Deva este primul oraş din România în care spaţiile urbane vor fi regândite în favoarea pietonilor şi a bicicliştilor

Luni, s-a desfăşurat la Deva prima conferinţă de mobilitate la care au participat specialişti în domeniul mobilităţii urbane, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai instituţiilor din judeţ, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media. Scopul principal al întâlnirii a fost crearea unei platforme de comunicare care să genereze proiecte de mobilitate urbană de succes.

simpozion (3)

La eveniment au fost invitaţi Patrick Seidler (Preşedinte TAM – SUA) – cunoscut în Statele Unite pentru cele mai mari proiecte de mobilitate urbană, John Cock (Vicepreşedinte Alte Planning – SUA) şi Ive Mulders (manager de proiect IPV Delft – Olanda).

 

simpozion (1)„Este o plăcere să revin la Deva alături de prieteni vechi şi noi. Mă aflu aici pentru a doua oară pentru a vorbi despre rolul mersului pe bicicletă în cadrul conceptului de mobilitate urbană. Am văzut că în România se construiesc drumuri, însă nu se pune accentul pe amenajarea de piste pentru biciclişti. Transporturile sunt a doua sursă de emisii de dioxid de carbon (31% din totalul de emisii CO2 în SUA), de aceea, dacă cineva ar trebui să dea o scurtă descriere despre cum am putea rezolva problemele globale referitoare la dezvoltare, transport, sănătate şi utilizarea eficientă a resurselor, s-ar putea folosi cu succes sintagma: Cycle and Recyicle (Pedalează şi Reciclează)”, le-a transmis Patrick Seidler (foto) participanţilor la simpozionul despre mobilitate.

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Deva au explicat conceptul de Smart City pe care vor să-l implementeze în reşedinţa judeţului, proiectele de regenerare urbană, de mobilitate urbană şi sisteme de transport inteligente.

„Proiectele de regenerare urbană au ca scop reabilitarea cu impact social şi economic. Astăzi nu mai vorbim despre lărgirea străzilor, despre spaţii pentru autovehicule, ci despre spaţii pentru oameni. Nu construim oraşe pentru maşini, ci pentru oameni. Studiem mobilitatea oamenilor pentru a oferi soluţii de mobilitate”, spune Radu Dragomir, consilier al primarului Devei.

 

„Mă bucur că participă la această întâlnire prietenii noştri de la primăriile din Sibiu şi din Timişoara. Mi-aş fi dorit să fie prezenţi şi reprezentanţi ai primăriilor de la noi din judeţ. De mâine, începem studiile de fezabilitate pentru a fi pregătiţi să accesăm fonduri europene pentru acest tip de proiecte”, a declarat primarul municipiului Deva, Petru Mărginean.

Primăria Municipiului Deva pregăteşte un proiect de „Share space”, cuprins între sediul Consiliului Judeţeţean şi Piaţa Victoriei, care să fie destinat exclusiv pietonilor şi bicicliştilor.

Acest proiect va fi depus spre a fi finanţat din fonduri europene în exerciţiul bugetar 2014-2020.

DEVA

12 răspunsuri

 1. Felicitari si succes in realizarea acestui proiect! Sunt sigura ca in urmatorii 5 ani, actualul primar va reusi sa finalizeze o mare parte din ceea ce si-a propus si sper ca cetatenii Devei sa fie suficient de intelepti sa inteleaga ca astfel de proiecte se fac in timp, cu rabdare, perseverenta si sustinerea populatiei.
  Mult succes!

 2. Daca proiectul impune spargere si apoi tras de timp pt campanie ma lipsesc de asa ceva
  Ce e in Dacia e genocid curat lagar

  • Si eu sunt usor deranjat de modul in care se executa proiectele care au dat peste cap orasul insa as dori sa va intreb. Era mai bine pe vremea cand nu se construia nimic si totul era degradat si vechi ?

 3. Deva este, de când e primar Mărginean Petru, un oraș murdar și neîngrijit. A fost omorâtă o femeie în centrul orașului și nu răspunde nimeni. În acest oraș nu sunt decât 2 WC-uri publice. Gangurile put a urină. Se vede că nu vă pasă de deveni. V-ați bătut joc de acest oraș domnule primar!

  • bine zici.si sa nu uitam semafoarele….

  • Motule, nu l-as suspecta pe actualul primar de seriozitate si onestitate, nu tin sub nicio forma cu el si incerc sa privesc situatia obiectiv din perspectiva noastra, a cetatenilor. Insa sa spui ca de cand e Marginean primar este dezastru, ca si cum implici ca pe vremea BOULUI de Mircia era lapte si miere e mare prostie !
   As vrea ca la urmatoarele alegeri sa vad un om mai pertinent in fruntea orasului, insa acela cu siguranta NU este cretinul de Mircia Muntean.
   Zidaru asta de cand il avem cu bine cu rau apar proiecte. Va tot cacati pe voi cu semafoarele si deranjul creat de santiere.
   Ei bine, daca pui asa problema, mai bine cu Mircia…ca pe vremea lui nu se construia nimic !
   Inca nu am vazut pe niciunde informatii cum a justificat dobitocul ala investitia de 100.000 de euro in podul de acces de pe cetate cate NICI ACUM nu exista, totusi banii au fost cheltuiti.

   • Nu implic nimic, nu l-am votat pe Muntean. Nu l-am votat pe Mărginean, tu pobabil da. Nu știu cine se caca cu semafoarele, care apropo, sunt o mare porcărie a lui Muntean. Dacă ești cumva bugetar de dreapta stai liniștit că e arșiță mare. Când comentezi ceva fă-o te rog decent.

   • valentincornea@yahoo.com' ovidiu avram spune:

    Sa nu uitam ”ţâţele” de la trecerile de pietoni.Ca dupa ce epuizezi tot bagajul de injuraturi cunoscute,la semafor, o iei de la capat la
    ”ţâţe”.

 4. Daca ceva merge bine, trebuie facut ceva care sa incurce.

 5. Superrr!!! Mai inchide Dom’ Petrica circulatia pe “centru” si baga “MAIDANEZII si BICICLISTII”

 6. Poate prin păduri, că tot e la modă defrișarea…

 7. De de nu se continua pista de biciclete de la st.balcescu pana la noul mall deva auchan?asa era in proiect initial.Lega deva de hunedoara si deva de simeria cu 2 piste de biciclete.e greu? Parca ai zis ca legam deva de Sibiu cu piste biciclete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus