Începând cu anul şcolar 2015 - 2016, elevii vor avea un reprezentant cu drept de vot în consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar.

Ministerul Educaţiei a stabilit ca alegerea reprezentanţilor elevilor trebuie să se facă cel târziu până în data de 15 octombrie.

Elevii au mai avut in trecut un reprezentant cu drept de vot in consiliul de administratie al scolii, insa acest aspect s-a schimbat in 2011, odata cu intrarea in vigoare a noii Legi a educatiei. Mai exact, din acel an, reprezentantii elevilor au putut sa participe la sedintele consiliului de administratie doar din postura de observatori.

Reprezentantul elevilor este ales la inceputul anului scolar, prin vot secret, universal si liber exprimat, de catre toti elevii unitatii de invatamant, se arata in noul act normativ. Acesta trebuie sa fie in varsta de cel putin 18 ani, iar mandatul sau de membru al consiliului de administratie dureaza un singur an scolar.

Totodata, consiliul elevilor se ocupa de stabilirea calendarului alegerilor si modalitatea de prezentare a candidatilor prin intalniri si dezbateri cu elevii scolii, dupa ce conducerea scolii este consultata si dupa ce se obtine acordul acesteia.

In afara conditia de varsta minima, cei care vor sa candideze pentru desemnarea ca reprezentant al elevilor trebuie sa nu aiba rude/afini pana la gradul IV desemnati membri in acelasi consiliu de administratie si sa nu aiba sanctiuni disciplinare primite in ultimii trei ani. Candidatii trebuie sa depuna la comisia pentru alegeri un dosar cu o scrisoare de intentie, o copie a cartii de identitate si o declaratie pe propria raspundere ca nu se afla intr-o situatie de incompatibilitate.

Dupa verificarea dosarelor, comisia anunta candidatii care pot participa la alegeri, iar acestea sunt valabile daca se prezinta cel putin jumatate plus unu din totalul elevilor

Daca la vot se prezinta mai putin de jumatate plus unu din numarul total al elevilor, se organizeaza alegeri noi. In aceasta situatie, castigator este declarat candidatul care obtine cele mai multe voturi valide, indiferent de prezenta la alegeri.

În maximum o zi de la data alegerilor, consiliul elevilor trebuie sa transmita in scris directului scolii numele candidatului ales ca reprezentant cu drept de vot in consiliul de administratie.

http://www.universulargesean.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus