O biserică de lemn din judeţul Hunedoara adăposteşte picturi ce frizează canoanele ortodoxismului, înfăţişând diavoli cu coarne, bărbați și femei dezbrăcate, personificarea ciumei, potrivit specialiştilor în iconografie.

Biserica de lemn din Almaș-Săliște, comuna Zamjudețul Hunedoara a fost ridicată în secolul al XVIII-lea. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și figurează pe noua listă a monumentelor istorice.

Nimeni nu ştie cine a pictat acele scene, însă biserica din Almaș-Săliște (comuna Zam) nu este singurul lăcaş de cult cu o asemenea iconografie. Biserici cu picturi asemănătoare sunt şi în alte zone ale ţării, precum în Deseşti (judeţul Maramureş) şi Corund (Satu Mare).

Specialiştii sunt de părere că picturile redau una din versiunile apocrife ale Apocalipsei care, conform acestora era o scriere destul de răspândită la finele veacului al XVIII-lea, dar încă neidentificată de cercetătorii acestui domeniu.

RO_HD_Almas_Saliste_81Ceea ce ne atrage atenţia în momentul în care trecem pragul lăcaşului de cult este bogata iconografie ce înfăţişează păcatele umane, respectiv pedepsele pentru acestea. Interesant este şi faptul că lipsesc anumite elemente ale Judecăţii de Apoi. Spre exemplu, nu apare Hristos cu apostolii, dar lipsesc şi cei drepţi, elemente atât de obişnuite în iconografia ortodoxă.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” datează din secolul XVIII.

Construită din lemn, forma pereților imaginează o corabie, cu capul răsăritean semicircular, iar cel de vest terminat într-un poligon cu trei laturi. Clopotnița înaltă se termină cu un bulb baroc învelit în tablă. Ulterior intrarea de pe partea de vest a fost protejată de o polată pe pilaștri, iar în dreptul ușii de pe latura sudică s-a adăugat un pridvor deschis.

Biserica_de_lemn_din_Almas-Saliste_(5)Pictura interioară, executată în 1819 de un autor anonim, se remarcă prin prospețime, vigoare și har narativ. În scena „Judecății de apoi” pictorul s-a inspirat din realitatea sătească, numind personajele zugrăvite cu porecle și nume locale. Pictura constituie, în studiul artei moderne din Transilvania, o lucrare de referință dintre cele mai importante.

Wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus