Miercuri, la sediul Direcției Agricole a județului Hunedoara s-a desfășurat un eveniment prilejuit de Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești.

Virșli, zacuscă, brânzeturi, produse din carne, plăcinte, miere, fructe și legume proaspete – așa arată „oferta de toamnă” a producătorilor tradiționali din județ.

„Ziua Porților Deschise în Agricultura Hunedoreană” le-a oferit prilejul producătorilor locali să-și expună produsele românești, clasice și tradiționale în campusul agricol  din incinta sediului Direcției Județene pentru Agricultură.

„Se adresează în primul rând consumatorilor din județul Hunedoara și nu numai, și la nivel național, și sunt prezenți peste 20 de producători locali. Scopul este de a încerca să le facem o imagine foarte bună, să îi promovăm, să spunem că produsul tradițional hunedorean este sănătos, este cu gust și este emblematic pentru județ. Noi în permanență promovăm producătorii locali. Încercăm să îi sprijinim cu diferite ocazii în ceea ce privește evenimentele care sunt pe raza județului Hunedoara”, a declarat Călin Marian, directorul executiv al Direcției Agricole.

Producătorii din județul nostru invitați la eveniment au amenajat standurile astfel încât produsele pe care le comercializează să fie cât mai atractive. Unii producători le-au oferit vizitatorilor posibilitatea de a gusta din bunătățile expuse în încercarea de a-i convinge să nu plece cu mâna goală de la acest eveniment.

Dincolo de intenții și cuvinte frumoase…

Deși, la nivel declarativ, evenimentul se adresează „consumatorilor”, ne întrebăm de ce totul s-a desfășurat în curtea unei instituții, în loc să aibă loc într-un spațiu deschis publicului larg, undeva unde oamenii să poată avea acces la aceste produse.

Am scris în repetate rânduri despre calendarul sărac în astfel de evenimente de promovare ale producătorilor locali. Ar fi fost, credem noi, o bună ocazie – cu condiția ca autoritățile (primării, instituții deconcentrate, Consiliu Județean) să își dea interesul. Poate data viitoare, cine știe?!

Cu atât mai mult cu cât, pe lângă oficialități și jurnaliști, singurii „clienți” prezenți au fost angajații instituțiilor publice din zonă: Direcția Agricolă, APIA, DSVSA etc. Și când spunem clienți, ne referim la cei de bună credință, care au scos bani din buzunar pentru a achiziționa unele produse, și nu la aceia care, cu tupeu de bugetar cu atribuții de control, le-au bătut apropouri unor producători în legătură cu „soarta” produselor expuse (aproape că le-au cerut să le doneze…)

Iar pentru că vorbim despre producători, trebuie spus că realitatea nu este chiar atât de roză. Unii dintre aceștia ne-au spus în ce condiții își desfășoară activitatea. Dincolo de neajunsurile cotidiene, aceștia se lovesc și de lipsa de implicare a autorităților, care fac mai nimic pentru a-i sprijini. Oamenii sunt nevoiți să se descurce singuri, făcând împrumuturi peste împrumuturi, într-un cadru legislativ haotic, dezavantajați net pe piață, în vreme ce instituțiile publice bifează acțiuni publice și cam atât.

Pentru a încheia într-o manieră optimistă, vă prezentăm mai jos o galerie de imagini de la evenimentul de miercuri. Felicitări și succes producătorilor hunedoreni! 

producatori locali traditionali directia agricola (9)

producatori locali traditionali directia agricola (16)

producatori locali traditionali directia agricola (13)

producatori locali traditionali directia agricola (7)

producatori locali traditionali directia agricola (12)

producatori locali traditionali directia agricola (14)

producatori locali traditionali directia agricola (8)

producatori locali traditionali directia agricola (5)

producatori locali traditionali directia agricola (6)

producatori locali traditionali directia agricola (11)

producatori locali traditionali directia agricola (4)

producatori locali traditionali directia agricola (3)

producatori locali traditionali directia agricola (1)

producatori locali traditionali directia agricola (2)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus