Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, sub egida Consiliului Județean Hunedoara și în colaborare cu Asociația Șoimarilor Români - Peregrinus, organizează expoziția de fotografie: Șoimăritul – pasiune și artă.

Expoziția aduce în atenția publicului vizitator o artă de vânătoare străveche considerată a fi „una dintre cele mai frumoase îndeletniciri de pe pământ”, așa cum spuneau anticii. Vânătoarea cu păsări de pradă reprezintă o tradiție multiseculară românească atestată prin diverse documente ale vremurilor.

Șoimul a fost întotdeauna considerat ca un simbol al libertății, puterii și mândriei, iar legătura lui cu omul s-a transformat în decursul timpului într-o emblemă. Șoimăritul este o îndeletnicire multidisciplinară, cunoștințele adepților acestei arte de vânătoare cuprinzând domenii precum pielăritul, ornitologia, cunoașterea naturii, precum și o doză inevitabilă de sensibilitate. Lucrările prezentate în această expoziție încearcă, prin intermediul actului artistic, să surprindă cel puțin patru dintre laturile domeniului: ornitologia, șoimăritul ca și tradiție istorică, ca și actualitate și totodată estetică, menționează biologul Dorin Cărăbeț, organizatorul și curatorul expoziției.

Vor fi prezentate publicului și diverse obiecte ce sunt parte din arsenalul și rutina zilnică a șoimarului modern.

Vernisajul expoziției are loc miercuri, 17 iulie 2019, ora 11.00, la Palatul Magna Curia, sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 31 iulie 2019, de marți până duminică, de la orele 10.00-18.00.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus