Din 2014, municipiul Deva are patroni spirituali, iar Catedrala Episcopală un al doilea hram.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt prăznuiţi de către Biserica Ortodoxă la dată de 29 iunie a fiecărui an. Aceştia sunt sărbătoriţi împreună datorită faptului că ambii s-au săvârşit la Roma. Sfântului Apostol Pavel i s-a tăiat capul iar Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos. Conform Sinaxarului, moaştele celor doi apostoli au fost puse împreună. Conform cercetărilor recente, Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Petru şi Pavel sunt, de asemenea, autori a unor epistole incluse de către Biserica în textele canonice ale Noului Testament (Pavel -14; Petru – 2). Aceştia sunt consideraţi că fiind printre cei mai importanţi oameni care au luat parte la Biserica lui Hristos.
Petru şi Pavel au fost aleşi de către Iisus Hristos în nişte condiţii deosebite, motiv pentru care aceştia au primit misiuni speciale. Petru era cel mai înaintat în vârstă dintre apostoli dar şi cel mai sensibil şi umat decât toţi. Acesta era descris că fiind o fire nestatornică, vorbind mereu înainte de a gândi. Pavel a fost cel care a lăsat în urmă să principiul fundamental al creştinului ortodox.
Sfântul Apostol Petru provine din oraşul Betsadia, localitate situată pe malul nordic al lacului Ghenizaret, astăzi cunoscută sub numele de El Aradsch, situată în Siria. Numit la naştere Simon, Petru era fratele Sfântului Apostol Andrei. De asemenea, în Sfânta Scriptură este poment faptul că Petru, în momentul în care şi-a început activitatea, era căsătorit. Acesta devine ucenic al Mântuitorului în urmă unei partide de pescuit. Acela este momentul care marchează renunţarea lui Petru la toate averile materiale şi decide să îl urmeze pe Iisus, devenind astfel „pescar de oameni”.
Sfântul Apostol Pavel s-a născut în jurul anului 7, într-o familie de evrei provenind din Tarsul Ciliciei. Numele sau la naştere a fost Saul. Acesta ajunge să înveţe sub îndrumarea rabinului Gamaliel. Totuşi, Pavel nu l-a cunoscut pe Hristos cât timp acesta din urmă a luat formă pământeană. În schimb, a fost martor la martirizarea Sfântului Ştefan. Acest lucru îl determina să devină unul dintre cei mai aprigi apărători ai credinţei în Dumnezeu. Pavel este botezadat de către episcopului Damascului, un om pe nume Anania, moment care marchează schimbarea numelui sau din Saul în Pavel. (Calendar Ortodox.ro)

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt patronii spirituali ai Devei din 2014, an în care Catedrala Episcopală “Sf. Nicolae” a primit cel de-al doilea hram, sărbătoarea celor doi sfinţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus