mare respect. Între timp, datele ecuației sunt cu totul schimbate. De 18 luni orașul a încremenit, investițiile s-au împotmolit, așa că percepția este astăzi total pe dos: „Mai bine era atunci, chiar dacă ne umpleam de nervi cu șantiere în tot orașul, că măcar se făcea ceva. Acum nu se mai face nimic…”. Dintre toți candidații, lui Mărginean i-a fost cel mai ușor să vorbească despre proiecte finalizate și proiecte de viitor, pentru că le avea deja pregătite din strategia de dezvoltare a orașului la care a lucrat anul trecut.

Pe de altă parte, ca o ironie a sorții, anul acesta i-a venit lui Mărginean rândul să vadă cum e să fii țintă într-o campanie electorală – cum a fost Mircia Muntean anul trecut. Așa se face că asupra candidatului PSD s-a revărsat o mare furibundă de ură și de invective din partea adversarilor politici și-a susținătorilor acestora. Inclusiv o parte însemnată a presei (culmea, cea care anul trecut deplângea soarta victimei Mircia Muntean) s-a antrenat cu voluptate în această campanie agresivă împotriva lui Mărginean – care s-a dovedit de altfel un foarte bun încasator, rezistând tentației de a riposta și de a transforma campania electorală într-un război murdar.

În 2016, Mărginean părea atât de sigur că va câștiga alegerile, încât a avut o atitudine vecină cu aroganța. Și-a prezentat proiectele ca la examen și a crezut că e suficient pentru ca Deva să-i cadă în admirație la picioare. Din turnul său de fildeș, abia dacă a coborât printre oameni, iar asta l-a costat enorm. Acum pare că și-a învățat lecția, așa că a luat binișor orașul la picior, explicând devenilor ce are de gând să facă dacă se va întoarce la Primărie, prezentând soluții la problemele orașului și arătând că e capabil să conlucreze cu miniștrii de la București pentru rezolvarea acestora.

Promisiuni electorale

Fără bannere prin tot orașul ca anul trecut (acum chipul lui Florin Oancea a umplut panourile de afișaj din Deva), fără o lansare fastuoasă a candidaturii, Petru Mărginean mizează pe votul devenilor care apreciază proiectele derulate în mandatul 2012-2016, perioadă în care Primăria Deva a implementat proiecte finanţate din fonduri europene în valoare de 21 de milioane de euro.

Reabilitarea incintelor 2 și 3 ale Cetății, amenajarea Pieței Arras, a platformei Ardealul, Bulevardul Dacia, dar și modernizarea unor sectoare importante ale Bulevardelor Decebal și Iuliu Maniu, sunt câteva dintre proiectele începute și finalizate în mandatul de primar al lui Petru Mărginean.

Printre promisiunile candidatului PSD Petru Mărginean se află finalizarea reabilitării Cetății, reabilitarea Centrului Vechi al orașului, construirea unei Maternități și a unei Secții de pediatrie, realizarea descărcării de pe autostrada A1 în zona Sântuhalm, realizarea de treceri peste calea ferată spre/dinspre cartierul Grigorescu sau reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Deva.

 

Fișa candidatului 

Petru Mărginean s-a născut în data de 23 august 1959, la Deva. A absolvit Institutul Politehnic Cluj-Napoca, Facultatea de Construcții – secţia Instalaţii pentru Construcţii, în 1985 și Facultatea de Științe Politice (Universitatea „Dimitrie Cantemir”) în 2003, la București.

A fost membru PC, iar în septembrie 2014 s-a înscris în PNL, de unde a fost exclus în august 2016. A intrat în PSD în octombrie 2017.

A fost subprefect al județului Hunedoara în perioada 2001 – 2003. Din 2004 și până în 2008 a deținut funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Între 2008 și 2012 a fost președinte al Asociației Salvital. Între 2012 și 2016 a fost primarul municipiului Deva.

A mai candidat la parlamentare, dar și la Primăria municipiului Deva până în 2012. În 2008 s-a clasat pe locul I la Camera Deputaților, în Colegiul nr. 6 Deva – Cîrjiți, dar a pierdut mandatul prin redistribuire în fața lui Radu Bogdan Țîmpău. În 2012 a devenit primar al municipiului Deva din partea USL/PC. A fost învins în luna iunie 2016 de către Mircia Muntean în cursa pentru Primăria municipiului Deva.

Averea candidatului

Potrivit declarației de avere, publicată pe site-ul ANI, candidatul PSD la postul de primar al municipiului Deva, Petru Mărginean, a câștigat anul trecut 52.000 de lei, iar soția sa – 35.769 de lei.

Mărginean nu are case, nu are datorii și deține un teren de 2.181 de metri pătrați în Deva, pe care l-a primit ca donație în anul 2008.

Un răspuns

  1. de ce un subinginer trebuie sa minta si sa se dea inginer?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus