Din toamnă, administraţiile locale pot obţine finanţări nerambursabile pentru proiectele de dezvoltare urbană.

Reşedinţa judeţului Hunedoara are toate şansele să atragă cele mai mari fonduri europene pe exerciţiul financiar 2014-2020. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Vest suma totală alocată pentru finanţări nerambursabile este de aproape 720 de milioane de euro. Administraţiile locale pot accesa fonduri pentru proiecte de mobilitate urbană, pentru reabilitarea monumentelor istorice de categorie A şi B, pentru creşterea eficienţei energetice a imobilelor, pentru construcţia de locuinţe sociale şi pentru tineri, dar şi pentru proiecte de regenerare urbană.

Primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, susţine că angajaţii administraţiei locale lucrează deja la proiectele care urmează să fie depuse pentru a primi fonduri nerambursabile.

„Am avut întâlniri cu directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, în cadrul cărora am analizat potenţialul pentru perioada următoare. Ne pregătim pentru a accesa fonduri europene pentru un proiect de regenerare urbană Cetate – Bd. 1 Decembrie – Piaţa Unirii şi pentru un proiect de reamenajare a pieţei Stadion – unde dorim să ne concentrăm pe servicii destinate turiştilor. Se lucrează deja la aceste proiecte pentru că vrem să fim pregătiţi când vor fi publicate ghidurile pentru accesarea fondurilor prin POR 2014-2020”, a declarat Petru Mărginean.

Tot pentru exerciţiul financiar următor se pregătesc alte proiecte de modernizare a bulevardelor din Deva. Astfel, potrivit primarului, va fi depus un proiect care vizează modernizarea bulevardului Decebal (de la intersecţia cu Iuliu Maniu până în piaţa Arras) şi a Pieţei Victoriei.

„Pe lângă proiectele de regenerare urbană, sunt interesaţi să accesăm fonduri pentru construcţia de locuinţe sociale. Sperăm ca anul viitor să fie gata primul bloc din ansamblul de 4 pe care dorim să le construim în cartierul Grigorescu. Bineînţeles, vom continua amenajarea pistelor pentru biciclişti şi în etapa următoare”, a mai declarat Petru Mărginean.

În prezent, în Deva, se află în plină desfăşurare modernizarea Pieţei Arras, a piaţetei Ardealul, a bulevardului Iuliu Maniu, a bulevardului Dacia şi a bulevardului Decebal. Însumate, cele 5 proiecte valorează 7,5 milioane de euro, iar finanţarea este asigurată din fonduri europene. Tot în cadrul acestor proiecte se înscrie şi amenajarea pistei pentru biciclişti pe Calea Zarandului (500.000 euro, fonduri europene).

Municipalitatea a lansat şi proiecte noi pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din localitate, respectiv: blocul nr. 13 din strada Mihai Eminescu, blocul nr. 80/2 din Calea Zarandului şi blocul J de pe bulevardul Iuliu Maniu. Valoarea totală a celor trei proiecte este de peste 700.000 de euro (fonduri europene). De asemenea, Cetatea Devei se află în prezent în plin proces de restaurare, fiind inclusă într-un proiect finanţat din fonduri europene, proiect care se va finaliza în acest an, 2015. Valoarea acestui proiect este de 9 milioane de euro.

2 răspunsuri

  1. Nu mai vandalizati orasul.Ocupativa de nevoile oamenilor,anveloparea blocurilor,scimbarea retelelor de caldura ,apa rece si apa calda,modernizarea punctelor termice.In tarile civilizate sub restrictie legala(probleme de mediu)bombele pe gaz,periculoase ,poluante au fost excluse cu exceptia condomeniilor tip vila,parter plus un etaj.Nu mai vorbim de problemele cu deseurile de tot felul,zonele verzi si multe altele.

  2. Să avem grijă ca să nu ne trezim cu o dezvoltare suburbană…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus