Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva propune vizitatorilor, în această lună, o nouă piesă în categoria „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii mai 2015, intrat în colecțiile MCDR în anul 1971, este reprezentat de o piesă descoperită întâmplător cu prilejul lucrărilor de exploatare a pietrei din cariera de la Ardeu, astăzi închisă, deoarece pe culmea dealului se găsesc ruinele unei cetăți dacice.

Este vorba despre un vas realizat din două piese metalice,buza și toarta,care au fost atașate vasului propriu-zis, zona în care se unesc fiind vizibilă doar la interiorul vasului. Piesa este ornamentată cu o bandă de ove, alternând cu incizii verticale urmate spre exterior de o bandă de mici cercuri incizate,coada vasului fiind decorată cu o serie de șerpi stilizați, dispuși sub forma unei spirale, formând un motiv vegetal.

Vase de felul celui descoperit  la Cetățuia de la Ardeu erau denumite de către romani patera și erau folosite inițial pentru libații (act ritual în antichitate, constând în gustarea și apoivărsarea unui lichid), iar mai apoi pentru prepararea și băutul vinului. La noi, aceste vase sunt cunoscute în literatura arheologică sub denumirea de Blechkasserollen,  vase realizate în nord-estul Italiei, în centrul metalurgic de la Aquilea, iar perioada în care au fost manufacturate este cuprinsă între ultimele două decenii ale secolului I î.Chr. și deceniul trei al secolului I d. Chr.

Comunicat MCDR Deva

Ţi s-a părut interesant articolul?

Distribuie pe Facebook pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!

Urmăreşte HUNEDOARA LIBERĂ.RO pe FACEBOOK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus