Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) au lansat în judeţ cel mai nou program european, bazat pe mobilitate şi schimb de experienţă între ţări.

Erasmus+, noul proiect al Uniunii Europene, se adresează unităţilor de învăţământ, organizaţiilor non-guvernamentale, tinerilor, dar şi furnizorilor de formare continuă. Prin depunerea de proiecte, aceştia pot accesa fonduri pentru a studia în străinătate, pentru a participa la schimburi de experienţă sau pentru a deveni voluntari peste graniţe.

Acest lucru era posibil şi până acum, dar Erasmus+ regrupează pratic sub o singură “umbrelă” programele deja existente. Cei prezenţi la întâlnire, în special cadrele didactice din judeţ, au fost înştiinţate despre beneficiile noului program, dar şi asupra modului în care pot accesa fonduri prin intermediul acestuia. “La această reuniune, cei prezenţi primesc informaţii referitoare la principiile de bază din cadrul programului Erasmus +, informaţii despre liniile de finanţare, dar şi despre paşii ce trebuie urmaţi pentru a beneficia de un astfel de proiect”, a declarat prof. Maria Ştefănie, inspector general adjunct.

Mai mulţi bani, mai multe proiecte

Dacă până acum eram obişnuiţi cu programe precum “Comenius”, “Erasmus”, “Leonardo Da Vinci” sau “Tineret în acţiune”, noul program le cuprinde, practic, pe toate. “Este un nou program lansat de Uniunea Europeană pe durata 2014 – 2020, care are un buget cu 40% mai mare faţă de celelalte programe existente până acum. În ceea ce priveşte fostele programe, acestea au devenit parte integrată a acestui nou sistem”, a declarat Anca Constantinescu, responsabil proiecte mobilităţi ANPCDEFP.

Accesarea de fonduri se va face doar în mod colectiv

Practic, prin majorarea bugetului, Erasmus+ oferă școlilor şansa accesării unui număr mult mai mare de proiecte pentru crearea de parteneriate între instituţii şi organizaţii. Fondurile vor putea fi accesate însă, doar de grupuri, nu şi în mod individual, ca în trecut. “E ceva nou, e un formular destul de complicat din câte văd. Programul se axează pe parte instituţională, nu individuală, ca şi până acum. Practic, nu va mai exista concurenţă între profesorii din aceeaşi şcoală”, a declarat Adrian Fărcău, profesor la Colegiul Naţional „Avram Iancu” din Brad.

 Programul este deschis tuturor statelor membre ale Uniunii Europeane. Mobilitatea  şi schimbul de experienţă pot contribui decisiv la dezvoltarea unei instituţii sau organizaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus