Marea majoritate a universităților private din întreaga țară merg din ce în ce mai prost, astfel că falimentul este aproape inevitabil.

Potrivit unei analize realizate de Economica.net, care a urmărit evoluția profitabilității universităților private acreditate care și-au depus bilanțurile la Finanțe, zece dintre acestea au mers pe pierdere în anul fiscal 2013, iar șapte universități particulare din România au avut pierderi în ultimii trei ani consecutivi.

Printre acestea se numără și Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care a înregistrat pierderi în ultimii patru ani. Astfel, în anul 2008, profitabilitatea universității era de 3,87 %, iar în 2009, de 6,8 %. Din 2010 și până în 2013, Universitatea „Tibiscus” din Timișoara este tot pe pierderi. În anul 2010, universitatea înregistra pierderi de aproape 800.000 de lei, în anul 2011, de 440.000 de lei, în anul 2012, de aproape 600.000 de lei, iar anul trecut, Universitatea „Tibiscus” a avut pierderi de un milion de lei.

Și numărul angajaților din cadrul universității a scăzut în ultimii ani, de la 156 la 107. Potrivit aceleiași analize realizate de Economica.net, veniturile totale ale Universității „Tibiscus” din Timișoara au fost în anul 2008 de opt milioane de lei, iar în 2013, de cinci milioane de lei.

Cele șapte universități private din România care au funcţionat pe pierdere în ultimii trei ani consecutivi sunt Universitatea „Avram Iancu” din Cluj, Universitatea „Bogdan Vodă”, tot din Cluj, Universitatea „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, Universitatea „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, Universitatea „Partium” din Oradea, Universitatea „Tibiscus” din Timişoara și Universitatea Româno-Germană din Sibiu.

pressalert.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus