În județul nostru, localităţile pe teritoriul cărora se află perimetrele auro-argentifere sau polimetalice scoase la licitaţie sunt Băiţa şi Certejul de Sus, reiese din datele de la ANRM. Lor li se adaugă cele pentru care există deja licenţe de explorare active pentru minereuri auro-argentifere: Brad şi Deva-Muncel.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) intenţionează să concesioneze 24 de perimetre pentru activităţi de explorare a mai multor zăcăminte, de la calcar, sare gemă, lignit şi până la aur. Între acestea se numără şi patru noi perimetre auro-argentifere sau polimetalice: Troiţa-Piţiguş (cu o suprafaţă de 2,324 km pătraţi) şi Certej Nord (8,384 km pătraţi) în judeţul Hunedoara, Măgura Ilvei (9,277 km pătraţi) în Bistriţa Năsăud, Geamăna – Colţii Lăzarului (7,285 km pătraţi) în Alba.

Cele patru perimetre menţionate unde se vor desfăşura deocamdată activităţi de explorare însumează aproximativ 27 de kilometri pătraţi. Spre comparaţie, perimetrul Roşia Montană pentru care compania Roşia Montană Gold Corporation are licenţă de exploatare a zăcămintelor de aur şi argint are o suprafaţă de 12 kilometri pătraţi.

Ofertele pentru noua licitaţie organizată de ANRM vor putea fi depuse până pe 14 august, iar pe 20 august vor fi aflate firmele care vor concesiona terenurile.

În județul nostru, localităţile pe teritoriul cărora se află perimetrele auro-argentifere sau polimetalice scoase la licitaţie sunt Băiţa şi Certejul de Sus, reiese din datele de la ANRM.  Lor li se adaugă cele pentru care există deja licenţe de explorare active pentru minereuri auro-argentifere: Brad şi Deva-Muncel.

De opt ani în România nu a mai fost extras nici un gram de aur, toate minele de aur fiind închise înainte de aderarea României la Uniunea Europeană.

Deşi organizaţia Mining Watch România condamnă acordarea noilor perimetre în lipsa unei dezbateri publice reale privind oportunitatea dezvoltării monoindustriale a unor vaste regiuni ale ţării, nici legislaţia în vigoare nu prevede consultarea publică înainte de concesionarea unor perimetre pentru explorarea de zăcăminte.

cianura-protest-rosia-montana-toamna-romaneasca“Publicul este privat de informaţii corecte şi din surse independente privind impactul proiectelor de minerit la suprafaţă sau privind negocierile dintre statul român şi companiile miniere. Aceste negocieri secrete se vor concretiza în licenţele de concesiune pentru explorare. Toate aceste informaţii sunt clasificate, conform legislaţiei în vigoare drept „secret de stat sau de serviciu”, fiind cunoscute doar de funcţionarii ANRM şi angajaţii companiilor miniere. Lipsa acestor informaţii de interes public naşte numeroase suspiciuni de corupţie în special la nivelul personalului de conducere al instituţiilor responsabile”, susţin reprezentanţi Mining Watch România.

Pe de altă parte aceste concesiuni se acordă fără a se ţine cont de suprapunerea zonelor peste situri arheologice sau arii naturale protejate, mai atrag atenţia reprezentanţii ONG-ului.

Comuna Băiţa, primar Damian Diniş: “Ar mai fi puţină acţiune pe aici”

Damian-Dinis-_-Primar-Baita9729“Nu am auzit nimic. Ar fi locuri de muncă, ar mai fi puţină acţiune pe aici. În zona noastră minieră, este foarte greu. Dar la noi nu a fost vorba de aurifere. Sunt oameni care ar mai avea nevoie de 2-3-5 ani pentru a putea ieşi la pensie. Eu nu sunt de acord cu propaganda împotriva mineritului, eu sunt pentru minerit. Cu cianuri. Nu tot aşa s-a făcut şi până acum?!”, a declarat pentru GÂNDUL primarul Damian Diniş, din comuna Băiţa.

Ce prevede legislaţia

Legislaţia nu prevede consultarea publică a populaţiei din zona afectată înainte de lansarea licitaţiei pentru concesiune. Oamenii vor şti că pe terenurile lor va începe explorarea pentru aur abia după ce statul va fi atribuit deja companiilor licenţele de explorare. 

Procedura de atribuire a concesiunilor pentru activităţi miniere se desfăşoară conform Legii minelor 85/2003.

Înainte de începerea oricăror activităţi minere, este necesară obţinerea acordurilor şi autorizaţiilor de la Ministerul Mediului şi Apele Române, scop în care, titularul licenţei elaborează studii de impact asupra mediului. Firmele vor avea nevoie de un aviz de la ANRM pentru tehnologia utilizată. “Menţionăm că, în Uniunea Europeană, pentru exploatarea aurului din minereuri aurifere şi auro-argentifere la scară largă este utilizată tehnologia pe bază de cianuri”, a precizat ANRM.

23-martie-2012-In-ziua-patru-minerii-si-au-impartit-sarcinile-in-cadrul-pichetarii1

Sunteți de acord cu exploatarea CU CIANURI a aurului în județul Hunedoara?

View Results

Loading ... Loading ...

SURSA: gandul.info

5 răspunsuri

  1. papy.popa596@gmail.com' stambuliu spune:

    Eu nu cred ca hunedorenii ,mai ales cei care locuiesc in fostele zone miniere nu doresc redeschiderea exploatarilor.In uzinele de preparare a minereurilor,s-a folosit cianura de mai bine de 100 de ani.Se foloseau cam 100 kg in 24 de ore.Se lucra in 3 schimburi,6 zile din 7 cate odata si 7 din 7.Oamenii mergeau la pescuit pe Crisul alb,si prindeau peste.Am fost si eu cand eram tanar.Am mancat peste din Cris.Faceam scalda in Cris,si,paradoxal,nu,traiesc.Dar,nu am loc de munca!De mult!Ca mine,sunt multi,care nu au loc de munca,si speram in redeschiderea fostelor exploatari!Sunt intr-u totul de acord cu respectarea la sange a normalor de mediu!Se poate,numai sa se vrea,asta e!Si,bineinteles,fara manipulari ,care,din pacate,se fac contra redeschiderii si,se baga bani multi in asta!

    • mihut_nicolae@yahoo.com' Mihut Nicolae spune:

      Este o minciuna ca in “fostele zone miniere” s-a folosit cianura!Concentratul obtinut prin FLOTATIE era prelucrat (printre altele se folosea si cianura) la UZINELE DE PREPARARE, de la Zlatna (Ampelum) si Baia Mare (Phoenix).In zona Cretej-Sacaramb-Brad-Deva NU s-a folosi pana acum cianura si MAI ALES nu au fost exploatari IN CARIERA DESCHISA, cu exceptia celei de dimensiuni oarecum mici de la Coranda!Deci cei care faceau “baie in Cris” nu se scaldau in cianura, dar ii invit sa faca asta in proiectatul lac de la Certej (poate isi amintesc de 1971…) sau la Rosia Poieni, unde totusi NU se foloseste cianura, dar sunt sute de substante periculoase.Iar camioanele incarcate cu cianura (DOUA PE ZI in concentratie de 100% !!) vor trece pe la poarta NOASTRA, a celorlalti, Doamne fereste de un accident rutier !!

    • mihut_nicolae@yahoo.com' Mihut Nicolae spune:

      … la Geamana pote doriti sa faceti baie ?
      https://www.facebook.com/pages/Geamana-Alba-Romania/117279688285549

  2. Cu tot respectul. Si daca dvs. nu aveti loc de munca inseamna sa vindem tara? Inseamna ca eu sa mor alaturi de dumneata pt ca nu ai loc de munca? Inseamna sa otravim tara care nu este a mea nu este a dumitale ci a urmasilor urmasilor nostri in veacul vecilor? Dumneata mai ai de trait oleaca asta inseamna sa distrugem tara celor care mai au de trait inca cateva zici bune de ani si a celor care vin dupa ei? Sau pe urma dumneata vei fi cel care urla spunand ca nu stiam ca se va ajunce la asemenea dezastru si tot tumneata vei spune nepotilor: “Astea au fost vremurile”. Nu “vremurile” le facem noi nu sunt.. ele nu exista ele se fac.. de catre mine, de catre dumneata de catre cei din urma pt cei ce vor sa vina.

  3. Si meseria de CALAU e un loc de munca… L-ai accepta? Si mersul la furat e un loc de munca (ilegal, deocamdata, dar nu se stie…). Si datul in cap e o sursa de venituri. Si postul de ucigas platit e foarte banos. Si curvasaria e (cica) o meserie. Ai fi de acord cu ea, pentru fiica dumitale???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus