Prima expediţie românească în această zonă urmează să ajungă în luna martie la 550 km de Cercul Polar.

Doar ruşii au mai avut curaj să pornească într-o expediţie dincolo de orăşelul siberian Tiksi. Destinaţia este situată la 550 km de cercul polar, temperatura medie este de -54 grade celsius, iar pentru a ajunge aici, echipajul românesc trebuie să traverseze cea mai sălbatică şi izolată zonă a planetei – Siberia, inclusiv lacul Baikal – cea mai mare rezervaţie de apă dulce a planetei.

CINE SUNTE TEMERARII

Tufa Florentin, Zamfirescu Cornel, Andrei Muşeţeanu, Andrei Rădulescu, Sebastian Popescu, Mihai Tucă şi George Oprea.

Echipajul românesc se află în faţa unei provocări pe care puţini au curajul s-o accepte. Sebastian Popescu, singurul hunedorean care face parte din echipaj, a declarat pentru Hunedoara Liberă.ro că expediţia are ca scop cunoaşterea habitatului natural de iarnă din taigaua rusească şi tundra siberiană.

“Vom parcurge aproximativ 30.000 de kilometri cu trei maşini de teren pregătite special pentru această expediţie. În 23 ianuarie vor avea loc ultimele testări ale echipajului şi a maşinilor, iar în 12 februarie vom da startul expediţiei”, spune Sebastian Popescu.

Membrii echipajului vor purta în această perioadă echipamente testate în Himalaya, la -60 de grade Celsius, realizate de un devean.

“Noi vom fi protejaţi de aceste echipamente, iar maşinile noastre sunt pregătite cu izolaţii realizate în Norvegia şi Islanda. Timp de două luni, motoarele celor trei maşini Toyota Landcruiser nu se vor opri. Ele ne vor fi mijlocul de transport, dar şi casă. Vom ţine legătura cu lumea modern, prin intermediul unui telefon satelitar”, mai spune hunedoreanul care va participa la prima expediţie de acest fel.

Provocarea pentru tehnica din dotare este cu atât mai mare cu cât urmează traversarea unor căi dificile de circulaţie, aşa numitele drumuri de iarnă, zimnice, practicabile doar cu uriaşele Ural-uri sau Kamaz-uri.

1926036_778440808859770_5312862918358907962_o

Zona în care va pleca echipajul românesc este necunoscută deocamdată. “Ne dorim popularizarea unei zone complet necunoscute românilor, Yakutia, cu un teritoriu cât India sau aproape jumătate din Europa de astăzi”, spune Sebastian Popescu.

TRASEUL EXPEDIŢIEI

Bucureşti – Moscova – Omsk – Irkutsk – Yakutsk – Topolinoe – Batagay – Tiksi – Yurung – Haya – Saskylah – Udachny – Myrny – Yakutsk – Irkutsk – Moscova – Bucureşti.

Dar expediţia mai are un scop: temerarii vor să viziteze şi micile comunităţi de români care au fost expulzaţi în timpul războiului.

Experienţa acestei expediţii va fi adusă în casele românilor prin intermediul unor documentare care vor fi realizate de Discovering Transylvania.

“Vom realiza patru documentare a câte 30 de minute şi unul de 50 de minute pentru DIGI World, dar vom pregăti şi o expoziţie foto la Bucureşti”, a declarat Sebastian Popescu pentru Hunedoara Liberă.ro.

Membrii expediţiei mulţumesc partenerilor, sponsorilor şi susţinătorilor acestei expediţii – Digi World Romania, Apa Nova Bucureşti, F64.ro, Motul Romania, Gopro Romania by Xtremvideo.ro, GTC Auto Shop, President Electronics Romania.

foto: Discovering Transylvania, George Oprea

2 răspunsuri

  1. o experinta unica….felicitari.. curajosilor…pina la un punct ..am ajuns si eu .. ..

  2. Pingback: ROMÂNIA ÎN EPRUBETĂ. Prima expediţie românească 4x4 în Siberia Orientală | Sound of Science

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus