Exploring Dacia – proiect al Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, prezintă publicului larg o aplicație de realitate augmentată care oferă tuturor celor interesați informații despre monumentele de cult de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, precum și o serie de detalii despre unele elemente arhitectonice și anumite artefacte descoperite în incinta acestui monument istoric (sit arheologic) înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO.

Este vorba despre o aplicație care utilizează tehnologii de realitate augmentată capabile să ofere experiențe prin interacțiunea cu itemi culturali, foarte aproape de senzația reală.

Astfel, în momentul în care utilizatorul îndreaptă telefonul sau tableta pe care a instalat aplicația spre un monument, acesta poate accesa informațiile sub formă de text, video, audio, sau modele 3D.

A fost realizată reconstituirea digitală 3D a mai multor artefacte descoperite la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia aflate în inventarele Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj – Napoca și Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Partenerii Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara în proiectul „Exploring Dacia” sunt:  Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca și Institutul Național al Patrimoniului.

Modelele virtuale obținute sunt însoțite de informații și date istorice și arheologice disponibile oricui prin intermediul aplicației sau al website-ului proiectului, atât în limba română, cât și în limba engleză.

Toate acestea vin în întâmpinarea celor care vor să descopere istoria județului Hunedoara și vor fi disponibile publicului larg începând cu luna noiembrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus