În data de 05 septembrie 2019, ora 10.19, jandarmii hunedoreni au fost sesizați prin intermediul SNUAU 112 cu privire la faptul că în zona cabanei Şasa, din masivul Parâng, un urs este prins în laț. Sesizarea a venit de la gestionarul fondului de vânătoare, care ulterior a sprijinit acțiunea de eliberare a ursului.

Către zona indicată s-au deplasat 4 jandarmi montani din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Lupeni, care au verificat aspectele sesizate și au luat măsuri pentru izolarea locului în care se afla ursul, în zonă ajungând și 1 ofiţer cu 2 agenți de poliție din cadrul Poliţiei Petroşani, precum şi responsabililul din partea fondului de vânătoare.

Totodată, a fost informată Echipa de Intervenţie Rapidă constituită în cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians din care fac parte jandarmi montani din Postul  de Jandarmi Montan Vața de Jos, rangeri ai Asociaţiei Zarand și medic veterinar. De asemenea, a fost solicitată şi prezenţa unui medic veterinar din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara.

În acest fel, a fost activată Procedura de acțiune privind situațiile de urgență generate de animalele sălbatice aflată în vigoare la nivelul județului Hunedoara.

Până la sosirea Echipei de Intervenție Rapidă Specializată, jandarmii montani aflați deja la fața locului au luat măsuri pentru a impiedica pătrunderea altor persoane către urs, fapt ce ar fi determinat autorănirea animalului.

Echipa de Intervenție Rapidă Specializată a ajuns la fața locului în jurul orei 13.00, iar medicul veterinar a tranchilizat animalul care avea peste 3 ani şi aproximativ 150 kg. După ce a fost tranchilizat, ursul a fost eliberat din laț, i-au fost acordate îngrijirile necesare și au fost colectate datele bio-morfologice ale acestuia. Totodată, ursul a fost supravegheat peste 2 ore, până când și-a revenit şi s-a retras în pădure în condiții de siguranță, acţiunea fiind încheiată la orele 16.20.

Conform Legii 407/2006, a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, actualizată,  practicarea vânătorii cu lațuri consituie infracţiunea de braconaj, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În acest sens, a fost demarată cercetarea pentru identificarea autorilor faptei.

Proiectul LIFE Connect Carpathians, finanțat de către Comisia Europeană prin programul LIFE+ Nature, are ca scop menţinerea și protejarea diversității naturale și culturale a coridorului ecologic Munții Apuseni – Carpații Meridionali. Acțiunile din Proiect se desfășoară de către Fauna & Flora International (FFI), în parteneriat Asociaţia Zarand, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor și Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus