Comunicat de presă DSP Hunedoara

 

 

 

Din cauza condițiilor meteorologice favorabile, considerăm util să transmitem către populaţia județului recomandări pentru prevenirea înţepăturilor de țânțari şi consecinţele neplăcute, uneori grave, ale acestora.

Febra West Nile este o boală produsă de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a    acestei infecții la om este prin înțepătura de țânțar.

Țânțarii se infectează în urma hrănirii cu sânge de la o pasăre infectată. Odată infectat (cu virusul West Nile) țânțarul rămâne așa toata viața și are potențialul de a transmite virusul la orice gazdă vertebrată pe care o mușca pentru a se hrăni. Omul este numai gazda accidentală în acest ciclu. Perioada de incubație a infecției cu virus West Nile la om este cuprinsă între 3-15 zile după înțepătura unui țânțar infectat.

Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice.

În 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe ușoare, in general caracterizate prin debut brusc cu febra, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, grețuri si vărsături.

O mica parte dintre pacienți poate prezenta fenomene eruptive cutanate: eritem maculopapular sau morbiliform care interesează gâtul, trunchiul, brațele sau membrele inferioare. Boala poate dura intre 2-5 zile. In mai puțin de 1% dintre cazuri pot apărea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita in general asociate cu febra. Pacienții care dezvolta simptome neurologice sunt in general împărțiți in trei categorii: meningita West Nile (WNM), encefalita West Nile (WNE) si paralizie acuta flasca (WNP).

Recuperarea după boala este completa, mai rapida la copii decât la adulți de cele mai multe ori însoțita de slăbiciune si mialgii pe termen lung- aproximativ 1 an de la debutul simptomelor. Sechele permanente nu au fost descrise.

Varsta înaintata este cel mai important factor de risc pentru formele severe de boala neurologica după infecție, riscul creste semnificativ in rândul persoanelor peste 50 de ani.  

Comparativ cu adulții, copii infectați cu virusul West Nile au durata spitalizării mai scurta, mai puține simptome neurologice si o mai buna revenire după boala, iar mortalitatea este mai mica.

Nu exista un tratament specific al acestei boli si nici un vaccin care sa o previna, utilizarea repelentelor si a imbracamintei adecvate pentru a impiedica muscatura de tantar sunt principalele masuri de prevenire a imbolnavirii. Pentru cazurile severe, pacientii spitalizati primesc tratament simptomatic (antialgice) si suportiv (cum ar fi perfuzii).

 

 Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara a transmis tuturor primăriilor de pe teritoriul județului masurile pe care trebuie sa le adopte pentru a împiedica dezvoltarea țânțarilor, vectori ce pot transmite infecția cu virus West Nile:

  • actiuni de dezinsectie;
  • amenajareazonelorlimitrofebogateinvegetatie;
  • asanareasuprafețeloracoperitedeluciudeapa;
  • salubrizareateritoriului;
  • intensificarearitmului de ridicare a deșeurilor menajere.

 

Pentru prevenirea apariției unor cazuri de meningite/meningoencefalite datorate virusului West Nile transmis de țânțari, Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara recomandă următoarele:

– evitarea expunerii la țânțari;

  • îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • asigurarea condițiilor care sa împiedice pătrunderea țânțarilor in casa;

– evitarea zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape

stătătoare etc.);

utilizarea substanțelor chimice repelente;

asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;

îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer;

– prezentarea de urgență la cel mai apropiat cabinet medical, daca identificați

urmatoarele semne si simptome: febră ridicată, durere de cap intensă, vărsături,

erupţii cutanate, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV DELEGAT,               MEDIC ȘEF DEPARTAMENT S.S.P.,

Ec.Mezei Ioan Sebastian                                           Dr.Birău Cecilia

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus