O legea nouă preconizează extinderea drepturilor veteranilor din teatrele de operațiuni internaționale la care România a participat cu efective militare. Astfel, drepturile de care beneficiază în prezent angajații din Ministerul Apărării Naționale vor fi acordate și celor din Ministerul de Interne, în condițiile în care și angajați ai MAI au fost trimiși în străinătate. Proiectul a fost pus în dezbatere publică fiind inițiat de un grup de senatori PSD.

În primul rând, toți cei care au participat la misiunile în străinătate din 1991 încoace pentru o perioadă de cel puțin 120 de zile, succesiv sau cumulat, vor primi titlul onorific de ”Veteran din teatrele de operații”.

Răniții, fie că aparțin de MApN, fie de MAI, vor beneficia de drepturi mult mai consistente, în funcție de gradul de invaliditate în care au fost încadrați. Atfel, indemnizația lunară de invaliditate pentru gradul I va fi echivalentul a două câștiguri salariale medii brute. Pentru gradul II este de 1,5 salarii medii, iar pentru gradul III de un salariu mediu brut. Acestea pot fi cumulate cu salariul sau pensia. Pentru gradul I de invaliditate se plătește și o indemnizație de însoțitor, echivalentă cu un câștig salarial mediu brut.

De asemenea, vor beneficia de tratament, consiliere psihologică sau proteze (dacă este cazul) gratuite. Vor fi scutiți de la plata impozitelor locale, vor beneficia de transport în comun gratuit la nivel local, de 12 călătorii cu trenul gratuite anual ș.a. O serie de drepturi sunt acordate și copiiilor veteranilor, cel mai important fiind acordarea unei burse echivalente cu un salariu mediu brut, până la împlinirea a cel mult 26 de ani.

Pentru urmașii celor decedați în teatrele de operațiuni se va acorda o indemnizație echivalentă cu salariul mediu brut în cazul în care obțin venituri mai mici de 35% din acest salariu, practic se asigură un venit copiilor minori care vor beneficia în plus și de bursa de studii. De asemenea, vor avea prioritate la închirierea sau cumpărarea unei locuințe din fondul de locuințe sociale al administrației publice.

sursa: dcbusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus