PROGRAMUL DE LUCRU PRIVIND MĂSURILE PENTRU PREVENIREA TOXIINFECȚIILOR ALIMENTARE, PRECUM ȘI PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII PESTEI PORCINE AFRICANE ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ 2021-2022
În vederea apărării sănătății publice și protecției consumatorilor, pentru prevenirea apariției unor episoade de toxiinfecții alimentare prin consumul de produse de origine animală, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane, în perioadele 29.11.2021-24.12.2021 și 27.12.2021-30.12.2021 se vor verifica toate tipurile de obiective supuse controlului sanitar veterinar.
Controlul va avea în vedere următoarele aspecte:
-verificarea modului de respectare de către operatorii din sectorul alimentar a cerințelor cu privire la PPA;
-verificarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care abatorizează, tranșează, procesează, depozitează, transportă, comercializează produse alimentare, în special cele de origine animală,
-verificarea respectării condiţiilor de depozitare, etichetare a produselor alimentare;
-verificarea respectării trasabilităţii alimentelor;
-verificarea îndeplinirii condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor de alimentaţie publică, pensiunilor agroturistice în care se comercializează produse de origine animală sau se organizează mese festive cu ocazia sărbătorilor de iarnă;
-verificarea îndeplinirii condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a pieţelor agroalimentare ;
-interzicerea tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau produselor rezultate pentru consum public în alte locuri decât cele autorizate/înregistrate sanitar veterinar;
-interzicerea comercializării produselor de origine animală în alte locuri decât cele autorizate/înregistrate sanitar veterinar;
-aplicarea dispozițiilor privind sacrificarea porcilor proveniți din gospodăriile populației în abatoarele autorizate sanitar veterinar .
-respectarea prevederilor legale privind condițiile sanitare veterinare care trebuie respectate la mișcarea suinelor vii pe teritoriul României.
-verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare privind bunăstarea animalelor în timpul sacrificării.
Verificările vor fi efectuate zilnic de echipe de control conform programelor stabilite și aprobate de directorul executiv.
În scopul prevenirii încălcării legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a asigurării protecţiei sănătătii consumatorilor DSVSA Hunedoara va colabora în baza protocoalelor încheiate, în acţiuni organizate, cu celelalte autorităţi competente cu atribuţii în controlul produselor alimentare şi transportul animalelor vii, in special controale cu IPJ in trafic pentru prevenirea raspandirii PPA si verificarea legalitatii transporturilor de animale vii provenite din gospodariile populatiei precum si a carnii de porc destinate consumului propriu.
DSVSA Hunedoara atrage atenția cu privire la necesitatea efectuării examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii, precum și despre riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără și consumă carne de porc provenită din tăieri clandestine, astfel recomandăm ca aprovizionarea consumatorilor să se facă doar din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar.
Vă informăm că examenele trichineloscopice sunt efectuate pe toată durata premergătoare sărbătorilor de iarnă de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți organizați legal în CMVI ( în toate municipiile, orașele și comunele județului ) și care au programul de lucru afișat inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
Având în vedere contextul actual epidemiologic generat de evoluția și răspândirea COVID-19, se vor desfășura acțiuni comune de verificare cu alte instituții abilitate (IPJ, ÎJJ, DSP, OPC, ISU, ITM, etc.) a respectării măsurilor stabilite în contextul infecției cu SARS-CoV-2.
În perioadele 29.11.2021-24.12.2021 si 27.12.2021-30.12.2021 la CSVSAO va fi asigurată permanenţa inclusiv pentru zilele de sâmbătă şi duminică şi va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare -veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
La sediul DSVSA Hunedoara se asigură permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
Consumatorii pot sesiza abateri de la normele în vigoare înregistrate pe teritoriul judetului Hunedoara la tel. 0254221145 și fax: 0254225500.
În perioada 01.11–24.11.2021 au fost efectuate controale în domeniul sănătății animalelor și siguranței alimentelor și în urma acestor controale au fost dispuse 17 sancțiuni contravenționale în valoare de 50500 lei și 7 avertismente, pentru deficiențe constatate privitor la igiena depozitării și comercializării produselor alimentare iar în cazul sănătății animalelor pentru comercializarea animalelor fără documente sanitare veterinare.
Având în vedere contextul actual epidemiologic generat de evoluția și răspândirea PPA, DSVSA Hunedoara solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor care se impun, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus