DNA a scos la licitație un contract de peste 860.000 de lei, pentru achiziția de echipamente tehnice și IT performante, care pot investiga inclusiv mesajele de pe rețelele de socializare.

Conform anunțului postat pe site-ul achizițiilor publice, firmele care vor să se înscrie la licitația organizată de DNA trebuie să furnizeze aparate de înregistrare, de transmisie digitală, microfoane, stații radio și accesorii audio video, dar și  un software pentru investigație artefacte internet.

Acest soft permite ca mesajele, postările, fotografiile dar și paginile de pe Facebook să poată fi verificate sau refăcute, dacă au fost șterse. De asemenea, se pot investiga, prin aceleași mijloace, paginile de Yahoo Messenger, Twitter, MySpace, GoogleTalk, Instagram, World or Warcraft Chat, Skype sau Torrente, dar și alte astfel de rețele.

Celelalte echipamente IT, care privesc înregistrările audio și video, trebuie să fie, conform aceluiași anunț, rezistente la șocuri, la apă și să fie dotate cu accesorii prevăzute cu spațiul necesar includerii minicamerelor sau microfoanelor.

Ofertele vor fi primite în anumite condiții, pe care DNA le stabilește firmelor în documentația atașată anunțului, până pe 22 septembrie. Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut, iar societățile care vor fi declarate câștigătoare vor trebui ca în decurs de 4 luni să furnizeze toate echipamentele. Valoarea estimată este 861.550 de lei, adică aproximativ 200.000 de euro. DNA a menționat în anunț că achiziția se face din bani alocați și de la bugetul de stat, dar și în baza unui program cu fonduri europene OLAF, specializat în lupta împotriva fraudei și a corupției.

Toamna trecută, Direcția Națională Anticorupție a achiziționat două softuri care permit extragerea oricărui tip de informație conținută în calculatoare, laptopuri sau alte dispozitive mobile, incluzând și e-mailurile, dar și din telefoanele mobile.

Iar în urmă cu o săptămână, la ședința de guvern din 31 iulie, s-a aprobat suplimentarea cu 50 de posturi a numărului de ofițeri sub acoperire și de filaj, dar și de ofițeri specializați în recuperarea creanțelor, pentru DNA. Înființarea unui astfel de serviciu va costa statul aproximativ 12 milioane de lei pe an.

Marilena Nedelcu/sursazilei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus