Premieră în judeţul Hunedoara. Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane găzduieşte începând de astăzi cea mai valoroasă expoziţie din istorie. Aproape 400 de obiecte de tezaur, din aur şi argint, pot fi admirate în premieră pe simezele instituţiei de cultură. Cele mai vechi piese expuse la Deva datează de peste trei milenii, mai exact din epoca bronzului.

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva va încânta până la sfârşitul anului publicul hunedorean şi nu doar, cu o serie de piese remarcabile, podoabe din aur şi argint, de o valoare impresionantă. Expoziţia, pentru care o echipă complexă formată din arheologi, conservatori şi restauratori a muncit mai bine de patru luni, a fost vernisată astăzi în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene. 385 de obiecte de tezaur, din aur şi argint, sunt expuse într-un spaţiu special ales, cu un culoar de intrare care te duce cu gândul  la o mică tainiţă, locul unde se ţineau pe vremuri obiectele de tezaur. „Avem expuse piese de podoabă care au fost utilizate pe parcursul a multor secole şi chiar milenii. Avem expuse piese care datează din epoca bronzului, dar şi din evul mediu”, a declarat Iosif Vasile Ferencz, cercetător ştiinţific.

foto1

Cele mai vechi obiecte de tezaur provin din descoperiri preistorice

Printre valoroasele obiecte de tezaur se numără numeroase podoabe de aur din epoca bronzului datând de circa 3.500 de ani, descoperite în mai multe zone din Transilvania. O parte dintre ele provin din inventare funerare, însă multe altele au fost descoperite întâmplător.

foto2

Expoziţia mai cuprinde piese din argint dacice, monede de aur, podoabe romane din aur, dar şi garniturile de costum aparţinând preoteselor dace, piese descoperite la Sărăscău în anul 1950. Obiectele de la Sărăscău constau în brăţări, colane şi inele spiralice pentru păr, care constituie accesoriile metalice pentru două costume ceremoniale. Acestea au fost purtate de două personaje feminine, o adultă şi o copilă. Piesele datează din cea de-a doua jumătate a secolului I înainte de Hristos şi au fost îngropate în condiţii necunoscute, fiind depuse într-un vas de ceramică.

foto3

Meduza, personajul mitologic malefic

O piesă descoperită în interiorul sanctuarului lui Aesculap şi Hygia din capitala provinciei Dacia, realizată din bronz aurit şi care redă chipul Gorgonei Meduza, personal mitologic malefic se regăseşte, de asemenea, în expoziţia muzeului devean. Se spune că Meduza avea capacitatea de a împietri pe cel care o priveşte direct. Piesa datează din secolul II, după Hristos.

foto4

Din punct de vedere istoric însă, potrivit specialiştilor, cele mai valoroase obiecte expuse la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane sunt plăcuţele din aur, în număr de şapte, descoperite la Germisara. În total au fost descoperite 15 astfel de piese de-a lungul istoriei.

foto5

Cele aproape 400 de piese expuse în această perioadă la Deva cântăresc în total 2 kg de aur şi 3 kg de argint.

Prin această expoziţie muzeul poate atrage 100.000 de vizitatori

„Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva găzduieşte o expoziţie ce rar se găseşte în România. Aceasta aduce în Hunedoara o parte importantă din istoria poporului român. Obiecte de valoare ce parcurg epocă cu epocă, sunt expuse în premieră pe simezele instituţiei. Ca obiectiv managerial mi-am propus ca prin această expoziţie să atragem 100.000 de vizitatori până la sfârşitul anului”, a declarat Liliana Ţolaş, manager MCDR Deva.

Prin organizarea acestui eveniment, managerul instituţiei de cultură doreşte în primul rând să demonstreze Ministerului Culturii că Deva poate fi gazda unui eveniment de mare amploare. „La Deva se poate face cultură într-un mod extrem de elegant şi vrem să demonstrăm asta. Putem fi gazele unui eveniment atât de important şi asigurăm condiţii de maximă securitate. Vrem să primim o parte din brăţările dacice şi din obiectele de tezaur descoperite în judeţ”, a mai declarat managerul Liliana Ţolaş.

Vizitatorii vor fi controlaţi la sânge. Pe lângă faptul că nu li se permite accesul cu telefoane mobile şi camere de filmat, va exista o suplimentare a pazei, iar echipajul va fi dotat cu detectoare de metal. Piesele preţioase vor putea fi admirate de cei interesaţi pe tot parcursul anului, de marţi până duminică, între orele 09.00 şi 17.00. Preţul unui bilet este de 2 lei pentru copii, respectiv de 10 lei pentru un adult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus