Instanța a stabilit daune în valoare de 51.000 de euro.

Un bărbat în vârstă de 48 de ani (care fost inculpat și condamnat în dosarul ”Utilaje furate din UE”), a mai primit o pedeapsă pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată. Acesta a fost condamnat la 9 luni de închisoare în noua cauză de către un complet al Judecătoriei Alba Iulia.

Prin contopire cu alte două pedepse anterioare, printre care și cea din dosarul menționat, bărbatul eliberat condiționat din penitenciar în luna aprilie 2018 a primit 6 ani și 4 luni după gratii. Acesta a executat circa 3 ani până în prezent astfel încât, dacă această decizie rămâne definitivă, bărbatul ar urma să mai execute ceva mai mult de 3 ani de închisoare. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel.

În actul de sesizare a instanței pentru infracțiunea de înșelăciune, în sarcina inculpatului s-a reținut, în esență, că în cursul anului 2010 i-a vândut persoanei vătămate un tractor marca Massey Ferguson 6465 cu prețul de 20.000 de euro, iar ulterior, în cursul acealuiași an, i-a mai vândut un tractor marca Deutz Fahr Agroton K90, cu prețul de 16.000 de euro, fără a-i aduce la cunoștință faptul că acestea provin din săvârșirea unei infracțiuni de furt, deși cunoștea acest aspect.

 De asemenea, tot în cursul anului 2010, S. M. a mai vândut, prin aceeași modalitate, unei alte persoane vătămate, un tractor cu prețul de 15.000 de euro. Tractoarele au fost furate din Franța și introduse ilegal în România, cu ajutorul unor acte false de către gruparea infracțională condamnată definitiv în 2016 în dosarul ”Utilaje furate din UE”.

”Faptul că inculpatul știa că tractoarele sunt furate și le-a vândut profitând de starea de eroare în care au fost induse persoanele vătămate reiese din împrejurarea că prin rechizitoriul nr. 72D/P/2010 emis de DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara la data de 30.05.2011, inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii grave de furt calificat cu consecințe deosebit de grave și complicitate la infracțiunea de furt calificat cu consecințe deosebit de grave, constând în tăinuiri repetate”, susține în motivare magistratul de la Judecătoria Alba Iulia.

 În fața instanței, inculpatul a recunoscut învinuirea așa cum i s-a adus prin actul de sesizare a instanței, fiind de acord ca judecata să aibă loc doar pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale.

Cei doi păgubiți, care, în final, au rămas fără tractoarele ce au fost confiscate de autorități și returnate în Franța, au solicitat ca inculpatul să le achite valoarea sumelor plătite, precum și daune morale de câte 1 milion de euro fiecare. În final, instanța a respins acordarea daunelor morale și l-a obligat pe bărbat să le plătească celor doi suma totală de 51.000 de euro.

Sursa: Ziarul Unirea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus