Un document emis de CNSAS face trimitere la două note informative semnate „Panțuru V.” prin care sunt furnizate Securității informații cu privire la un pedagog de origine maghiară de la Grupul Școlar al C.S. din Hunedoara. Astăzi, Mircea Moloț, semnatarul acestor note se laudă cu respectul pe care îl poartă comunității maghiare

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, liberalul Mircea Moloț, se declară un admirator al politicienilor maghiari. În discursul său susținut la alegerile interne din cadrul UDMR Hunedoara, Mircea Moloț a vorbit minute în șir despre respectul pe care îl poartă maghiarilor, despre aminitirile sale din copilărie care au legătură cu comunitatea maghiară și despre parteneriatul tradițional pe care îl are cu maghiarii din județ.

Moloț către delegații maghiari: „Vă respect cum nu vă puteți imagina!”

Mircea Moloț a vorbit în discursul său despre copilăria petrecută în satul vecin, Jeledinți. „Acolo am învățat primul joc alături de familia mea, ceardașul”, le-a spus președintele liberal al CJ Hunedoara celor peste 100 de delegați maghiari. „Sunteți parteneri tradiționali în județul Hunedoara, singura forță politică cu care indiferent că am avut sau nu o înțelegere scrisă, și-a respectat cuvântul dat. Multe din realizările din județ vi se datorează”, a mai spus Mircea Moloț de la tribuna la care a fost invitat să vorbească. Președintele CJ a plusat și, după ce a lăudat relația pe care a avut-o cu fostul prefect Attila Dezsi, a mărturisit că pentru el ca om politic, Iuliu Winkler a fost „un model, un exemplu”.

„Mă aplec în fața Dumneavoastră și vă respect cum nu vă puteți imagina”, a încheiat apoteotic președintele Mircea Moloț.

Respectul era altfel înțeles de „Viorel Panțuru” înainte de 1989

Mircea Moloț a semnat un Angajament cu fosta Securitate sub pseudonimul „Panțuru Viorel” în data de 29.01.1974 și este titularul dosarului de fond rețea nr. R 1705 (cotă CNSAS). Instituția care se ocupă cu studierea arhivelor informative dinainte de 1989 consideră că Mircea Moloț nu a fost colaborator al fostei Securități. Însă, un document emis de CNSAS în 2013, scoate la iveală referiri la două note informative semnate „Panțuru V.” care îl vizează pe un coleg pedagog de origine maghiară din municipiul Hunedoara.

INFORMAȚII NOI: Cum îi turna Panțuru V. pe colegii maghiari

Este vorba despre Adeverința nr. 2202/19.09.2013 adresată Asociației Civice Dreptate Hunedoara care spune că „Direcția de Specialitate a identificat în dosarul fond informativ nr. I 203601 (cotă CNSAS) documentele noi și neprocesate privind relația domnului MOLOȚ Mircea Ioan cu Securitatea, după cum urmează: Notă informativă, dactilo, semnată dactilo PANȚURU V.: În legătură cu B. E., sursa vă informează următoarele: Susnumitul este pedagog la Grupul Școlar al C.S. din Hunedoara. Este o fire ironică, iar în diferite ocazii și împrejurări, prin felul de a vorbi și de a se comporta, caută să-și dea importanță. Dându-i-se de Direcțiunea școlii să întocmească un grafic, acesta a folosit culorile specifice drapelului maghiar (roșu, verde și alb).

CNSAS MOLOT 1

Notă: „Ridică în slăvi sportivii maghiari”

În aceeași notă informativă, sursa Panțuru V. vorbește și despre faptul că B.E. este un susținător al echipelor maghiare care participă la diferite competiții. „În discuțiile ce se poartă între colegi referitor la competițiile sportive unde participă și sportivi maghiari, acesta nu scapă prilejul de a ridica în slăvi sportivii maghiari, chiar dacă aceștia nu sunt cei mai buni. /…/ Pe parcurs sursa va urmări îndeaproape activitatea susnumitului, semnalând manifestările acestuia”, scrie Panțuru V și, după cum se va observa, se ține de cuvânt.

Mircea Moloț: „Voi semna materialul informativ cu numele conspirativ de Panțuru Viorel”

„Informațiile pe care le voi da, voi căuta să fie cât mai obiective indiferent de persoane și gradul de prietenie existentă între mine și persoana despre care voi da informațiile solicitate”

Notă: „Are o mătușă la Budapesta și nu participă la pregătirea politico-ideologică”

O altă notă informativă, dactilo, semnată „PANȚURU V.” relatează aspecte ale vieții personale a aceluiași coleg: „Sursa vă informează cu privire la B.E. /…/ Conform instructajului primit anterior, m-am interesat despre rudele care le are în Ungaria și am aflat că are o mătușă (sora mamei lui), domiciliată în Budapesta, pe care a vizitat-o de mai multe ori. Referitor la comportarea lui în cadrul Gr. Școlar, persistă a avea o comportare necorespunzătoare față de colegii lui /…/ căutând să-i pună în situații de inferioritate, lovind în personalitatea acestora.”

Panțuru V. își încheie nota cu o informație extrem de „utilă” pentru organele statului: „Sursa semnalează și următorul aspect, faptul că susnumitul nu participă la pregătirea politico-ideologică a cadrelor didactice ce se desfășoară lunar cu toate cadrele din școală.”

CNSAS MOLOT 2

B.E. nu este singurul coleg despre care Mircea Moloț, sub pseudonimul Viorel Panțuru, a furnizat informații Securității înainte de 1989. Potrivit unor note informative făcute publice în 2011, acesta a furnizat informații despre un alt coleg, Schneider N.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus