Practic, s-a deschis sezonul de transferuri politice, iar dezertori se găsesc întotdeauna.

Alegerile pentru Parlamentul European, ce vor avea loc în 26 mai, pun în funcțiune mașinăriile de partid, iar organizațiile locale devin, din nou, atractive pentru cei de de la „centru”.

Aceasta este perioada în care se încearcă transferuri politice, în speranța că aleșii locali dezertori vor reuși să tragă după ei și electorat. Practic, s-a deschis sezonul de transferuri, iar dezertori se găsesc întotdeauna.

Primul care a „defectat” a fost primarul orașului Simeria, Emil Ioan Rîșteiu, de la PSD la ProRomânia. Rîșteiu și-a dorit întotdeauna funcții în PSD, a vrut să fie prefect, parlamentar. Tot ce a primit a fost sprijinul tacit al PSD Hunedoara, în 2012, pentru o candidatură ca independent la Primăria Simeria. A și câștigat contra candidatului USL.

Totuși, alte demnități nu se arătau în PSD, așa că Rîșteiu, „îmbătat” de promisiunile lui Victor Ponta, a acceptat să rămână în PSD cu numele, dar cu sufletul să meargă la ProRomânia, acolo unde a primit și funcție, pe aceea de coordonator județean. Din PSD nu demisionează, pentru că asta înseamnă întoarcerea la popor, adică alegeri parțiale pentru postul de primar, dar acest lucru nu e pe placul nimănui, nici al PSD-ului, nici chiar pe al lui Rîșteiu, deși în acest moment el nu are contracandidat la funcția de edil-șef al Simeriei.

Prin urmare, PSD Hunedoara nu îl dă afară pe Rîșteiu și nici el nu are chef să plece, spunând, în bășcălie, că la PSD e multă democrație, din moment ce partidul îi lasă chiar și să conducă filiale ale altor formațiuni politice.

Au urmat primarii PNL de la Crișcior și Bucuresci, Ovidiu Furdui și Mircea Ghilean. Aceștia au luat drumul ALDE, pentru că nu ar fi fost băgați în seamă, nu le-a dat nimeni telefoane și nu i-a întrebat de sănătate. Întâi, Ovidiu Furdui s-a numărat printre puciștii care au dorit o altă conducere a PNL Hunedoara după alegerile locale din iunie 2016.

A sperat că va candida pe loc eligibil la parlamentare, dar tocmai cei pe care i-a sprijinit, i-au trântit ușa în nas și Furdui a rămas acasă, la Crișcior. Apoi, a candidat pentru șefia PNL Hunedoara și a pierdut în fața lui Lucian Heiuș, cel pe care l-a sprijinit inițial să ajungă în fruntea liberalilor din județ. Apoi, Furdui a vrut atenție. Normal că n-a primit-o. Evident, nu va demisiona din PNL, dar nici liberalii nu se grăbesc să-l dea afară. Și PNL face aceeași politică precum PSD când vine vorba despre dezertori.

Mircea Ghilean n-a fost niciodată prea vizibil pe scena politică județeană, conduce o primărie mică, deci în acest caz pierderea este aproape nesemnificativă, dar și în acest caz PNL nu ia o decizie radicală, excluderea primarului Ghilean.

Cu siguranță, chiar dacă nu vor anunța că se alătură altei formațiuni politice, vor exista mai mulți primari care vor juca la două capete la alegerile europarlamentare, în schimbul unor promisiuni venite din partea altor partide.

De ce toate acestea? Pentru că partidelor le place să facă tot soiul de combinații și, mai ales, pentru că primarii știu că nu vor fi excluși niciodată din partidul din care dezertează. Ei nu-și dau demisia și toată lumea-i fericită! Potrivit Statutului aleșilor locali, primarii care demisionează din partidele pentru care au candidat și au câștigat, își pierd mandatele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus