Deputata PNL Carmen Hărău, prin firmele sale campioană pe ramură la contracte cu fonduri publice, se erijează în salvator al hunedorenilor. În realitate, deputata și familia sa s-au îmbogățit făcând afaceri cu Primăria Hunedoara, pe care au și executat-o pentru penalități de un milion de dolari

IMPOSTÓR, -OÁRE, impostori, -oare, s. m. și f. Persoană care caută să înșele, profitând de necunoștința sau de buna-credință a oamenilor; șarlatan, mincinos. ♦ Persoană care, prin minciuni și prefăcătorie, își arogă o falsă identitate (și competență), vrând să pară ceea ce nu este; farsor. – Din fr. imposteur, lat. impostor. (SURSA: DEX)

___________

 

Pare greu de crezut, dar firma deputatei PNL Carmen Hărău a încasat aproape 7 milioane de euro de la Primăria Hunedoara! Banii au fost plătiți în contul SC PROSERV SA pentru facturile emise, dar și pentru recuperarea penalităților.

Desigur, deputata Carmen Hărău neagă valoarea sumelor încasate, așa că vă prezentăm, în premieră, un document care confirmă plata milioanelor de euro în contul societății PROSERV.

informare

Cum se fac bani din salubritate

În 2006, Carmen Hărău a obținut prin Proserv SA contractul de salubrizare a municipiului Hunedoara (măturatul, spălatul căilor publice, întreținere parcuri și spații verzi, curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice) și contractul de preselectare și organizare a reciclării deșeurilor.

Afacerea încheiată cu Primăria Hunedoara (condusă la acea vreme de Nicolae Schiau) se anunța foarte profitabilă, având în vedere clubul select al investitorilor care și-au clădit imperii financiare din salubritate. Într-adevăr, pariul făcut de afacerista din Hunedoara s-a dovedit a fi câștigător.

Există instituții și opinii potrivit cărora relația contractuală dintre Primărie și PROSERV SA nu s-a derulat tocmai corect:

Potrivit unui Raport al Curții de Conturi, „s-a constatat că în perioada 2008 – 2012, prestatorul (SC PROSERV SA) a majorat anual tarifele cu indicele de inflaţie şi le-a practicat chiar fără a fi fost aprobate de Consiliul local Hunedoara. S-a solicitat aprobarea tarifelor modificate abia începând cu anul 2014 (HCL nr. 26/2014).”

Din 2009, din motive încă necunoscute, Primăria condusă de Ovidiu Hada a încetat să mai achite facturile emise de SC PROSERV SA. Este posibil ca administrația locală de la acea vreme să fi luat această decizie tocmai pentru că tarifele practicate nu fuseseră aprobate de către Consiliul Local, dar, aceasta este doar o supoziție, motivele reale fiind deocamdată bine ascunse opiniei publice.

În aceste condiții, la facturile emise s-au tot adunat penalități… Valoarea totală a penalităților adunate în perioada ianuarie 2009 – martie 2011 în dreptul societății conduse la acea vreme de Carmen Hărău a ajuns astfel la 3.535.775,88 lei. Până la sfârșitul mandatului de primar al lui Ovidiu Hada, aceste penalități nu au fost plătite.

Cu toate că avea de încasat aproape 1 milion de dolari numai penalități, firma familiei Hărău a continuat să presteze serviciile prevăzute în contract. Se înțelege de la sine că, în tot acest timp, valoarea penalităților creștea cu fiecare zi de întârziere. Așa se face că firma familiei Hărău a acționat în instanță administrația din Hunedoara în trei cauze.

Din soluțiile pronunțate de judecători rezultă că Primăria Hunedoara a plătit cu întârziere facturile, dar le-a plătit! Chiar și în aceste condiții, PROSERV a insistat să încaseze și penalitățile!

„Pârâtul (Municipiul Hunedoara) nu contestă că a achitat cu întârziere facturile emise de reclamantă, însă consideră că acestea fiind plătite, chiar cu depășirea termenului de plată, nu datorează penalități” (Sentința 2048/2012 a Tribunalului Hunedoara)

„Debitorul Municipiul Hunedoara – Consiliul Local Hunedoara a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii creditoare, arătând că nu dispune de un buget local care să permită efectuarea plăților, arătând că efectuează plăți către creditoare în mod eșalonat, pentru executarea unei alte sentințe, însă a arătat că dorește rezolvarea litigiului pe cale amiabilă. Cu toate astea, recunoscând că reclamanta creditoarea i-a prestat servicii în baza contractului de concesiune nr.7838/27.02.2006, a arătat că facturile fiscale emise de creditoare nu au fost acceptate la plată și nu au fost înregistrate în contabilitatea debitorului” (Sentința 1537/2012 a Tribunalului Hunedoara)

Primarul Arion a luat bani împrumut ca să-i plătească “Doamnei”

Proaspăt ales în funcția de primar al municipiului Hunedoara, Viorel Arion, a căutat încă de la început să „se pună bine cu doamna”. În traducere liberă, să rezolve problema moștenită de la predecesorul său, acum aflat în pușcărie pentru fapte de corupție. Desigur, trebuie menționat că, între timp, Carmen Hărău a devenit deputat PNL (decembrie 2012).

„Ajutat” de o ordonanță de Guvern din care făcea parte și partidul deputatei Carmen Hărău, Viorel Arion a contractat în numele Primăriei un împrumut de aproape 9 milioane de lei. Potrivit ordonanței de Urgență nr. 3 din 2013, toate primăriile trebuiau să reducă nivelul arieratelor cu 85% până la 31 martie 2013. În aceste condiții, Consiliul Local Hunedoara a aprobat contractarea împrumutului. „Cu banii respectivi, vom achita din arierate”, a declarat la acea vreme Viorel Arion. Și așa a și făcut!

Firma deputatei Carmen Hărău a îngenuncheat administrația locală din Hunedoara și i-a întors mâna la spate după ce instanța a stabilit că primăria trebuie să-și plătească penalitățile către PROSERV. Fără să stea prea mult pe gânduri, Primăria condusă de Viorel Arion a plătit societății familiei Hărău suma totală de 3,5 milioane de lei (35 de miliarde de lei vechi).  

Curtea de Conturi a stabilit însă că administrația locală s-a grăbit să achite suma, având în vedere că facturile vizau lucrări pentru care Consiliul Local Hunedoara NU A APROBAT tarifele:

„Prestatorul (SC PROSERV SA, n. red.,) a uzat de prevederile contractuale şi a acţionat în instanţă UATM Hunedoara pentru întârzierile cauzate de lipsa lichidităţilor, încasând penalizări contractuale în sumă de 3.535.776 lei, dispuse de instanţa de drept comun. Beneficiarul însă nu a refuzat plata unor situaţii de lucrări care cuprind tarife neaprobate de Consiliul local (operaţiuni diverse nenormate = 58.338 lei, curăţat zăpadă prin pluguire = 13.789 lei sau dispecerat de iarnă = 235.157 lei)”, se arată în Raportul Curții de Conturi realizat în urma controlului efectuat la sfârșitul anului 2014.

„Tun” intrat în atenția procurorilor DNA

În octombrie 2014, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, Consiliul Județean Hunedoara (CJH) a alocat, la propunerea președintelui de la acea vreme, Mircea Moloț, suma de 1.267.000 lei către 15 primării sub forma unor ajutoare financiare. În opinia Curții de Conturi, care a efectuat un control în luna mai a acestui an, aceste plăți au fost făcute fără respectarea Legii nr. 273/2006, în sensul că sumele „nu au fost alocate pentru ajutorarea Unităților Administrativ Teritoriale aflate în situații de extremă dificultate.” Atunci, municipiul Hunedoara a primit 500.000 de lei. 

Cele cinci miliarde de lei vechi alocate de CJ Hunedoara pe data de 21 octombrie 2014 au ajuns în conturile SC PROSERV SA. 

adresa curteadresa curte2 Astfel, potrivit răspunsului (adresa nr. 35.731/20.05.2015) transmis Camerei de Conturi Hunedoara, cu privire la modul de utilizare a sumei primită din fondul de rezervă al CJH, cei 500.000 de lei au fost folosiți pentru plata a șapte facturi către SC PROSERV SA Hunedoara pentru servicii de salubrizare stradală și de întreținere a zonelor verzi. Mai mult, Viorel Arion a plusat și a adăugat în plus 12.465,39 de lei pentru plata facturilor.

Plățile au fost efectuate prin Ordin de plată în zilele de 30 și 31 octombrie astfel: factura nr. 690/27.06.2014 (86.389,04 lei), factura nr. 691/27.06.2014 (94.082,98 lei), factura nr. 693/30.06.2014 (65.327,87 lei), factura nr. 694/30.06.2014 (70.860,31 lei), factura nr. 697/22.07.2014 (70.833,54 lei), factura nr. 698/22.07.2014 (67.451,44 lei) și factura nr. 699/25.07.2014 (57.620,21 lei). În total, 512.465,39 de lei.

Adresa prin care sunt detaliate plățile efectuate a fost semnată de directorul executiv Mircea Sorin Codrin și directorul executiv adjunct Aurelia Anișoara Popa.

În luna cotombrie 2015, procurorii DNA au ridicat de la Primăria Hunedoara mai multe documente legate de această speță.

Impostura politicienilor care își urmăresc propriul interes

Carmen Hărău nu e nici primul, nici ultimul afacerist care are probleme legate de întârzieri de plată a facturilor emise. Puțini sunt însă norocoșii care încasează, pe lângă plata integrală a facturilor, și penalități de 1 milion de dolari!

Dacă ar fi ceea ce pretinde, adică un deputat dedicat municipiului Hunedoara, Carmen Eleonora Hărău ar fi putut fie să renunțe la pretenția plății penalităților, fie la eșalonarea lor astfel încât să nu oblige primăria să facă un împrumut pentru a-i plăti milionul de dolari.

În loc de Concluzie

Acum, după aproape patru ani de mandat de deputat, afacerile familiei Hărău se extind în jurul Castelului. Și bani sunt: peste 40 de milioane de euro este valoarea contractelor încheiate pe fondurie europene pentru ecologizarea siturilor industriale de la Hunedoara și Călan, și pentru refacerea infrastructurii de apă și canal din Călan și Hațeg.

În lumina acestor contracte, banii încasați din truda hunedorenilor pentru serviciile de salubrizare sunt doar “un ciubuc” pentru deputata milionară!

6 răspunsuri

 1. anonymous@yahoo.com' anonymous spune:

  Gunoiera harau dupa toata curatenia de milioane de euro orasul hunedoara tot este cel mai mizerabil dintre orase, banii sunt platiti degeaba ca orasul e plin de gunoaie.

  Poate sa se umple de milioane cand suna ceasul tot in mormant ajunge si tot viermi se vor hrani din putregaiul ei, si la cat este de batrana nu o sa se mai umfle mult cu banii nostri. Asa sunt oamenii hapsani cu cat fura mai mult cu atat se simt mai bine.

  Buna articol felicitari, problema este ca cainii latra ursul trece si nimic nu se schimba cei care fura mult au mereu bani sa plateasca avocati. care sa-i apere

 2. Firma deputatei Carmen Hărău a îngenuncheat administrația locală din Hunedoara și i-a întors mâna la spate după ce instanța a stabilit că primăria trebuie să-și plătească penalitățile către PROSERV. Fără să stea prea mult pe gânduri, Primăria condusă de Viorel Arion a plătit societății familiei Hărău suma totală de 3,5 milioane de lei (35 de miliarde de lei vechi).

  Ce smecher sa fii boss in romania. La unii mai fraieri, statul le sterge datoriile. La alti fraieri, daca e nevoie, le plateste pana la fiecare cent.

  ce smecher sa fii boss in romania

 3. vina o are primarul Arion pentru jaful de la primarie . bine ca prosti platesc impozite.Primare am sa te mai aleg cind zboara porcu

 4. Muntea_Mariana@yahoo.com' Nairama spune:

  S-o bată dumnezeu de nemernică împuțită toată viața ei a umblat numai cu furăciuni de pe spatele săracilor au pus stăpînire pe truda oamenilor,pe lumea aialaltă să aibă și ea cu Harion să-și ia cu ea și cănile de la paști să nu le uite.Lepre ordinare ,asta-i hal de deputată.

 5. 1 ) E legal ?
  2) Cine a facut abuz ?
  3 ) Daca activitatea o facea altcineva era vreo diferenta ?
  4) De ce nu o face altcineva ?
  Raspunsul la aceste intrebari va clarifica !

 6. O s-o bată dumnezeu cît de curînd ,asta a furat cu acte în regulă și n-o trage nimeni la răspundere vine pe strada mureșului ,nr,2a zona Flacăra și ține ședințe cu acoliți ei aici la blocul A1 și-a găsit un loc mai retras nu mai are loc săraca de ea la sediul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus