Muzeul deţine 1.300 exponate din aur nativ

Muzeul Aurului din Brad deţine 1.300 exponate din aur nativ, peste 1.000 de eşantioane minerale şi cele mai valoroase 18 kilograme de aur din lume. ‘„Dansatoarea de Flamenco”, „Harta României” sau „Şopârlele de aur” sunt doar câteva dintre exponatele de mare valoare care pot fi admirate aici. O singură „şopârlă”, de exemplu, a fost evaluată la 3 milioane de dolari.

Prima atestare a Muzeului Aurului apare într-un document din anul 1912, notă care poartă semnătura unui vizitator. Majoritatea exponatelor din aur – aşa cum este el în zăcăminte, fin dispersat, liber sau concrescent cu alte minerale – au fost scoase la lumină de mineri în minele de aur din munţii Apuseni, potrivit www.primariabrad.ro.

O piesă de o raritate deosebită este „Dodecaedrul de aur” pe care se observă cu uşurinţă forma cu 12 feţe ale unui cristal plasat la partea terminală a altor cristale alungite.

Colecţia muzeului cuprinde obiecte arheologice descoperite în zona Brad – Crișcior care dovedesc existenţa omului în urmă cu 5.000 de ani şi a unei activităţi de extragere a aurului de 2.000 de ani.

Sursa: Agerpres

2 răspunsuri

  1. Munții noștrii aur poartă
    Noi cerșim din poartă-n poartă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus