INCENDIAR | Facturile false care au provocat pierderea fondurilor europene la Șoimuș. Ovidiu Draia: „Le-am spus să nu le plătească și ei le-au plătit pe toate!”

Scandalul privind pierderea finanțării europene pentru proiectul de introducere a apei și canalizării în comuna Șoimuș ia amploare.

După ce Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că la sfârșitul lunii august contractul de finanțare a fost reziliat, iar primarul din Șoimuș a aruncat vina pe firma care a contractat lucrarea, administratorul acesteia, Ovidiu Draia (foto), a ieșit public prezentând documente incendiare, printre care și „facturi emise în fals”, dar achitate de beneficiar.

Draia, administratorul SC Construcții 5 Vest SRL, a precizat că, având în vedere că procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Alba Iulia anchetează subiectul, nu poate oferi detalii care ar putea afecta dosarul penal aflat în curs de cercetare.

VEZI AICI CONFERINȚA DE PRESĂ INTEGRAL:

Despre ce proiect este vorba

Proiectul „Înființare rețea de alimentare cu apă în comuna Șoimuș, județul Hunedoara”, finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”, Axa prioritară 1 – Extinderea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată are valoarea de 5 milioane de euro.

Contractul de lucrări a fost încheiat între Primăria comunei Șoimuș și SC Construcții 5 Vest SRL în 24.04.2014, dată la care finanțarea era asigurată din bugetul local. În lunile iulie 2015 și octombrie 2015, după ce Primăria Șoimuș a obținut finanțare europeană pentru continuarea lucrărilor, au fost încheiate două acte adiționale prin care au fost modificate termenele de execuție a lucrărilor. În august 2015, pentru că executantul (SC Construcții 5 Vest SRL) a constatat că nu se mai încadra în termene (potrivit declarației administratorului), a fost încheiat un contract de subantrepriză cu SC Prof Com SRL din Cluj-Napoca. La acel moment, firma din Cluj s-a angajat să finalizeze lucrările de aducțiune în satele Bejan, Păuliș și Chișcădaga și să execute restul de lucrări din Bălata, Șoimuș și Boholt.

Facturi false descoperite… din greșeală

Potrivit contractelor încheiate, fluxul documentelor ar fi trebuit să fie următorul: executantul (Prof Com SRL) era obligat să comunice firmei Construcții 5 Vest SRL graficul de execuție a lucrărilor și documentele justificative, urmând ca plățile să se facă abia după ce SC Construcții 5 Vest își spunea ultimul cuvânt în urma verificărilor efectuate.

„Contractul a fost votat și asumat de către Consiliul Local Șoimuș. Societatea mea a rămas antreprenor general răspunzând de calitatea lucrărilor, certificând acest lucru prin facturile emise de societatea mea, iar Primăria Șoimuș plătind aceste facturi în contul subcontractantului SC Prof Com SRL. Asta înseamnă că firma mea nu a efectuat niciun fel de lucrări cu finanțarea europeană la Șoimuș”, a declarat Ovidiu Draia.

Administratorul SC Construcții 5 Vest SRL susține că primele nereguli au fost descoperite din întâmplare, când s-a dus la Primăria Șoimuș pentru a clarifica situația unei facturi emise de societatea sa.

„În 14 decembrie 2015, din întâmplare, am văzut o factură emisă în fals în contul lucrărilor din proiectul amintit. Am sesizat Poliția Județeană și Organismul intermediar de la Timișoara, unde am constatat că această factură emisă în fals era deja înregistrată alături de încă o factură în fals. Cei de acolo au rămas șocați. Mi-au recomandat să fac urgent adrese către Primărie să nu plătească facturile”, a mai spus Draia.

„Au plătit facturile știind că sunt false”

Jurnaliștilor hunedoreni le-au fost prezentate facturile despre care Ovidiu Draia susține că sunt emise în fals.

Una dintre acestea (în valoare de 1.784.919,64 lei), nu poartă semnătura administratorului și nici ștampila SC Construcții 5 Vest SRL (vezi foto 1 de mai jos), iar la rubrica destinată celui care primește factura apare semnătura subcontractantului, nu a reprezentanților Primăriei Șoimuș, cum era firesc. O a doua factură (foto 2), în valoare de 3.906.751,32 lei, apare ca fiind expediată cu câteva zile înainte de a fi emisă! Mai mult, lipsește din nou semnătura și ștampila societății emitente. În fine, despre a treia factură incriminată  (3.396.135,16 lei), Ovidiu Draia spune că semnătura sa și ștampila sunt scanate și „lipite” pe acel document (foto 3).

FOTO 1:

FACTURA SOIMUS (3)FOTO 2:

FACTURA SOIMUS (1)

FOTO 3:

FACTURA SOIMUS (2)

„Le spun să nu le plătească și ei le-au plătit pe toate. În aceste condiții, managerul de proiect, doamna Maria Bodea, precum și consilierul juridic, doamna Adriana Cotorobai, și-au dat demisia”, adaugă Ovidiu Draia.

În luna ianuarie 2016, administratorul SC Construcții 5 Vest SRL a depus o plângere și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, acesta „fiind momentul care a declanșat procesul ireversibil de pierdere a fondurilor europene.” „Eu nu mai puteam face nimic pentru remedierea situației. Altfel, ar fi trebuit să-mi asum toate facturile emise în fals, precum și lucrările în fals plătite de Mihai Irimie și neexecutate în totalitate”, a mai spus Draia.

„Motivul real și indiscutabil pentru pierderea finanțării a fost modul defectuos și ilegal prin care Mihai Irimie, o parte din funcționarii Primăriei Șoimuș și unii consilieri locali au manageriat acest proiect”, a concluzionat Ovidiu Draia.

Branșament ilegal la conducta de apă?

Potrivit lui Ovidiu Draia, branșamentul comunei Șoimuș la conducta de apă (care aparține Complexului Energetic Hunedoara – Electrocentrale Mintia) s-a realizat în toamna anului 2014.

„Șoimuș și Bălata au avut apă la robinet din 2014, înainte de Crăciun. Eu cu inginerii mei și cu doi oameni de la ApaProd SA Deva am conectat la țeava care duce la Mintia, fără contor. Așa mi s-a spus de la Primăria Șoimuș”, a declarat administratorul SC Construcții 5 Vest SRL.

Cu toate acestea, abia în februarie 2015 a fost încheiat contractul de furnizare a apei între ApaProd Deva și Primăria Șoimuș. Cine a plătit apa consumată în Șoimuș din momentul efectuării branșamentului și până la semnarea contractului? Cel mai probabil, apa a fost plătită de Complexul Energetic Hunedoara.

Facem pe această ale un apel la autoritățile competente să se sesizeze, cu atât mai mult cu cât situația economică a Complexului este dezastruoasă.

Cum s-au derulat lucrări în 2016 fără contract?

Se ridică însă încă un semn de întrebare: „Nu pot să-mi explic cum au putut avea loc intervenții la obiectivul aflat în discuție și în 2016, atâta timp cât contractul meu cu Primăria Șoimuș a expirat în 15.12.2015, iar contractul de subantrepriză a fost valabil până în 15.10.2015. Cum s-a prelungit contractul de finanțare fără a prelungi contractul de execuție?”, întreabă retoric administratorul SC Construcții 5 Vest SRL. În aceste condiții, adaugă Draia, „vreau să anunț că lucrarea a pierdut garanția de bună execuție.”

Dovadă că lucrările au continuat și în 2016 stau comunicatele IPJ Hunedoara, care au confirmat deschiderea unor anchete în acest caz. Astfel, pe data de 13 februarie 2016, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Deva au constatat că pe raza localității Șoimuș, respectiv pe DN 76, în zona viaductului feroviar, pe sensul de mers Brad spre Deva, traficul rutier era obstrucționat parțial pe o lungime de aproximativ 30-35 metri din cauza unor grămezi de pământ și piatră, rezultate de la executarea unor lucrări.

În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit că lucrările respective erau executate în cadrul proiectului de introducere a rețelelor de apă și canalizare și au fost efectuate de o societate comercială, fără a deţine autorizație de construcție și fără avizul Poliţiei Rutiere. Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru efectuarea de lucrări neautorizate în zona drumului public.

Ce spune Ministerul Fondurilor Europene

„La data finalizării perioadei de implementare a proiectului, așa cum a fost prevăzută în contractul de finanțare, Beneficiarul nu a finalizat proiectul, lucrările nefiind recepționate și în uz, în conformitate cu prevederile HG 678/2015 privind închiderea programelor operaționale finanțate în perioada 2007-2013. (…) De asemenea, Beneficiarul nu a depus Raportul Final al proiectului și cererea de rambursare finală până la data de încheiere a perioadei de implementare a proiectului. (… ) În conformitate cu prevederile Contractului de finanțare, Autoritatea de Management pentru POS Mediu a reziliat de plin drept Contractul de finanțare începând cu data de 29.08.2016”,  se arată în răspunsul oficial al Ministerului Fondurilor Europene.

Scanned Document

10 răspunsuri

 1. Acum pe cine mai dai vina, Irimie ?
  Tot pe PSD ?

 2. il duceai in spate pe irm. parca erati Drogati mogulilor in campani mergeati cu masinile dupa alegeri de va credeati cu mireasa ,na acu mireasa e D.N.A

 3. V a i de steaua voastră,ati crezut că nu vi se înfunda așa,cred ca meritați….

 4. La Căsuță sunt banii aia, la afacerile familie, in mașinile, in casele pe care si le-a facut Irimie sunt !
  A furat pana a băgat primăria in insolventa , sper sa putrezești in neagra pârnaie !
  Escrocule.

 5. Pușcărie si la Japița aia de Maria Bode, a furat si apoi și-a dat demisia, pușcărie
  Cat despre ordinarul de Irimie ce sa mai zic, un nesimțit ca si mosâsu, cum sa furi atâția bani ??? Cum??? Si sa dai vina pe altui că tu ești incompetent sa duci o lucrare la bun sfârșit ,si ca furi banii oamenilor care de buna credință au avut încredere in tine si te-au votat, tocmai sa ii ajuți să aibă un trai mai bun si tu ce ai făcut ?? Le-ai furat banii ? Nu te gândești ca ai copii și îți bati joc de ei??? Nesimțirile,te-am votat si am avut încredere in tine ,dar regret amarnic si ma rog la bunul dumnezeu, sa nu aibă mila de tine si sa îți ia cum ne-ai luat si tu noua banii comunei

 6. Malonebossjupan@yahoo.com' Malone Jupanu spune:

  Cred ca cineva va face puscarie.

 7. Cel mai cinstit om din Judetul Hunedoara Ovidiu Draia!

 8. poseidon8763@yahoo.com' VorbescUrat spune:

  Sa le trag la XXXX, la toti astia de-s primari si fura ca ordinarii.

  Ah da, si la madam Harau, la aia sa i-o traga la XXXX cei pe care-i tine dansa la lucru pe 900 ron/luna la -15 grade.

 9. Cand te gandendesti ca Irimia si Draia erau prieteni buni odata ,asociati la firma OnlyMe,iar acum se dau in gat unul pe altul.

 10. Puşcărie la greu si sa le confişte averea pînă la ultimul leu la toți nenorociți de corupți.Bine ca vam votat să furați hoților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus