Societăţile profesionale ale medicilor propun o soluţie extremă: să fie interzisă total eliberarea de antibiotic fără reţetă. Alarmați de amploarea medicaţiei după ureche de la care avem printre cele mai
rezistente bacterii din Europa,  medici propun aceasta soluție pentru ca antibioticele să nu mai fie luate oricând din farmacii.

Acum e permisă doar în cazuri de urgenţă. Un studiu recent a arătat că aproape cinci milioane de români au luat antibiotic pentru răceală şi durere în gât, în ultimul an. O treime – fără reţetă, potrivit ȘtirileTVR.ro

Şapte din zece români au răcit cel puţin o dată în ultimul an. Peste jumătate apelează mai întâi la remedii tradiţionale, precum ceaiul cu miere şi lămâie şi gargară cu apă sărată. O arată un studiu realizat în octombrie. Foarte mulţi au recunoscut însă că trec direct la antibiotic.

An de an, specialiştii spun că antibioticele nu doar că nu ajută la răceală şi gripă, dar pot da peste cap flora intestinală. Şi dacă le iau incorect, oamenii riscă să nu mai aibă cu ce trata infecţiile grave.

Alarmaţi, specialiştii propun să fie interzisă total vânzarea de antibiotice fără reţetă. Acum este permisă doar în caz de urgenţă, în weekend. Experţii spun că un doctor cu experienţă vede imediat dacă pacientul are o infecţie virală pentru care nu trebuie antibiotic.

Problema e că sunt şi mulţi doctori care prescriu antimicrobiene în exces. Acest medic de familie a refuzat să-i dea unui pacient reţetă ca sa ia patru antibiotice în acelaşi timp, aşa cum îi recomandase un specialist.

România este a treia din Europa la impactul infecţiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.

sursa: ziarulunirea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus