Zilele trecute, ApaProd Deva le-a trimis mai multor locuitori din Peștișu Mare niște somații prin care îi avertizau că trebuie să își branșeze locuințele la rețeaua de canalizare. Surpriză însă – acolo nu există rețea de canalizare.

Zilele trecute, ApaProd Deva le-a trimis mai multor locuitori din Peștișu Mare niște somații (vezi foto de mai jos) prin care îi avertizau că trebuie să își branșeze locuințele la rețeaua de canalizare. Surpriză însă – acolo nu există rețea de canalizare.

„Vă aducem la cunoștință că aveți obligația instituită de art. 31 (14) din Legea 24/2006, modificată prin Legea 224/2015 de a vă racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate (n. red.: Locuitorii nu se pot racorda, locuințele însă pot fi racordate). În cazul nerespectării de către dumneavoastră a prevederii art. 31, alin.14 din Legea 224/2015, în termen de 30 de zile vom sesiza Garda Națională de Mediu, în vederea constatării contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute de art. 39, alin. 5. Vă aducem la cunoștință că fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei”, se arată în adresa trimisă oamenilor de către ApaProd, semnată de directorul economic și alți trei șefi de departamente.

instiintare apaprod bun

În replică, reprezentantul locuitorilor din Peștișu Mare în Consiliul Local Hunedoara, Dorina Szabo, a trasmis ApaProd o adresă prin care explică societății comerciale că în zonă „sistemul public de canalizare lipsește cu desăvârșire”, iar oamenii consideră somația trimisă de firmă „o glumă răutăcioasă”.

„Consider că societatea dumneavoastră, ca unic furnizor de apă și canal, are o evidență a tuturor rețelelor, dar persoanele contactate au spus – Dacă există alimentare cu apă, este obligatoriu să existe și canalizare”, a scris Dorina Szabo. Aceasta a cerut ca ApaProd să îi comunice în scris soluțiile și cine se face vinovat pentru că angajații nu cunosc situația din teren.

Contactat de Hunedoara Liberă, directorul general al ApaProd Deva, Victor Arion, a recunoscut greșeala angajaților de la Centrul Operațional de la Hunedoara:

„Aceștia nu au verificat situația din teren. Este o greșeală a celor care au întocmit listele, fără să fi fost la fața locului să vadă ce există în realitate”.

CITEȘTE ȘI: Comunicat de presă – SC APAPROD SA Deva

Locuitorii din Peștișu Mare au reacționat pe Facebook, pe grupul „Peștișul Mare – zonă rezidențială”. Ei au postat adresele primite de la ApaProd și au făcut haz de necaz. Sergiu Ionel Mican a scris: „Eu îi lăsam să vină la poartă și le dădeam cazmaua în mână să înceapă racordarea la rețea”.

Necazurile oamenilor din Peștișu Mare par fără sfârșit. În octombrie 2015, fostul primar al Hunedoarei Viorel Arion și parte dintre consilierii locali de la acea vreme au decis să modifice un proiect prin care se introduceau rețele de apă și canalizare în zonă. „Din punct de vedere fizic, canalizarea nu se mai poate executa până la sfârșitul anului. Am decis să facem măcar alimentarea cu apă, iar canalizarea urmând să intre pe Master Planul de la SC APAPROD SA”, a declarat la acea vreme, Viorel Arion. Zis și făcut: rețelele de canalizare au fost scoase din proiect.

„Contractul de finanțare pentru proiectul de la Peștișu Mare a fost semnat destul de târziu și pentru că proiectul a fost pornit greșit. Nu mai au timp să facă amândouă etapele, așa că proiectul de canalizare a rămas că-l realizăm noi pe exercițiul financiar următor”, a declarat, tot la acea vreme pentru Hunedoara Liberă, Victor Arion – directorul general al ApaProd Deva. Angajații ApaProd n-au fost atenți însă la ce spunea atunci directorul general al firmei. Nu și-au amintit nici acum.

În proiectul finanțat din fonduri europene erau cuprinse investiţii pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă potabilă şi canalizare ape uzate în localitatea Peştişu Mare, după cum urmează: conductă (12.403 metri), două staţii de pompare apă, 380 de branşamente, 70 de hidranţi, 56 de cămine vane. Pentru realizarea sistemului de canalizare: conductă (7.466 metri), 174 de cămine vizitare, 380 de racorduri, 4 staţii pompare apă uzată, 486 de conducte refulare. Canalizarea a fost astfel scoasă din discuție și au început lucrările la rețeaua de apă.

Câștigătoarea licitației, DELTA ACM, nu a putut executa lucrarea, pentru că nu avea oameni disponibili la ora respectivă, așa că primarul Viorel Arion i-a găsit pe cei de la METALCOS să execute lucrarea. Și cine este METALCOS? Potrivit site-urilor de specialitate, firma SC METALCOS SRL a fost înființată în anul 2001, are sediul în Peștișu Mic, are ca obiect principal de activitate comerț cu ridicata al metalelor și minereurilor metalice, iar în 2014 a avut o cifră de afaceri de 11.874.222 lei și un profit declarat de 632.253 lei. Sorin Dragotă (SC METALCOS) este, nici mai mult, nici mai puțin decât partenerul de afaceri al lui Viorel Arion: cei doi sunt asociați în cadrul SC LIDEROM SRL, alături de Horia Paștiu. Potrivit propriei declarații de interese (actualizată la 12.06.2015), Viorel Arion deține 32,3% din acțiunile LIDEROM. Societatea are sediul în Hunedoara, pe Bd. Traian nr. 49, exact în locul în care mai funcționează o firmă a fostului primar, SC COMSER SRL, societate în care Viorel Arion este asociat cu 54 la sută.

În vara anului 2014, tot METALCOS, în asociere cu ACOMIN, a executat lucrările la ștrandul CORVINA. Cu două zile înainte de alegeri, Viorel Arion a semnat pentru METALCOS autorizația de construire pentru un hotel chiar în preajma Castelului Corvinilor.

Lucrările s-au executat așa cum s-au executat, iar oamenii din Peștișu Mare mai au încă de tras!

apa pestisu mic (1) apa pestisu mic (3) apa pestisu mic (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus