Elevii români îşi doresc ca, odată ce au împlinit 14 ani, să decidă singuri dacă participă la orele de religie, dar şi să-şi aleagă materiile opţionale. În plus, adolescenţii mai vor să aibă dreptul de a protesta şi de a-şi evalua profesorii, prin intermediul unor fişe anonime.

Statutul elevilor aşteaptă de patru ani să fie adoptat oficial ca document care să prevadă drepturile şi obligaţiile elevilor. Pe lista propunerilor sunt decontarea integrală a transportului, dar şi manuale gratuite inclusiv pentru cei aflaţi în ultimii doi ani de liceu. Astfel de măsuri ar reduce rata abandonului şcolar, cred tinerii.

Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: „Vorbim de asemenea de feedback-ul acordat cadrelor didactice. Există foarte multe cazuri în care profesorii iau telefoane pentru o lună, un semestru există sancţiuni, există avertismente, mustrare, scăderea notei la purtare”.

Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa: „Ne dorim ca elevii să îşi poată exercita dreptul la protest prevăzut de Constituţia României, astfel încât ei să poată protesta şi în perioada programului şcolar, dar nu în incinta unităţii de învăţământ. Mai este dreptul la o evaluare alternativă pentru elevii care suferă de un handicap provizoriu”.

Reprezentanţii părinţilor sunt de acord cu doar o parte din aceste cerinţe. Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar: „Dreptul de reuniune şi protest în şcoală nu mi se pare deloc la locul lui pentru că există un regulament, există un consiliu de administraţie, există reprezentant al părinţilor şi nu cred că e nevoie să ajungem la proteste în şcoală sub o formă organizată”.

Odată dezbătut şi finalizat într-o formă acceptată de toate părţile implicate, Statutul elevilor ar putea fi un pas înainte în procesul educaţional, cred experţii.

După o primă rundă de discuţii cu o delegaţie de consilieri din Ministerul Educaţiei, elevii au primit promisiunea că forma finală a documentului ar putea fi conturată până în luna aprilie a acestui an.  

romaniatv.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus