Alegătorii din Colegiul 3 (Țara Hațegului – Călan – Ținutul Pădurenilor) sunt așteptați pe 25 mai să participe la două scrutine electorale. Primul va desemna reprezentanții României în Parlamentul European, iar al doilea - deputatul de Colegiu în Parlamentul României.

Cele două scrutine vor fi organizate în secții de votare diferite. Prefectul județului Hunedoara, Sorin Vasilescu (foto), a declarat pentru Hunedoara Liberă.ro că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a comunicat procedura de vot. „Luni seara am avut o discuție cu reprezentanții AEP care ne-au informat că alegerile vor avea loc în secții de votare separate, așa cum este firesc. De asemenea, la nivelul județului Hunedoara vor funcționa două Biouri Electorale Județene, câte unul pentru fiecare scrutin. Secțiile de votare vor fi înființate în locații diferite”, a declarat Sorin Vasilescu.

Guvernul a decis ca odată cu alegerile europarlamentare să se desfășoare și alegerile parțiale pentru ocuparea posturilor de parlamentari în 14 colegii uninominale din țară.

Postul de deputat în Colegiul uninominal numărul 3 din județul Hunedoara a rămas vacant după ce Dan Radu Rușanu a demisionat din Parlament, după câteva luni de mandat. Rușanu a fost ales în funcția de deputat din partea USL (PNL) în urma alegerilor de la sfârșitul anului 2012, însă a renunțat la funcție pentru a conduce Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Primul deputat ales prin vot uninominal în Colegiul 3 a fost Ioan Timiș care a candidat în 2008 din partea PNL. După decesul acestuia din vara anului 2010, postul de deputat a fost ocupat pentru o perioadă de 2 ani de Mariana Câmpeanu, care a candidat tot din partea PNL.

Decizia Guvernului de a organiza alegeri parțiale anticipate în colegiile vacante din țară a fost luată și după ce Institutul de Politici Publice (IPP) a atras atenția că un număr de 300.000 de români nu sunt reprezentați în legislativ. „Institutul pentru Politici Publice îi reamintește domnului Victor Ponta de o obligație legală pe care o are și pe care o amână nejustificat de mai bine de un an – anume de a organiza alegeri pentru colegiile vacante de senatori și deputați”, se arată într-un comunicat al institutului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus