Streinu-Cercel: „Şi fetele şi băieţii să fie vaccinaţi contra virusului HPV.”

Vaccinarea anti-HPV reprezintă o urgenţă pentru România, aflată pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, atrag atenţia specialiştii din sistem.

Copiii, atât fetele cât şi băieţii, ar trebui vaccinaţi începând cu vârsta de 11 ani.

Experţii OMS garantează pentru vaccin. Vaccinarea contra Virusului Papiloma Uman (HPV) este „sigură şi indispensabilă pentru a elimina cancerul de col uterin”, au subliniat reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Organizaţia recomandă vaccinarea adolescentelor cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, şi atrage atenţia asupra „zvonurilor nefondate”, care au împiedicat amplificarea vaccinării, crucială în prevenţia cancerului care la nivel global a ucis 310.000 de femei, doar în anul 2018.

România se află pe al doilea loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin, după Bulgaria, dar pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea. Cancerul de col uterin a urcat pe locul 2 în ceea ce priveşte tipurile de cancer ce afectează româncele de toate vârstele.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi specialiştii din ţară recomandă vaccinarea anti HPV la fetiţele cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, înainte de începerea vieţii sexuale.

„Aceasta este şi perioada la care răspunsul imun la vaccinare este optim asigurând protecţia adecvată împotriva infecţiei. La această grupă de vârstă vaccinul se administrează în două doze la interval de 6 luni. Vaccinul poate fi administrat şi fetiţelor de peste 14 ani şi tinerelor femei, însă este mai puţin eficace, după începerea vieţii sexuale. Acestora li se recomandă vaccinarea cu 3 doze de vaccin. Vaccinarea nu are nici un efect asupra infecţiilor deja existente. Vaccinarea se recomandă şi băieţilor pentru prevenirea cancerelor anale, peniene şi orofaringiene, dar şi pentru întreruperea transmisiei virusului pe cale sexuală”, a explicat Carmen Ungurean, doctor la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„Fetele şi băieţii se pot vaccina începând cu vârsta de 11 ani. Ideal este să fie vaccinaţi înainte să intre în contact cu virusul. Să reţinem că transmiterea acestuia nu se face doar pe cale sexuală ci şi prin mână murdară, respectiv prin masturbare. Odată cu începerea vieţii sexuale, este evident că infectarea cu HPV se poate întâmpla oricând. După primul contact sexual, până la 65% dintre adolescente trec prin infecţia cu HPV, un procent foarte mare. După această primă infecţie, au un interval de 2 ani în care pot scăpa în mod spontan de virus. Dacă asta nu se întâmplă, încep să dezvolte încet leziunile specific HPV-ului. Iar între vârsta de 30-35 de ani (când multe sunt deja mame sau vor să aibă copii) apar leziunile de tip canceros la nivelul colului uterin”, a explicat şi medicul Adrian Streinu Cercel, profesor-doctor Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Vaccinul oferă protecţie pentru infecţia cu tipurile 16 şi 18 de HPV, care sunt acele tipuri intâlnite în 80% din cancerele de col uterin. Protecţia pe care o conferă vaccinarea durează  pentru cel puţin 10 ani Carmen Ungurean  Institutul Naţional de Sănătate Publică

Vaccinul anti-HPV, sigur şi eficient  

OMS a recomandat vaccinarea fetelor cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, subliniind că acest vaccin este „sigur şi indispensabil” în prevenirea cancerului şi leziunilor precanceroase de col uterin. Cum, potrivit specialiştilor, infecţia cu HPV este cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală, aproape fiecare persoană care şi-a început viaţa sexuală fiind expusă infecţiei cel puţin o dată de-a lungul vieţii, vaccinarea este o necesitate.

„Vaccinul oferă protecţie pentru infecţia cu tipurile 16 şi 18 de HPV, care sunt acele tipuri intâlnite în 80% din cancerele de col uterin şi pentru alte  tipuri de HPV de risc înalt.  Protecţia pe care o conferă vaccinarea durează  pentru cel puţin 10 ani”, a explicat medicul Carmen Ungurean.

Potrivit specialiştilor, reacţia organismului este de a-şi forma anticorpi care vor ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiei cu HPV. Vaccinul nu poate cauza infecţie cu HPV sau cancer.

„Nu există niciun efect advers. Categoric recomand acest vaccin. Vaccinul anti-HPV care este activ împotriva a nouă tulpini şi oferă protecţie împotriva a patru tipuri de cancer şi a leziunilor precanceroase provocate de infecţia cu HPV, ceea ce este foarte bine”, a subliniat medicul Adrian Streinu Cercel.

570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin au fost diagnosticate la nivel mondial în 2018 Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Ţinta campaniilor antivaccinare  

Din 2008, peste 50 de studii au arătat că acest vaccin este sigur şi eficient. Astfel, în 2012, studiul unui eşantion de peste 200.000 de tinere concluzionează că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa acestuia. Un alt studiu, din 2015, ce a analizat peste 2 milioane de doze de vaccin administrate concluzionează că administrarea lui nu creşte riscul unor boli autoimune sau ale sistemului nervos.

„Vaccinul HPV reprezintă unul  din cele mai importante progrese ale sănătăţii publice care protejează împotriva cancerului. Din cele peste 60 de tipuri de cancer care există, iata că exista unul, cancerul de col uterin care este a treia cauza de cancer la femei, care poate fi prevenit cu un vaccin. În statele în care vaccinarea anti HPV a fost introdusă la nivel naţional încă de la descoperirea acestuia, s-a constatat o reducere cu până la 90% a infecţiilor cu HPV şi o scădere dramatică a incidenţei cancerului de col uterin”, a concluzionat medicul Carmen Ungurean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus