21 de parlamentari de la PSD, UDMR, PNL și PMP au depus un nou proiect de modificare a Statutului aleșilor locali, astfel încât aceștia să beneficieze de pensii speciale, după modelul senatorilor și deputaților. Printre semnatari se află și deputatul PNL de Hunedoara, Lucian Heiuș.

 

Potrivit proiectului inițat de deputatul PNL Corneliu Olar și susținut de Lucian Heiuș, de la 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene care îndeplinesc condițiile pentru pensionare să beneficieze, la încetarea mandatului, de o indemnizație pentru limită de vârstă, în cazul în care nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă ar urma să se calculeze ca „produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată” și s-ar acorda în limita a trei mandate complete. Evident, cuantumul s-ar actualiza „ori de câte ori se manjorează sau se indexează salariul de bază minim brut garantat în plată”.

Inițiatorii justifică depunerea proiectului de lege prin inechitățile „profunde” care ar exista între pensiile aleșilor locali și pensiile primite de unii subordonați ai lor, dar și prin „nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene”.

Conducerea PNL nu susține proiectul … PNL

Liderii naționali ai PNL au declarat că partidul nu susține o astfel de propunere, ca atare cei care susțin această inițiativă vor fi aspru sancționați.

„PNL nu va susţine acest lucru, deoarece considerăm că nu este o oportunitate. România are ale priorităţi în acest moment şi alte presiuni la care trebuie să răspundă. Aceasta a fost recomandarea conducerii PNL, să-şi retragă semnăturile de pe acest proiect. Nu a fost discutat, a fost o iniţiativă care a plecat înainte de a fi discutată şi dezbătută”, a declarat Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte PNL.

Întrebat dacă parlamentarii liberali riscă sancţiuni dacă nu-şi retrag semnăturile, Leoreanu a răspuns: „Sigur că indisciplina, în orice partid, atunci când se ia o decizie, este sancţionată.”

Lucian Heiuș și paradigma dublei măsuri

Lucian Heiuș, președintele PNL Hunedoara, este unul dintre parlamentarii care au criticat majorarea salariului minim pe economie, insistând că piața muncii se autoreglează. Tot Heiuș este cel care a criticat majorările salariale din mediul bugetar decise de guvernarea PSD-ALDE, insistând că România nu are banii necesari pentru aceste măsuri.

Păi, ori sunt, ori nu sunt bani, domnule Heiuș! Cum vine asta, domnule deputat: ne opunem categoric, dar semnăm pentru pensii speciale de care să beneficieze și băieții noștri, adică primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Curat ipocrizie și frăție a interesului politic, nu credeți?

Pentru un președinte de organizație județeană nu e o idee tocmai rea să te pui bine cu primarii în perspectiva alegerilor din 2019 și 2020. Lucian Heiuș știe foarte bine că nu numai funcția sa politică, dar și rezultatele PNL la alegerile europarlamentare și prezidențiale de anul viitor se bazează pe munca primarilor, așa că o decizie de genul acesta l-ar putea „aranja” pe liderul PNL Hunedoara.

Ar fi extrem de important ca deputatul Lucian Heiuș să le explice hunedorenilor care l-au trimis în Parlament, eventual printr-un comunicat de presă, logica de a-și pune semnătura pe acest proiect de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus