Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 10 iunie 2021. În primă instanță, Curtea de Apel București i-a dat dreptate senatorului PNL de Hunedoara, Eleonora Carmen Hărău, iar Agenția Națională de Integritate a făcut recurs.

ANI a constatat în luna mai 2018 că senatorul PNL Eleonora Carmen Hărău s-a aflat în incompatibilitate în perioada decembrie 2012 – decembrie 2016 și 21 decembrie 2016 – 5 mai 2017.

Eleonora Carmen Hărău (PNL) este al treilea parlamentar de Hunedoara care intră în conflict de Agenția Națională de Integritate. Senatorul Cornel Cristian Resmeriță (PSD) a fost obligat, după ce a pierdut procesul cu ANI, să plătească timp de 3 luni 10 la sută din îndemnizație pentru că și-a angajat pentru o perioadă fratele la biroul său parlamentar. Resmeriță a pierdut și pe fond și în urma contestației. Și deputatul Laurențiu Nistor (PSD) a avut câștig de cauză pe fond, în procesul cu ANI, dar a pierdut la Înalta Curte de Casație și Justiție. Nistor și-a angajat fiica și ginerele la biroul său parlamentar.

În luna mai 2018, Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că „HĂRĂU ELEONORA-CARMEN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 21 decembrie 2016, întrucât a deținut simultan calitatea de deputat și funcția de cenzor supleant la Ameritech SA. De asemenea, HĂRĂU ELEONORA-CARMEN s-a aflat în incompatibilitate și în perioada 21 decembrie 2016 – 05 mai 2017, întrucât a deținut simultan calitatea de senator și funcția de cenzor supleant la aceeași societate comercială.

Întrucât persoana evaluată nu a menționat în declarațiile de interese depuse în calitate de deputat și de senator funcția de cenzor supleant la Ameritech SA, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații prevăzută de dispozițiile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Potrivit dispozițiilor art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, „Calitatea de deputat și senator este, de asemenea, incompatibilă cu: […] cenzor la societățile comerciale […]”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară si se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Hărău s-a adresat Curții de Apel București, care, pe fond, a admis cererea:

„Anulează raportul de evaluare nr. 17105/G/II/17.05.2018. Cu recurs, în 15 zile de la comunicare, ce se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 03.12.2018, în condiţiile art. 402 rap. la art. 396 alin. 2 Cod procedură civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţie prin mijlocirea grefei instanţei”. ANI a făcut recurs. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 10 iunie 2021.

2 răspunsuri

 1. bunsimt@acasa.ro' @Ludovic Orban cel talentat si Rares cel cu batiste frumoase spune:

  Daca Senatoarea liberala Carmen Harau reprezinta liberalismul in Hunedoara, va fi foarte greu spre imposibil ca vreun om de buna credinta sa mai voteze PNL la viitoarele alegeri. Dincolo de problemele juridice prezentate in articol, dansa este autoarea unui proiect horror din punct de vedere cultural (hotelul plasat in imadiata vecinatate a castelului Corvinestilor…) si care va afecta serios (daca nu decisiv !) sansele de dezvoltare a unor pensiuni cu specific local in orasul Huneadoara si imprejurimi. Evident ca pentru dansa cunoscuta deviza a Bratienilor-Prin noi insine ! – se traduce rudimentar-vulgar cu “-Pentru noi si burta noastra !”

  • Justitie@Hunedoara.hd' PNL=PSD=USR = Aceeasi Mizeria spune:

   Carmen Harau este proba vie si palpabila a faptului ca ecuatia
   PNL=PSD=Aceeasi Mizerie este 100 % valabila !
   Si ca sa fim drepti, 120 % tinand cont si de USR…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus