Consiliul Județean Hunedoara va solicita finanțare pentru modernizarea celor 17 km de drum județean

Administrația județeană din Hunedoara va încerca să atragă fonduri europene pentru modernizarea DJ705A Orăștie – Costești – Sarmizegetusa Regia km 2+200 – km 19+465. Este vorba despre un sector de 17 kilometri a cărui suprafață este caracterizată ca fiind mediocră. Proiectul se afla pe lista de rezervă întocmită la nivelul ADR Vest și ar putea primi finanțare după ce 41 de milioane de euro au rămas la dispoziția regiunii.

„Drumul prezintă o îmbrăcăminte asfaltică îmbătrânită cu faianțări și burdușiri, șanțuri și podețe colmatate, fără o semnalizare adecvată pe orizontală și verticală. Stratul de uzură prezintă o suprafață exfoliată cu numeroase gropi. Structura rutieră existentă nu asigură menținerea în plan, profil longitudinal și transversal a elementelor geometrice existente ale drumului și nu conferă o rezistență durabilă”, susțin reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

Proiectul presupune reabilitarea a 17.265 metri liniari de șosea, stabilirea unei lățimi de 6 m (în prezent lățimea variază), amenajarea de acostamente, înlocuirea a 17 podețe, realizarea unui zid de sprijin pe o lungime de 200 de metri liniari, montarea de parapet direcțional pe o lungime de 400 ml, realizarea de șanțuri și rigole pe o distanță de 18.000 ml.

Suma estimată pentru această investiție este de 30.647.670 lei cu TVA, adică aproximativ 6,5 milioane de euro.

Sectorul de drum Costești-Sarmizegetusa Regia a fost modernizat în 2015-2016, tot cu fonduri UE. Contractul de lucrări pentru modernizarea acestui drum a fost atribuit, în urma licitației către SC Trans Construct SRL. Trebuie menționat faptul că acest contract a fost câștigat la aproape 50% din valoare, adică la 4 milioane de euro (deși UE ar fi fost dispusă să plătească pentru acest drum 9 milioane de euro, conform contractului). Lucrările au început în luna august 2015 și s-au încheiat în mai 2016 – în plină campanie electorală. În urma verificărilor făcute de reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale, Consiliul Județean a fost nevoit să achite 500.000 de euro, corecție financiară, după ce s-a constatat că lucrarea nu a respectat proiectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus