Directorul SIE, Teodor Melescanu, isi pregateste anuntul privind candidatura la presedintia Romaniei.

Intrebat, vineri, daca ia in calcul intrarea in cursa prezidentiala, Melescanu a conditionat un raspuns de “intrunirea conditiilor”, cu referire la strangerea semnaturilor necesare. Seful SIE a indicat ziua de luni pentru un anunt oficial si clar, in acest sens. Situatia ramane ambigua, lasand loc speculatiilor si intrebarilor precum cea prin care opinia publica trebuie sa afle daca este legal ca un sef de serviciu secret sa stranga semnaturi pentru candidatura la presedintia tarii cat timp este in functie.

Cunoastem putine lucruri despre planurile lui Teodor Melescanu cu privire la alegerile prezidentiale din aceasta toamna, directorul SIE fiind cunoscut drept un tip discret. Insa, daca este confirmata, candidatura va schimba intr-o anumita masura ecuatia politica, in contextul scandalului ofiterului acoperit. Totodata, intrarea lui Melescanu in cursa prezidentiala va insemna o si mai profunda divizare a dreptei politice, si asa scindata de multitudinea candidatilor.

Dacă aveţi puţină răbdare, luni dimineaţă o să avem răspunsul la toate. Dacă vor fi întrunite condiţiile, luni dimineaţă o să vă dau un răspuns”, a spus Meleşcanu, întrebat dacă se înscrie în cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, informeaza Gandul.

Întrebat dacă a strâns semnături pentru candidatură, Meleşcanu a punctat: ”Tocmai asta este problema”.

Colonelul Mircea Dogaru, şeful militarilor rezervişti, cel care a susţinut desfiinţarea DNA, se ocupă de strângerea de semnături pentru Meleşcanu, conform sursei citate.

Surpriza ar fi cu atat mai mare, cu cat termenul de depunere a candidaturilor la prezidentiale expira in 23 septembrie, la o zi de la un eventual anunt al lui Melescanu.

Candidatura lui Melescanu, testata din timp

Discutiile starnite cu ocazia declaratiilor de vineri ale directorului SIE nu ar trebui purtate cu surprindere, cel putin nu in totalitate, dat fiind ca Melescanu a testat o eventuala candidatura la prezidentiale din timp.

In 5 august 2014, directorul SIE declara ca se va gandi serios la posibilitatea de a intra in cursa prezidentiala, daca va primi o propunere de a candida in acest sens. Melescanu indica si partidul, la acel moment – PNL.

Intrebat daca ramane valabila declaratia din ianuarie, privind disponibilitatea de a candida la alegerile prezidentiale, Teodor Melescanu a raspuns:

Spre deosebire de alti politicieni, nu-mi schimb declaratiile. Declaratia este valabila si astazi. Nu sunt un om care stau pe strada. Eu am o pozitie in SIE, care este dorita si de alti politicieni. Am spus ca am disponibilitatea sa fac mai mult, pentru ca am o experienta, ministru de Externe, Aparare, Justitie. In acelasi timp, am spus ca ar fi fost o preferinta daca mi se facea o propunere din partea colegilor mei liberali. Daca mi se face o asemenea propunerea, o voi examina cu toata atentia si, in functie de disponibilitatea pe care mi-am manifestat-o deja, de a contribui cu ceva mai mult decat am facut-o pana acum la evolutia Romaniei, voi lua si aceasta decizie, a spus directorul SIE.

Melescanu nu si-a incheiat socotelile politice

Directorul SIE declara la inceputul anului 2014 ca: “Percep poziţia de director al SIE ca o paranteză în cariera politică, o paranteză deschisă, care oricând îmi va da posibilitatea să revin”. Astfel, Melescanu isi crea loc pentru o revenire politica cu mult timp inainte de alegerile prezidentiale.

Îmi place, mi se potriveşte şi aş dori să o exercit în continuare (sefia SIE – n.r.), dar sunt conştient că se va termina la un moment dat sau altul, dar asta nu înseamnă că viața mea s-a terminat. Percep poziţia de director al SIE ca o paranteză în cariera politică, o paranteză deschisă, care oricând îmi va da posibilitatea să revin. Mă gândeam că ar fi mare păcat să nu pot fructifica toate informațiile pe care le-am obţinut în această perioadă”, spunea Melescanu la acea vreme.

Directorul SIE schita atunci si o pozitie publica ideala pentru “fructificarea informatiilor” despre care vorbea: „Fructificarea se poate face într-o singură situaţie, în care ai o poziţie care îţi dă autoritate şi ai prerogative pe un anumit domeniu, că e politică de securitate, de apărare, cunoşti foarte mulţi oameni din spatele scenei”.

Întrebat si in ianuarie 2014 dacă ia în considerare o posibilă candidatură la prezidențiale, șeful SIE raspundea: „N-am discutat cu nimeni asemenea chestiuni. Din punctul meu de vedere, sunt disponibil, în cazul în care va exista un interes”.

Biografie – Teodor Melescanu:

Teodor Meleşcanu s-a născut la 10 martie 1941, în Brad, judeţul Hunedoara, şi a urmat studii universitare la Facultatea de Drept din Bucureşti, între 1959 şi 1964, şi cursuri postuniversitare de relaţii internaţionale la Universitatea din Bucureşti (1964-1966). Din 1973, Meleşcanu este Doctor în Drept Internaţional la Universitatea din Geneva. De asemenea, el are în prezent gradul de sublocotenent de infanterie, în retragere, conformMediafax.

Meleşcanu şi-a început cariera diplomatică în anul 1966, când a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe, promovând, prin examene şi concursuri, până la rangul de ambasador. Între anii 1978 şi 1985, Teodor Meleşcanu a fost detaşat ca secretar II la Misiunea Permanentă a României de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale de la Geneva. După revoluţie, a fost subsecretar de stat, şef al Departamentului America Latină, Asia şi Africa (23 august 1990 – mai 1991) şi secretar de stat (mai 1991 – 19 noiembrie 1992). În anul 1990, Meleşcanu a fost promovat la rangul de consilier diplomatic, iar în 1992, la cel de ambasador.

El a fost ministru de Externe în Guvernul condus de Nicolae Văcăroiu (1992-1996) şi ministru al Apărării în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, în perioada aprilie 2007-decembrie 2008.

In 28 februarie 2012, Teodor Melescanu era numit de Parlamentul Romaniei in functia de director al Serviciului de Informatii Externe, la propunerea presedintelui Traian Basescu. Melescanu ocupa aceasta functie pana in prezent.

REVISTA 22

Foto: inpolitics.ro

Un răspuns

  1. Oricine la cotroceni,numai Kim Pon Ta ,NU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus