Șapte comune din județul Hunedoara riscă să piardă 10 milioane de euro.

Motivul este de neimaginat în Europa – România, 2017. Autoritățile întârzie să înființeze o instituție care are rol de avizare a proiectelor care se derulează pe teritoriul ariilor protejate. Am reușit să ne dăm autogol.

Conceptul de arie protejată este explicat de reprezentanții Ministerului Mediului, care spun că zonele aflate în regim natural şi seminatural constituie „suportul vieţii” şi, implicit, al dezvoltării socio-economice. Pentru că majoritatea ariilor protejate sunt considerate oaze ale naturii sălbatice care trebuie ocrotite pentru conservarea speciilor care le populează, statul a decis că intervențiile de orice tip de pe aceste teritorii trebuie condiționate de obținerea unor avize de la instituțiile cu atribuții de control. În acest sens a fost elaborată o legislație stufoasă care trebuie respectată ad literam de către cei care vor să contruiască ceva în zona ariilor protejate, persoane fizice sau juridice.

Comunele Totești, Sarmizegetusa, Sălașu de Sus, Baru, Densuș, Râu de Mori și Pui se află situate în aria protejată Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Cele șapte administrații au depus proiecte care urmează să fie finanțate cu fonduri europene, în valoare de peste 10 milioane de euro. În cea mai mare parte este vorba despre extinderea rețelelor stradale și a celor de canalizare sau distribuție a apei potabile. Este vorba, așadar, despre proiecte de maximă urgență și necesitate, de implemetarea cărora depinde calitatea vieții a mii de hunedoreni din mediul rural. 

Cine își bate joc de cine?

Pentru ca proiectele tehnice ale celor 7 administrații locale să fie acceptate de Comisia Europeană, documentele au nevoie de viza Agenției de Protecție a Mediului, structură care însă nu-și poate da OK-ul fără un aviz prealabil de la custodele ariei protejate Geoparcul Dinozaurilor. Bomba este că aria protejată la care facem referire ar fi trebuit să se afle în grija unei Agenții Naționale care, însă, NU EXISTĂ!

Legea nr. 95/2016 privind înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) prevede că, începând cu data de 16 mai 2016,  ANANP „se substituie în toate drepturile și obligațiile ce decurg din contractele, convențiile, înțelegerile, protocoalele privitoare la administrarea ariilor natural protejate încheiate de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, apelor și pădurilor.” Hotărârea de guvern privind organizarea și funcționarea Agenției a fost adoptată abia în 21 decembrie 2016 și a intrat în vigoare în data de 29 ianuarie 2017. De atunci și până în prezent, structura ar fi trebuit să fie operațională, lucru care nu s-a întâmplat. 

În aceste condiții, proiectele celor șapte comunități sunt blocate, motiv pentru care cei șapte primari au înaintat un memoriu prefectului județului Hunedoara în care explică riscurile pierderii finanțării de 10 milioane de euro.

„Ne aflăm în mare întârziere. Am depus proiectul pentru a obține finanțare anul trecut, deci pe legislația veche. Din acest motiv, la dosar este necesar proiectul tehnic care are nevoie de toate avizele. Noi avem termen până pe 15 iunie să-l completăm, altfel putem pierde finanțarea. Este vorba despre un proiect prin care vrem să modernizăm rețeaua de drumuri, în valoare de  un milion de euro ”, a declarat Ionel Vîrtopean, primarul comunei Densuș.

„Noi avem patru proiecte aprobate și încă unul în curs de aprobare. Trei dintre ele sunt în pericol pentru că nu putem obține acel aviz. Geoparcul funcționa sub tutela Universității București, care avea un punct de lucru la Hațeg. Acel punct de lucru s-a desființat și urma ca Geoparcul să fie administrat de o Agenție. Deocamdată, nimic. E păcat că nu se dorește implicare… Lucrurile se pot debloca foarte simplu: o ordonanță de urgență prin care să se decline competența spre o altă instituție. Dacă nu se va întâmpla nimic, vom încerca să ne descurcăm pe cont propriu cu aceste proiecte”, a declarat resemnat și Victor Stoica, primarul comunei Pui.

Prefectul județului, Fabius Kiszely, susține că a înaintat memoriul primarilor la nivel guvernamental, cu atât mai mult cu cât problema generează și alte blocaje. „Trebuia înființată agenția (ANANP, n.red.) până la 1 mai, lucru care nu s-a întâmplat. În documentul înaintat de domnii primari este expusă o problemă, dar nu este singura. Nici autorizații de construcție nu se pot emite fără respectivul aviz. În baza memoriului, am transmis o solicitare Ministerului Mediului pentru rezolvarea urgentă a acestei probleme”, a declarat pentru Hunedoara Liberă prefectul județului Hunedoara,.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât cele mai multe proiecte au termen de depunere peste doar câteva zile, timp în care nu se știe dacă demersurile Ministerului vor avea o finalitate în favoarea comunităților din Țara Hațegului. Neoficial, ministerul ar căuta o soluție pentru a afla cine ar putea să avizeze astfel de proiecte în lipsa ANANP – agenție care există, în mod nefericit, doar în slove. În acest sens s-ar fi luat legătura cu o casă de avocatură care să lămurească hățișul legislativ. Pe înțelesul tuturor: atât de gravă este situația, încât instituțiile nu sunt capabile să rezolve problemele pe care singure le creează! Atât de mult am complicat legile care trebuia să asigure bunăstarea.

În loc de concluzie

Cum ne batem noi singuri joc de țara noastră nu o face nimeni! Este inadmisibil ca funcționarii statului – de la miniștri și secretari de stat până la directorii din teritoriu – să doarmă liniștiți (la propriu) în vreme ce comunitățile locale sunt blocate de incompetența crasă a celor care generează legi strâmbe și păguboase. În nicio țară civilizată nu s-ar tolera asemenea derapaje grave, care pot fi ușor încadrate în categoria trădării interesului de dezvoltare a țării. Vinovați nu sunt dinozaurii pitici din Țara Hațegului, ci „dinozaurii” din ministere, a căror extincție se amână la nesfârșit – spre neșansa oamenilor nevinovați care au de suferit din pricina indolenței autorităților statului.

Vi-i amintiți pe parlamentarii hunedoreni acum câteva luni, când se aflau în campanie electorală? Așa-i că vă luau în brațe și vă spuneau cu nodul în gât cât sunt ei de preocupați de binele dumneavoastră? Ei bine, niciunul dintre ei nu a mișcat un deget pentru a rezolva problemele locuitorilor Țării Hațegului! Tupeiști cum sunt, nu ne-am mira ca unii dintre ei să încerce să tragă foloase electorale nemeritate imediat ce vor citi acest material, așa cum s-a întâmplat zilele trecute cu campania Hunedoara Liberă „Lemne de foc ieftine pentru hunedoreni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus