Comunicat de presă Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara

 

Dizabilitatea este doar o chestiune de gândire. Fiecare om poate face anumite lucruri pe care alții nu le pot face. Nimeni nu este incomplet sau complet, suntem diferiți unii de alții având înălțime și aspect diferit, talente și abilități diferite.

În fiecare an, la 3 decembrie, la nivel mondial este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Această zi a fost adoptată în anul 1992 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite și are ca obiectiv promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora.

 

Această zi va fi marcată de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara în toate serviciile de tip rezidențial pentru copii și persoane adulte cu dizabilități, prin organizarea de activități cum ar fi: prezentarea unor materiale informative cu privire la drepturile copiilor și persoanelor cu dizabilități și discuții individuale pe aceste teme, programe artistice, audiții de colinde și muzică populară, activități de decorare a centrelor, jocuri recreative și de societate, mese festive, concursuri de ghicitori și o șezătoare cu tema ”Povestiri și amintiri frumoase”, confecționarea de obiecte artizanale ”Brățările prieteniei” și o excursie la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

D.G.A.S.P.C. Hunedoara se preocupă în permanență pentru îmbunătățirea/dezvoltarea serviciilor destinate copiilor și persoanelor adulte cu dizabilități, oferind acestora, în funcție de nevoi, îngrijire și asistență conform standardelor minime de calitate în case familiale, centre de îngrijire și asistență sau locuințe maxim protejate, cu capacitate mică sau recuperare în centre de recuperare/centre de zi.

În premieră, la nivelul serviciilor sociale hunedorene, printr-un Program de Interes Național, cu finanțare de la bugetul de stat și de la bugetul Consiliului Județean Hunedoara, a fost înființat Centrul Respiro pentru persoane adulte cu dizabilități Petroșani, cu o capacitate de 4 locuri, serviciu de tip rezidențial care oferă îngrijire și asistență 24 de ore din 24, continuu sau fracționat, pe durată determinată persoanelor cu dizabilități, care pentru o perioadă limitată nu pot fi îngrijite în propria familie, care va funcționa din anul 2022.

 

Situația statistică la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara indica la sfârșitul trimestrului III 2021 un număr de 19981 persoane neinstituționalizate încadrate într-un grad de handicap, dintre care 18632 adulți și 1349 copii, persoane care beneficiază de drepturile și facilitățile prevăzute de Legea nr. 448/2006.

La această dată, în sistemul de protecție al D.G.A.S.P.C. Hunedoara, 325 persoane adulte cu dizabilități beneficiau de servicii de găzduire și îngrijire, 21 de persoane de servicii de recuperare și alte 24 persoane cu dizabilități din familie frecventau centrul de zi. De asemenea, un număr de 48 copii cu dizabilități beneficiau de măsură de protecție în sistem rezidențial, 42 copii aveau dispusă măsura de protecție la un asistent maternal profesionist și 102 copii beneficiau de servicii de recuperare într-un centru specializat.

Persoanele cu dizabilități pot avea aceleași abilități ca și noi, dar și înzestrări ce diferă de ale noastre. Ca și noi, ei trăiesc, uneori, clipe de bucurie și fericire, iar alteori sunt singuratici, neajutorați și nu au încredere în propriile forțe. Pentru a se simți bine, persoanele cu dizabilități au nevoie să fie acceptate, înțelese și respectate de comunitatea în care conviețuiesc. Depinde de noi să ridicăm barierele sociale, să nu lăsăm dizabilitatea să excludă acești oameni, să-i lăsăm să aibă speranțe și vise. Diferențele creează noi posibilități, noi speranțe, noi prietenii.

 

D.G.A.S.P.C. Hunedoara urează tuturor celor care sărbătoresc Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi multă sănătate şi linişte sufletească!

 

DIRECTOR GENERAL

GEANINA MARINA IANC

Un răspuns

  1. Vreau sã particip sunt persoanã cu dizabilitãți. Cum pot lua legätura sau sã fiu informatã de aceste activitãți. Am anumite talente gen scris de cãrți . Pe care smaş vrea sã le dau mai departe pt a-mi face cunoscutä şi abilitatea pt ce trãirsc nu doar dizabilitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus