Exponatul lunii octombrie pe care Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva îl aduce în atenţia vizitatorilor din judeţ este un vas de turnat cu toartă zoomorfă, aflat în colecţia de arheologie.

Descoperit la Măgura Uroiului în anul 2004, vasul aparţine lumii dacice din sec. I a.Hr. Este lucrat la roată, din pastă fină, omogenă, de culoare cenuşie, cu decoraţii de linii incizate, oblice, sub forma a trei brâuri. Toarta vasului sugerează un animal neidentificat, care poate fi lup sau mistreţ. Faţa animalului (nările, ochii) este realizată prin împunsături profunde, botul este alungit, coada scurtă şi groasă, spatele fiind decorat cu crestături menite să sugereze blana. Dată fiind venerarea acestor animale în lumea dacică şi ţinând cont de tipul vasului asociat cu acea toartă zoomorfă, se poate presupune că acesta era utilizat în cadrul unor ceremonii religioase.

Valoarea deosebită a piesei este dată atât de funcţionalitatea sa, vasul fiind utilizat la turnarea unor lichide, cât şi de maniera artistică în care a fost realizat. Actualmente acest tip de vas este unic în spaţiul românesc.

Sursa: Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus