Municipiul Deva a rămas, vineri dimineaţa, fără apă caldă după ce termocentrala Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a fost oprită din cauză că nu mai avea cărbune suficient pentru funcţionare.

Potrivit preşedintelui Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc, termocentrala a rămas fără cărbune după ce, joi după-amiază, un tren de marfă a deraiat între localităţile Crivadia şi Baru, ceea ce a blocat şi aprovizionarea unităţii cu huilă adusă din Valea Jiului.

„Nu mai avem stoc de cărbune de câteva zile şi trebuia să aşteptăm după fiecare garnitură cu huilă din Valea Jiului. De joi după-amiază nu a mai venit cărbune, din cauza incidentului de pe calea ferată, iar vineri dimineaţa termocentrala Mintia a fost oprită”, a declarat liderul sindical.

El a menţionat că Sindicatul “Solidaritatea Hunedoara” a atenţionat autorităţile în mai multe rânduri asupra pericolului de a rămâne fără cărbune, în condiţiile în care producţia de huilă livrată din Valea Jiului către termocentrala Mintia ajunsese la o medie zilnică de 500-600 de tone, faţă de un consum minim de 1.500 tone, cât era necesar pe zi.

„Din toamna anului trecut, când au început lucrările de modernizare la calea ferată în zona Simeria, am solicitat Ministerului Economiei aprovizionarea cu cărbune de la rezerva de stat. Demersul nostru nu s-a materializat. Până acum am funcţionat cu huilă din Valea Jiului, cărbune din import şi un lignit de o calitate foarte slabă, adus din ţară”, a arătat Iştoc.

Conducerea termocentralei Mintia a transmis vineri că, din cauza întreruperii circulaţiei feroviare între Petroşani şi Simeria, a devenit “imposibilă” aprovizionarea cu cărbune, iar furnizarea apei calde în municipiul Deva va fi oprită până luni dimineaţa, 15 iunie.

„În această perioadă, Serviciul Termoficare Deva va efectua lucrări de revizii şi reparaţii la magistrala de agent primar”, se menţionează într-un comunicat al unităţii.

Termocentrala Mintia face parte din CEH, alături de termocentrala Paroşeni şi exploatările miniere Livezeni, Lupeni, Lonea şi Vulcan.

Administratorul special al CEH, Cristian Roşu, declara, la jumătatea lunii mai, că producţia de cărbune extrasă din minele Văii Jiului a scăzut la un sfert faţă de ceea ce se producea la începutul acestui an, deoarece la unele exploatări miniere sunt probleme, iar la altele se lucrează la deschiderea unor noi abataje în subteran.

Sursa: Agerpres

Un răspuns

  1. Prea onorata instituție a prefecturii Hunedoara cunoaște prevederii legii 82/1992 cu privire la asigurarea stocurilor de cărbune din rezerva de stat tocmai pentru evitarea opririlor de acest gen ?
    Să nu uităm, au fost trei opriri ale termocentralei începînd din august 2019: translatare pod peste Cerna; începutul lunii iunie 2020, tren deraiat între Crivadia și Baru Mare; sfîrșitul lunii iunie 2020, inundațiile din Valea Jiului…
    Deci, au fost două lecții neînvățate: prefectura repetentă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus