Inundaţiile din primăvara-vara anului 1970 sunt incluse astăzi în categoria celor mai grave calamităţi naturale care au lovit România în secolul XX.

Revărsarea principalelor râuri, a afluenţilor acestora şi a Dunării a fost provocată de topirea bruscă a zăpezilor şi de ploile abundente care au căzut în lunile mai-iunie ale acelui an.

Primul val de inundaţii s-a produs în perioada 12-15 mai 1970 şi a afectat 37 din cele 39 de judeţe ale ţării.

Apele Mureşului au atins în aceste zile debitul mediu al Dunării.

inundatii1La scurt timp după dezastru, presa comunistă publica o serie de reportaje despre vizitele Nicolae Ceauşescu în zonele afectate, dar şi articole mobilizatoare care îndemnau la intensificarea muncii „pentru ca viaţa să-şi reia cursul normal” sau care vorbeau de obligaţia fiecărui cetăţean de a-şi aduce aportul la refacerea ţării. Exemplul a fost dat chiar de membrii ai Comitetului Executiv al CC al PCR care, în şedinţa din 18 mai 1970, au hotărât să ofere salariul pe o lună pentru fondul de ajutorare a judeţelor lovite de calamităţi. De asemenea, în principalul cotidian comunist, „Scânteia”, de marţi, 19 mai 1970, s-a publicat un anunţ privind contul „CEC – 2000” deschis de Casa de Economii şi Consemnaţiuni în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, în care cetățenii puteau depune sume de bani în sprijinul celor ce au avut de suferit de pe urma inundaţiilor.

PowerPoint Presentation

În plin efort pentru ştergerea urmelor dezastrului, între 23-25 mai şi 12-13 iunie 1970 apele au lovit din nou numeroase zone ale ţării. La finele lunii mai, inundaţiile au fost provocate de ploile abundente care au căzut neîntrerupt timp de 48 de ore, în special în bazinul superior al Târnavelor, pe Oltul superior, în bazinul Bârladului şi pe râurile din Banat, dar şi de ninsorile căzute în munţi, stratul de zăpadă atingând de pildă la Vârful Omu o grosime de 110 cm. În schimb, în prima parte a lunii iunie, ploile au fost principala cauză a deluviului, pagube importante fiind produse acum în judeţele Satu-Mare, Maramureş, Bihor, Alba, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Sibiu, Hunedoara, Gorj.

Pierderile social-economice provocate de aceste inundaţii au fost uriaşe: 256.000 persoane şi 460.000 de animale evacuate, 83 localităţi puternic afectate şi 1.528 parţial afectate, 13.070 case complet distruse, 11% din suprafaţa agricolă a ţării compromisă. În total, pagubele produse au fost evaluate la peste 10 miliarde de lei, spunea, în 1971, generalului Ion Ioniţă.

România Liberă

foto: orasuldeva.ro

CITEȘTE ȘI:

DEVA a intrat în cursa pentru ORAȘUL RECICLĂRII 2015

Mărginean vrea schimbarea la faţă a unei zone centrale

22 ianuarie | AVOCATUL POPORULUI, la DEVA

PETIŢIE online pentru îmbunătăţirea SEMAFORIZĂRII din Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus