Marii beneficiari politici

Cum se face că o parte consistentă a proiectelor extrem de bănoase derulate de SC APA PROD SA Deva au ajuns pe mâna tandemului Moloț-Hărău? 

Societatea APA PROD SA Deva a jucat în ultimii ani un rol extrem de important în circuitul financiar prin care fondurile publice au ajuns în conturile unor societăţi legate, direct sau indirect, de doi dintre cei mai bogați oameni politici din județul Hunedoara: Carmen Hărău și Mircea Moloț.

Mai trebuie spus că directorul SC APA PROD SA Deva s-a aflat vreme de mai mulți ani în situația de a fi de două ori subordonat lui Mircea Moloț: atât pe linie administrativă, cât și pe linie politică, Victor Arion fiind membru PNL – organizație condusă la nivel județean de același Moloț. 

Moloț și-a traficat influența în favoarea firmelor de casă 

Potrivit procurorilor DNA, la sfârşitul anului 2011, în calitate de  preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloț a făcut trafic de influență asupra directorului general al SC APA PROD SA Deva, societate al cărui acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara (76,72%), „în scopul avantajării SC VIVA CONSTRUCT SRL Deva în cadrul procedurii de atribuire a contractului Măsuri temporare pentru tratarea apei uzate în Deva şi Hunedoara prin aerarea artificială a apei uzate deversate în râurile Mureş şi Cerna prin canalele deversate de la staţiile de epurare a apei uzate şi a permis demararea lucrărilor înaintea finalizării procedurii de achiziţie.”

Ancheta a scos la iveală că, în schimbul sprijinului oferit de fostul președinte al CJ Hunedoara,  administratorul SC VIVA CONSTRUCT SRL a cedat execuţia unei părţi din lucrările pe acest contract, fără a exista un contract de subantrepriză (în condiţiile pe care legislaţia achiziţiilor publice le prevede) către SC VIVANTY INDUSTRIES SRL Şoimuş, societate controlată direct în calitate de asociat şi administrator de către Roberto Patrik Venter, ginerele lui Mircea Moloţ. Până la finalul anului 2011, SC VIVA CONSTRUCT a încasat suma de 1.481.669 euro pe acest contract, progresul financiar depăşind progresul fizic (real) al lucrărilor efectuate, adică a încasat mai mult decât a lucrat. 

Drum cu asfalt la Mărtinești pentru Baronul de Hunedoara 

De asemenea, procurorii anticorupție mai susțin că, în perioada iunie 2012 – martie 2013, în calitate de preşedinte al CJ Hunedoara Mircea Moloț a făcut din nou trafic de influență asupra directorului SC APA PROD SA Deva pentru a determina atribuirea contractului de lucrări în luna martie 2013 către SC EURO CONS EXPERT SRL, firmă administrată tot de Vasile Axinte, valoarea contractului fiind de 3.756.744 lei. Anchetatorii DNA spun că, în schimbul acestei intervenţii, cealaltă firmă a afaceristului, SC VIVA CONSTRUCT SRL a asfaltat strada din satul Mărtineşti unde Mircea Moloț deţine un imobil, „în condiţiile lipsei proiectului tehnic sau a autorizaţiilor de construire, contravaloarea lucrărilor rămânând în sarcina executantului.”

Pentru faptele sale, fostul președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență, luare de mită în formă continuată și spălare de bani și se află sub control judiciar, iar directorul general al SC APA PROD SA Deva este urmărit penal pentru abuz în serviciu. Vasile Axinte este de asemena sub control judiciar și este urmărit penal pentru cumpărare de influență, dare de  mită în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Firmele controlate de afaceriștii urmăriți penal în dosarul de corupție al lui Mircea Moloț, Vasile Axinte și Emanoil Milică Pup, sunt la loc de frunte printre firmele care au obținut contracte de lucrări de la operatorul aflat în subordinea președintelui Consiliului Județean. 

Alt liberal de frunte, alte milioane de la APA PROD 

Fostul președinte al CJ Hunedoara este cel care, în 2012, a susținut-o frenetic pentru un mandat de parlamentar pe Carmen Hărău, proprietar al grupului de firme Micro Mega din Hunedoara. Membră PSD, Carmen Hărău a renunțat la frăția cu social-democrații imediat după ce Moloț i-a promis nominalizarea sa pentru a candida la funcția de deputat din partea PNL. Sub umbrela USL, Carmen Hărău a câștigat cu multă ușurință alegerile parlamentare din 2012.

Firmele controlate de familia deputatei Carmen Hărău au reuşit să-și înscrie în portofoliu un contract foarte generos atribuit de societatea aflată în subordinea lui Mircea Moloț – SC APA PROD SA Deva. Este vorba despre contractul de „reabilitare şi extindere a conductelor de aducţiune, a reţelei de distribuţie şi a reţelei de canalizare din Călan şi Haţeg”, care face parte din proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013. Contractul, finanţat din bani europeni, are o valoare de  45.217.412,32 lei,  adică 10 milioane de euro.

La licitaţie, interesele economice ale familiei deputatei au fost reprezentate de 3 societăţi, care s-au asociat între ele. Astfel, potrivit datelor oficiale furnizate de SC Apa Prod SA Deva, contractul la care facem referire a fost câştigat nu de o firmă, ci de trei, toate controlate de familia deputatei Carmen Hărău: SC PROSERV SA, SC RECOM SID SA şi MICRO MEGA SA. Potrivit aceloraşi surse oficiale, contractul de lucrări a fost semnat pe data de 9 decembrie 2013, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat pe data de 14 ianuarie 2014. Termenul de finalizare a execuţiei lucrărilor este 31.12.2015. 

VIVAt APA PROD și stăpânii de la județ 

Astfel, SC VIVA CONSTRUCT SRL, în calitate de lider al asocierii cu ACSA OBRAS E INFRAESTRUCTURAS SA și SC SERCOTRANS SRL, a obținut contractul pentru construirea și reabilitarea aducțiunilor de apă brută, rezervoarelor și stațiilor de pompare apă în Hunedoara, Hațeg și Călan. Contractul a fost semnat în mandatul de președinte al lui Mircea Moloț, mai exact, pe data de 28.03.2014, iar valoarea acestuia este de 6,4 milioane de euro.

Aceeași asociere de firme condusă de societatea administrată de Vasile Axinte a câștigat și proiectul de reabilitare a sistemelor de tratare și transport pentru alimentarea cu apă a localităților Hațeg, Călan, Simeria și Deva. Contractul a fost semnat pe data de 10 iulie 2013, iar lucrările au început o lună mai târziu. Valoarea totală a lucrării este de aproape 24 de milioane de euro. În total, asocierea de firme condusă de VIVA CONSTRUCT a câștigat lucrări în valoare de peste 30 de milioane de euro.

Administratorul societății, Vasile Axinte, este urmărit penal pentru dare de mită în formă continuată, cumpărare de influență, complicitate la spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii DNA au stabilit că SC Viva Construct SRL a încheiat în perioada 2010-2014, un număr de 17 contracte cu SC Cristalyn Dinamic SRL şi un număr de 4 contracte cu SC Vivanty Industries SRL,  sub titulatura „contract de prestări servicii”. Acestea erau de fapt, susțin anchetatorii, contracte de subantrepriză execuţie lucrări, în schimbul garantării asigurării finanţării prioritare a tuturor contractelor pe care această societate le derula cu partenerul Consiliul Judeţean Hunedoara.

În același dosar de corupție, procurorii au mai stabilit că, în perioada iunie-iulie 2014 în schimbul asigurării prioritizării plăţilor efectuate de CJ Hunedoara Mircea Moloț a solicitat, prin interpuşi, efectuarea de către SC Viva Construct SRL a lucrărilor de asfaltare în localitatea Aurel Vlaicu, fără autorizaţie şi fără contract, plăţile fiind efectuate în afara cadrului legal, în baza unei „comenzi” .

Un PUPic de 16,4 milioane de euro 

Firma lui Emilian Milică Pup (SC TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL), ajuns în 2012 viceprimar PNL la Vorța, a contractat de la SC APA PROD SA lucrări în valoare de 16,4 milioane de euro:  reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune, a rețelei de distribuție și a rețelei de canalizare din Brad.

Emilian Milică Pup, fostul administrator al societății, este urmărit penal pentru dare de mită în formă continuată, cumpărare de influență, complicitate la spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În ceea ce-l privește, procurorii au stabilit că în schimbul garantării asigurării finanţării prioritare a tuturor contractelor pe care SC TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL le derula cu CJ Hunedoara, Mircea Moloț a obţinut foloase necuvenite pentru firmele: SC Cristalyn Dinamic SRL și SC Vivanty Industries SRL, controlate de ginerele sau alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi.

SCHITA

Și controversatul Gărdean a primit o felie consistentă

În data de 25 martie 2013, SC TERMOGAZ COMPANY SA Hațeg, firmă controlată de Adrian Gărdean, a semnat contractul de lucrări pentru construirea și reabilitarea captărilor de apă, stațiilor de tratare, rezervoarelor și stațiilor de pompare apă în Deva, Simeria și Brad. Valoarea totală a contractului este de peste 8 milioane de euro.

Fără legătură cu contractul semnat cu APA PROD SA, potrivit DNA firma lui Adrian Gărdean a sponsorizat Gala Bute cu trei milioane de lei, la cererea fostului secretar general al MDRT Gheorghe Nastasia, care i-a promis că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de  SC Termogaz Company SA în cadrul programului “Schi pentru România”.

Adrian Gărdean este urmărit penal pentru cumpărare de influență, iar fratele acestuia, Miron Gărdean, acționarul majoritar al societății, este de asemenea urmărit penal pentru cumpărare de influență și instigare la abuz în serviciu. În același dosar, Miron Lupulescu, director general al SC Termogaz Company SA, este cercetat cu privire la infracţiunile de cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală.

 

2 răspunsuri

  1. Famiglia să trăiască…

  2. Care din fratii GARDEAN a fost ofiter de securitate?
    MOLOT ce a fost…..?
    Cine a avut sanse de reusita in toti acesti ani (indiferent de domeniul in care activeaza), daca nu a avut legaturi cu “sistemul”?
    Nu faci parte din sistem, mori sau traiesti intr-o permanenta teroare.
    Tara e tot pe mainile lor, iar noi nu mai putem face nimic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus