În zilele de 31 iulie şi 1 august la sediul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Galați vizitatorii pot face cunoștință cu un dinozaur autohton – Zalmoxisrobustus. Este vorba de o reconstrucție științifică a unui dinozaur din Țara Hațegului, realizată de paleoartistul canadian Brian Cooley pentru viitorul Muzeu al Dinozaurilor din Transilvania.

Zalmi, cum este cunoscut între prieteni, a ajuns la Galați împreună cu o echipă de voluntari de laGeoparcul Dinozaurilor  Țara Hațegului  în cadrul  proiectului  „La Zăvoi” coordonat de  Centrul  deResurse pentru Dezvoltare 2020 în parteneriat cu  Complexul Muzeal de Științele NaturiiGalaţi și Asociația Drag de Hațeeg și finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneria tprin programul Spații Verzi.Zalmoxis robustus este o specie de dinozaur ierbivor, aparținând ornithopozilor, care a trăit acum 65de milioane de ani,  în  perioada numită  Cretacicul  superior,  în  locurile  unde astăzi  se  află  Țara Hațegului.

Pe atunci zona era o insulă cu climat tropical, unde dinozaurii s-au adaptat unui mediurestrâns și și-au redus, în timp, dimensiunile, devenind mai mici decât rudele lor de pe continent. Dinaceastă cauză ei sunt denumiți „dinozaurii pitici din Transilvania”.Proiectul „La Zăvoi” a apărut ca urmare a colaborării dintre cele mai bune proiecte ale anului 2014.Este  vorba  despre  Casa  Vulcanilor,  realizată  anul  trecut  la  Densuș  de  către  Voluntarii  pentruGeoparc,  și  Grădina  Senzorială din  municipiul  Galați. 

Cele  două  proiecte  au  fost  distinse  cuPremiul Spații Verzi de către MOL România și Fundația pentru Parteneriat. Anul acesta celedouă  asociații  vor  face  un  schimb  de  experiență.  Voluntarii  pentru  Geoparc  vor  învăța  cum serealizează o grădină senzorială și, în același timp, îi vor învăța pe voluntarii de la Galați cum se faceo construcție din materiale ecologice.

Proiectul „La Zăvoi” propune renaturarea unei locații din interiorul Grădinii Botanice cu o suprafațătotală  de 400 mp și  punerea  ei  în  valoare  pentru a  prezenta  publicului  vizitator  elementele  deecosistem al zonelor umede așa cum existau ele în interiorul și în jurul municipiului Galați până acum30 de ani. Astfel, spațiul tematic nou creat va reconstitui identitatea naturală specifică întreguluispațiu urban de pe malul Dunării. Activitățile de educație ecologică ce se vor desfășura în acestspațiu – Zăvoi Box, vor încuraja dezvoltarea unor elemente de educație inter-generațională astfelîncât generația în vârstă să relateze celor tineri povestea locului  unde se află (locația actuală aZăvoiului)  unde,  cu mai  puțin  de  30 de ani  în  urmă,  exista  o  zonă  umedă,  de  luncă,  cu toateelementele sale specifice de floră și vegetație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus