Aproximativ 50 de etnici români din Ungaria vizitează în aceste zile județul Hunedoara în cadrul unui program derulat de Ministerul Românilor de Pretutindeni.

50 de etnici români din Gyula (Ungaria), se află în aceste zile în județul Hunedoara, în cadrul uni program derulat de Ministerul Românilor de Pretutindeni intitulat „Descoperă și cunoaște România” care își propune să contribuie la consolidarea dialogului între etnicii români din afara granițelor, în vederea menținerii legăturilor identitare românești.

Sâmbătă, oaspeții de peste graniță au fost primiți de oficialitățile județului Hunedoara și de Episcopul Devei și Hunedoarei.

La ora 10, etnicii români au fost primiți în sala de ședințe a Consiliului Județean Hunedoara de către președintele instituției, Mircea Bobora, vicepreședintele Sorin Vasilescu, în prezența ministrului românilor de pretutindeni, Natalia Intotero.

„În 2017 am avut 300 de etnici români din Republica Moldova care au cunoscut mai bine România. Pentru anul 2018 am decis ca numărul participanților să fie mai mare, 450 și , mai mult, am decis să dăm posibilitatea etnicilor noștri din comunitățile istorice Republica Moldova, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina să poată cunoaște îndeaproape România. Luna trecută am avut 50 de participanți din sudul Basarabiei. Astăzi avem un grup de 50 de persoane din Ungaria, selectate prin bunăvoința misiunii noastre diplomatice, sunt etnici care provin din diferite domenii de activitate: preoți, profesori, elevi și studenți, români de vază din comunitatea de la Gyula. În acest grup se află și reprezentanți ai presei de limbă română din Ungaria. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți în Ungaria pentru păstrarea limbii române, pentru păstrarea tradițiilor și a culturii noastre. Cred că fiecare român de pretutindeni, fie că vorbim de frații noștri din comunitățile istorice, fie că vorbim de cei plecați în diaspora de mobilitate sunt ambasadorii României. În special pentru românii din comunitățile istorice e foarte bine ca aceștia să-și cunoască originile, să-și cunoască mai bine țara-mamă, să aibă posibilitatea de a socializa, dar și de a interacționa cu autoritățile prin intermediul acestor întâlniri”, a declarat ministrul Natalia Intotero.

La eveniment au participat și parlamentarii hunedoreni Laurențiu Nistor, Viorel Sălan, Sorin Marica și Ilie Toma

„Noi suntem mândri de dumneavoastră, suntem mândri de toți românii noștri. Românii noștri din alte țări sunt recunoscuți ca oameni deosebiți, harnici. Sunt convins că vizita dumneavoastră vă va lega de județul nostru și sunt convins că veți reveni. Întotdeauna vom fi alături de românii din alte țări”, a declarat deputatul Laurențiu Nistor.

În cadrul întâlnirii de la Consiliul Județean a fost subliniat și rolul pe care îl are Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” în relația cu comunitatea din Gyula, instituția de cultură fiind angrenată într-un proiect de ample donații de carte românească pentru liceul „Nicolae Bălcescu” de dincolo de graniță.

Următoarea oprire a fost la sediul Episcopiei Devei și Hunedoarei, unde etnicii români au fost primiți de episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gurie. Arhiereul le-a prezentat românilor din Ungaria, pe scurt, istoricul eparhiei hunedorene și i-a invitat în sala festivă a Episcopiei unde aceștia au putut descoperi și alte informații despre activitățile duhovnicești, dar și sociale derulate de Biserică.

31164096_10213561913459546_5845667544618237952_n

Ziua continuă cu o vizită la situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

Duminică, etnicii români vor vizita municipiul Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus