Ce echilibru există între veniturile edililor din centrul județului și performanțele acestora în materie administrativă.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fondurile publice, primăriile din centrul județului au majorat salariile tuturor angajaților, fie că vorbim despre funcționari publici, fie că facem referire la personalul contractual.

Desigur, și indemnizațiile primarilor au crescut. Ba mai mult, din acest an, administrațiile au făcut eforturi pentru ca, odată cu trecerea obligațiilor fiscale de la angajator la angajat nimeni să nu piardă. Cu excepția Devei, toate localitățile au majorat salariile.

Dar, oare, randamentul și eficiența primăriilor sunt în acord cu recentele majorări salariale? Și-au făcut edilii datoria astfel încât să și merite salariile de boieri pe care și le-au majorat din pix? Ce fonduri au atras, ce proiecte derulează, într-un cuvânt, cât de mult le pasă de cetățeni și de viitorul localităților pe care le păstoresc?

La aceste întrebări încercăm să răspundem într-o analiză obiectivă a activității administrațiilor locale urbane din centrul județului.

DEVA (aproximativ 61.000 de locuitori)*

Ultimele 18 luni pot fi considerate aproape pierdute de administrația locală din municipiul Deva. După alegerile din iunie 2016, prioritățile celor care au condus Primăria au fost altele decât dezvoltarea localității prin implementarea de proiecte europene sau guvernamentale. Ce altă explicație ar putea justifica lista scurtă a finanțărilor obținute de municipalitate în această perioadă?

Deva primește finanțare pentru doar trei proiecte prin PNDL 2, acestea fiind: construcția unei creșe în curtea Colegiului Naţional „Regina Maria”, modernizarea străzii Valea Cernei din Sântuhalm și realizarea alimentării cu apă și canalizarea pe str. Roci. Valoarea totală a acestor proiecte este de 6,3 milioane de lei.

În ceea ce privește atragerea de fonduri euopene, administrația deveană încă nu se ridică la nivelul așteptărilor. În noiembrie 2016, Primăria Deva a depus 5 proiecte de creștere a eficienței energetice (reabilitare termică) pentru 5 blocuri. Toate au fost respinse inițial, însă au fost refăcute, iar acum se află în evaluare la ADR Vest. Tot în evaluare se află și proiectul de creștere a eficienței energetice a clădirilor Colegiului Național „Decebal”. În total, în situația fericită în care toate aceste proiecte vor fi aprobate, valoarea lor ar depăși cu puțin suma de 4 milioane de euro.

Norocul Devei o reprezintă alocarea de 22 de milioane de euro „din oficiu”, pentru că este reședință de județ. Însă, pentru a accesa aceste fonduri, municipalitatea trebuie să depună proiecte de mobilitate urbană. În acest sens, administrația locală pregătește o serie de proiecte de modernizare a transportului public de persoane, de regenerare urbană pe sectorul Poșta Veche – Piața Victoriei și a zonei pietonale din Centrul istoric.

Salariile nete din Primăria Deva („banii în mână”, cum se spune) sunt, începând cu luna ianuarie 2018, mai mici cu 17% – după ce Guvernul a transferat obligațiile fiscale de la angajator la angajat. Noul primar al Devei, Florin Oancea, a anunțat că nu va majora salariile astfel încât angajații să nu piardă, situație în care veniturile scad prin efectul aplicării prevederilor Codului Fiscal. Astfel, cu această mențiune, vă prezentăm principalele venituri brute ale angajaților din administrația deveană.

Pentru un director executiv din Primărie, salariul brut de bază a fost stabilit la 7.686 de lei, în vreme ce un șef de serviciu are un venit de 6.938 lei și un șef de birou – 6.590 lei. Tot în zona funcționarilor publici, un auditor are salariul cuprins între 2.930 și 5.575 lei, în funcție de gradație. La fel și în cazul consilierilor și polițiștilor locali, salariile variază între 2.036 și 5.520 lei. Polițiștii locali care au funcții asimilate referenților, câștigă între 1.926 și 3.575 lei (de menționat că, din ianuarie 2018, polițiștii locali din Deva nu mai primesc norma de hrană).

În cazul personalului contractual, salariul de bază al unui director ajunge la 6.918 lei, în vreme ce șefii de servicii și de birouri câștigă ceva mai puțin în comparație cu omologii lor de pe funcții publice cu 500 de lei. Un consilier câștigă între 2.033 și 4.332 lei, iar un referent între 1.814 și 2.877 lei. Pentru șoferi, îngrijitori, paznici și muncitori, salariile de bază variază între 1.814 și 2.361 lei.

Citește AICI:

PROIECTE și SALARII la primăria HUNEDOARA

PROIECTE și SALARII la primăria SIMERIA

PROIECTE și SALARII la primăria CĂLAN

PROIECTE și SALARII la primăria HAȚEG

Primarul are o indemnizație de 10.875 lei, la care se adaugă un spor de 25% – fiind ordonator principal de credite pentru proiectele cu finanțare europeană. Viceprimarii au indemnizații de câte 11.600 de lei.

*Conform Recensământului populației și al locuințelor din 2011, Direcția Județeană de Statistică.

NOTĂ:

Salariile angajaților din administrația locală, funcționari publici sau personal contractual, precum și indemnizațiile primarilor și viceprimarilor se stabilesc conform legii privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice.

Indemnizațiile primarilor se stabilesc în baza unor coeficienți stabiliți în funcție de numărul de locuitori, iar salariile angajaților, la propunerea primarului, se stabilesc prin hotărâre de Consiliu Local.

5 răspunsuri

  1. Pingback: HUNEDOARA | Salarii de boieri versus performanță în administrația locală - Hunedoara Libera

  2. Pingback: SIMERIA | Salarii de boieri versus performanță în administrația locală - Hunedoara Libera

  3. Atentie Florine la banditul de MOLOT a batut palma cu MARES cu conditia sa treaca toti consilierii la ALDE sau cel putin trei ,facindui promisiunea ca va ramine viceprimar ,aceasta sa discutat joi 8 feb 2018 in sedinta ALDE.

  4. “Primarul are o indemnizație de 10.875 lei, la care se adaugă un spor de 25% – fiind ordonator principal de credite pentru proiectele cu finanțare europeană. Viceprimarii au indemnizații de câte 11.600 de lei.”

    Unde e logica? Adica primarul are o indemnizatie mai mica decat viceprimarii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus