Deva e singura localitate urbană din țară în care au loc alegeri parțiale pentru postul de primar.

 

Anul trecut s-au prezentat la urne 24.915 de alegători din cei aproximativ 60.000 de cetățeni cu drept de vot.

Fostul primar, ales în iunie 2016, adică Mircia Muntean, e de aproape 6 luni în închisoare, unde ispășește o pedeapsă de 6 ani pentru abuz în serviciu și conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice.

În iunie 2016 au votat 24.915 alegători din cei aproximativ 60.000. Învingătorul a luat 9.027 de voturi. Tocmai cele 9.027 de voturi au dus la alegerile parțiale din 5 noiembrie 2017.

În 22 octombrie începe oficial campania electorală. În acest moment, orice pronostic privind învingătorul se poate adeveri doar la noroc, nu pe baza unei analize lucide.

În primul rând, importantă e prezența vot. Vor considera locuitorii Devei că e necesar să meargă la vot? Anul trecut, prezența la urne a fost de aproximativ 40 la sută. Va fi mai mică sau mai mare, în condițiile în care e doar vot pentru primar?

Și vremea va juca un rol foarte important. Vremea frumoasă îi determină pe cei ce fac parte din rândul populației active să plece din oraș.

O altă necunoscută este însuși Mircia Muntean. Alegătorii săi mai sunt dispuși să meargă la urne? Câți au mai rămas dintre ei? E el considerat o victimă, iar victima trebuie răzbunată? Se transferă simpatia lor pentru Mircia Muntean către o altă persoană? Furia lor se duce spre o alta?

Partidele și-au făcut sondaje, iar cele mari știu cam care este intenția de vot politic în Deva. Câți dintre votanții partidelor acceptă și candidatul formațiunii? E foarte important acest lucru, pentru că, de această dată, votanții vor primi un singur buletin de vot. Cât va conta partidul și cât candidatul în decizia alegătorilor?

Vor reuși partidele să mobilizeze oamenii la vot? Vor umbla partidele să cumpere alegătorii, mai ales în zonele sărace ale orașului? Să nu credem că dacă e interzis acest lucru prin lege, el nu se va întâmpla. Întrebarea e – care partid va avea curajul să își trimită reprezentanții în acele zone?

Având în vedere că se desfășoară alegeri într-o singură localitate, se presupune că instituțiile statului vor urmări cu atenție și vigilență ce se întâmplă în Deva în această perioadă.

De asemenea, rămâne de văzut cât va conta campania electorală de pe rețelele de socializare. Cine a urmărit în ultima perioadă ce s-a petrecut în mediul online, a văzut că în 90 la sută dintre postări doar s-a înjurat. Cât vor conta la final aceste înjurături?

Va conta ce programe au candidații? Le va citi cineva?

Urmează campania electorală. Nu aduce anul ce aduce ceasul!

Sondaj de opinie

Cine credeți că va câștiga funcția de primar al Devei la alegerile din 5 noiembrie 2017?

View Results

Loading ... Loading ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus