Se lucrează din greu la dosarul lui Moloţ

Mircea MolotProcurorii DNA nu au reuşit să finalizeze în 2015 administrarea probelor în dosarul de corupţie al fostului preşedinte al CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, care este urmărit penal într-un dosar de corupție pentru trafic de influență în formă continuată, luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu, instigare la spălare de bani, conflict de interese și deținerea fără drept a unui document ce conține secrete de stat.

Totuşi, pe parcursul acestui an, în urma percheziţiilor repetate la sediul CJ Hunedoara şi la alte instituţii din subordine, au apărut probe noi. Mai mult, în 2015, au fost audiaţi şi martori în acest dosar printre care consilierii judeţeni, în frunte cu preşedintele și vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian David și Vetuța Stănescu.

Din martie 2015 încoace, cei cinci inculpaţi din dosar (Mircea Moloţ, Tiberiu Balint, Robertto Venter, Milică Pup şi Vasile Axinte) s-au aflat sub control judiciar. De asemenea, în 2015, procurorii DNA au pus sechestru pe întreaga avere a familiei Moloţ.  

Audieri maraton în mega-dosarul “BERBECEANU”

Traian Berbeceanu (6)Fără îndoială, cel mai important dosar penal a rămas şi în 2015 cel care îl are în centrul atenţiei pe comisarul şef Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba Iulia.

Pe 23 octombrie 2013, șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia a fost reținut de DIICOT, iar mai apoi arestat. La distanță de doi ani, cei care i-au “fabricat” dosarul comisarului șef Traian Berbeceanu sunt judecați de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru fapte asimilate celor de corupție.

„Ceea ce vedeți este cea mai mare mârșăvie!”, a spus în acea dimineață de octombrie Traian Berbeceanu. În aceeași zi, sistemul a fost zguduit din temelii de scrisoarea tulburătoare atribuită comisarului șef, în care erau descrise abuzuri și fapte de corupție din Poliție și DIICOT. Opinia publică avea să afle și varianta comisarului șef, care reclamase cu luni înainte faptele incriminate, la cel mai înalt nivel. Numai că rapoartele comisarului șef au rămas prin sertarele decidenților de la acea vreme.

Între timp, DNA a început propria anchetă împotriva celor care, potrivit anchetatorilor, au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu: procurorul șef al DIICOT Alba, Ioan Mureșan, polițistul Alin Muntean și procurorul Nicolaie Cean.

În vara lui 2014, în aceeași zi (16 iulie), atât DIICOT, cât și DNA au trimis dosarele aflate în lucru în judecată. Într-unul, Traian Berbeceanu era acuzat, în celălalt parte vătămată. Cele două dosare au fost conexate, iar instanța a admis audierea a peste 100 de martori: procurori, polițiști, avocați, oameni de afaceri și interlopi. Rând pe rând, toți martorii, fie că au fost citați de DIICOT, fie că au fost chemați la bară de DNA, au susținut versiunea lui Traian Berbeceanu.

Audierile în acest dosar vor fi reluate în luna ianuarie 2016. Printre cei care ar urma să fie citaţi în 2016 ca martori în acest dosar, se numără şi actualul ministru de interne, Petre Tobă şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, dar şi alţi poliţişti şi procurori.

Condamnări în dosarul “Fraudă la DGASPC”

Dan DanielDupă cazul Moloț & compania, al doilea dosar de corupţie care a zguduit judeţul Hunedoara, este cel în care secretarul judeţului – Dan Daniel, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara – Monica Georgescu şi alte două angajate ale CJ Hunedoara au fost trimişi în judecată pentru fraudarea concursului de ocupare a funcţiei de director general al DGASPC Hunedoara. Pe scurt, cei patru sunt acuzaţi de procurorii DNA că au “pregătit” din timp concursul care urma să fie câştigat de Monica Georgescu. Potrivit DNA, anterior datei organizării concursului, „inculpatul Dan Daniel i-a cerut inculpatei Georgescu Monica să formuleze subiectele și baremele de corectare pentru întrebările ce urmau să fie propuse de membrii comisiei de concurs din partea Consiliului Județean Hunedoara.” Ulterior, aceste subiecte formulate au fost propuse de ceilalţi 2 inculpaţi cu ocazia întrunirii comisiei de examen în vederea stabilirii întrebărilor, trei dintre acestea revenindu-i candidatei la proba teoretică.

În luna octombrie, Tribunalul Hunedoara a pronunţat soluţia în acest dosar. Astfel, Dan Daniel și Monica Georgescu au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare, Mihaela Ștefan a fost condamnată la 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare, iar Dana Gârjob la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Încă un dosar de corupţie la Hunedoara

Aurel Rata BugnariuÎn toamna acestui an, procurorii DNA au început urmărirea penală într-un nou dosar de corupţie. De această dată, cei vizaţi sunt fostul viceprimar al Hunedoarei (Robert Dan), fosta sa soţie (Alexandrina Coşăreanu), fostul secretar al municipiului (Aurel Raţă Bugnariu) şi fosta șefă a Serviciului Buget Finanțe Contabilitate (Daniela Căpâlnă).

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2010-2012, soţia fostului viceprimar a întocmit în fals opt contracte de arendă prin contrafacerea semnăturilor unor persoane, pe care ulterior le-a depus la APIA pentru a obţine subvenţii. Valoarea fondurilor astfel obţinute se ridică la suma de 1.875.246,74 lei (fonduri europene şi fonduri din bugetul naţional). Anchetatorii mai spun că, în cursul anului 2010, în baza unui contract de arendare, Alexandrina Coşăreanu a solicitat acordarea schemei de ajutor și pentru o parcelă în suprafață de 118,50 ha pășune, proprietatea municipiului Hunedoara. Documentul respectiv a fost încheiat fără a exista o Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Hunedoara și fără a se organiza o licitație publică. Mai mult, contractul respectiv, semnat din partea Primăriei de către secretarul Rață-Bugnariu Aurel la rubrica  „Arendator Primar” și de către inculpata Căpâlnă Daniela Arieta, la rubrica „Director economic”, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a fost încheiat cu titlul gratuit, fără ca între părți să se stabilească un preț, conform prevederilor legale. Contractul respectiv a fost prelungit printr-un act adiţional la data de 05 aprilie 2012 pe o perioadă de 5 ani, fiind semnat din partea Primăriei Muncipiului Hunedoara, la rubrica “Arendator Primar”, de către Dan Nicolae-Robert.

Patronul Băilor Daco-Romane condamnat la ani grei de puşcărie

Strand Geoagiu BaiUna din cele mai dure condamnări din 2015 a fost pronunţată în luna decembrie, când Doru Depcea, patronul ştrandului din staţiunea Geoagiu Băi, a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare. Soţia sa, Angela Depcea, a fost și ea condamnată la 5 ani de închisoare pentru aceleaşi infracţiuni.

Alte patru persoane inculpate în acest dosar au primit pedepse grele: Ionescu Dănuţ (6 ani cu executare), Marius Andraş (5 ani cu executare), Binţinţan Adrian (2 ani şi 8 luni cu suspendarea executării pedepsei), Cătălin Davidescu, fost consilier judeţean (1 an şi 8 luni cu suspendare).

Cei şase au fost urmăriţi penal într-un dosar instrumentat de DIICOT, iar primele informaţii despre faptele incriminate au apărut în 2007, în urma unor percheziţii ale BCCO Alba Iulia. Prejudiciul din acest dosar se ridică la câteva zeci de miliarde de lei vechi.

Fiul de politician acuzat de proxenetism a scăpat deocamdată

PlescanDupă un an de judecată, Ovidiu Daniel Pleșcan, fiul consilierei județene UNPR Dorina Pleșcan, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Din cercetările procurorilor DIICOT a rezultat că membrii grupării din care făcea parte Daniel Pleşcan ar fi determinat cinci tinere, dintre care două minore, să practice prostituţia în mai multe locuri din Valea Jiului.  O parte din banii obţinuţi din activitatea de prostituţie ar fi fost însuşiţi de acuzaţi.

Astfel, Daniel Pleșcan, Silviu Mihăiță Prața și Mihalea Ciociu au fost condamnați fiecare pentru infracțiuni de proxenetism la câte trei ani de închisoare cu suspendare și interzicerea anumitor drepturi. Sentinţa primei instanţe poate fi atacată de cei trei la Curtea de Apel Alba Iulia.

Patronul AXIS, ginerele lui Vasile Blaga, acuzat de evaziune fiscală

Ionut RudeanuÎn luna mai, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratului General al Poliției Române a desfăşurat o operaţiune care a vizat cinci societăţi comerciale implicate în comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală în domeniul prestării de servicii de pază şi protecţie. Printre acestea s-a numărat şi AXIS Security, firma lui Ionuţ Rudeanu. În luna septembrie, Ionuț Rudeanu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pentru evaziune fiscală.

Procurorii susţin că în contabilitatea companiei ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii, care, în realitate, nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu aproximativ 600.000 de euro. Ionuţ Rudeanu a fost reţinut, arestat, iar acum este judecat sub control judiciar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus